Чай з імбиром під час вагітності

Виношування дитини є особливим періодом в житті кожної жінки, оскільки в цей час кожна жінка починає відчувати себе зовсім по-іншому і знаходиться в передчутті появи нового життя. В цей час кожної майбутньої матері потрібно приділяти особливу увагу власному здоров’ю, оскільки від його стану залежить здоров’я майбутньої дитини. Однією зі складових турботи про здоров’я є правильне харчування, причому на кожному етапі вагітності потрібно підбір певної дієти, оскільки надходить в організм матері їжа повинна включати в себе всі необхідні речовини для нормального розвитку плода. Одним з продуктів, який рекомендується застосовувати при вагітності є корінь імбиру, а вірніше питво імбирного чаю.

Чи можна вагітним чай з імбиром

Східні лікарі настійно радять мати в холодильнику імбирний корінь, який служить не тільки прекрасним компонентом багатьох страв, надаючи їм пікантну гостроту, але також служить ароматної добавкою в кулінарії. Крім того, імбир з давніх часів застосовується в якості лікарського засобу, оскільки містить в собі велику кількість вітамінів, рослинних жирів, вуглеводів, ефірних масел і безліч життєво необхідних для людського організму амінокислот, в числі яких можна виділити треонин, триптофан, фениланин, лейзін) . Також в складі кореня, який має непрезентабельний зовнішній вигляд, присутня безліч мікроелементів, службовці своєрідним «допінгом» для організму майбутньої матері, якщо вживати чай з імбиром під час вагітності.

Дуже часто у жінок виникає питання: чи можна пити чай з імбиром при вагітності і чи не викличе це негативні наслідки для нормального росту і здоров’я ембріона.

Відповіддю на це питання будуть численні рекомендації фахівців гінекологів і терапевтів, які рекомендують вживати даний цілющий напій під час виношування дитини, з тією лише особливістю, що його слід вводити в раціон тільки в першому триместрі. Саме в цей період дуже часто жінок мучать різні нездужання, що виражаються в токсикозі, слабкості і зниженні імунітету. Що входить до складу імбирного кореня активний компонент зінгерон, що володіє молекулярною структурою аналогічної речовин що містяться в перці, надає своєрідне облудне дію на нейрони головного мозку, що відповідають за відтворення сигналів до блювотного рефлексу при токсикозі. Завдяки впливу зінгерон нейрони сприймають зовсім інші сигнали, що запобігає появі почуття нудоти.

Також чай з імбиром при вагітності допоможе впоратися з частими головними болями і нападами запаморочення, які не рідкість в перші тижні вагітності. Ефірні масла, що містяться в складі кореня, сприяють наданню тонізуючого дії, що допомагає впоратися з сонливістю і дарує заряд енергії та бадьорості на весь наступний день.

Ще одним позитивним властивістю, властивим напою, що отримується з завареного кореня імбиру, є здатність надавати протизапальну дію і зміцнювати імунну систему, що дозволяє майбутній матері справлятися з простудними і інфекційними хворобами, перебіг яких може негативно позначитися на стані плода. Також застосування імбирного кореня допомагає налагодити роботу шлунково-кишкового тракту і зменшити набряклість в області нижніх кінцівок, що є дуже частим явищем на ранніх термінах і перед самими пологами.

Як правильно приготувати імбирний чай

Існує велика кількість різноманітних рецептів приготування чаю з імбирним коренем, серед яких присутні класичний чай, в якому присутня тільки імбир і вода, імбирний чай з додаванням лайма, чай з коренем імбиру від кашлю, в який додається лимон і мед, напій від простудних хвороб, в який можна додати крім лимона і меду трохи апельсинового соку.

Кожна рецептура має загальні постулати, дотримання яких дозволяє отримати лікувальний і смачний напій. Головні правила, яких слід дотримуватися при приготуваннях імбирного чаю наступні:

  • Якщо напій готується з метою позбавлення від застуди або підвищення імунітету при вагітності, то воду з перебувають в ній коренем імбиру рекомендується кип’ятити не менше 10 хвилин у відкритій каструлі;
  • При використанні для заварювання висушеного і подрібненого кореня замість свіжонатертого, потрібно в два рази зменшувати обсяг води і готувати напій на слабкому вогні 25 хвилин;
  • Обов’язково при будь-якому рецепті чаю дати настоятися готового напою в термосі протягом декількох годин, що дозволить готовому чаю знайти всі корисні властивості і якості;
  • Існує можливість вживати готовий чай при вагітності у вигляді напою з додаванням м’яти, льоду або цукру в залежності від індивідуальних переваг.

Також допускається змішувати імбирний чай зі звичним зеленим або чорним сортами, при цьому під час вагітності слід уникати заварювання дуже міцного чаю, який може викликати небажані наслідки.

Чай з імбиром і вагітність – протипоказання

При великій кількості позитивних сторін вживання чаю з коренем імбиру не рекомендується в ряді випадків.

  • індивідуальна непереносимість імбиру в будь-якому вигляді;
  • всілякі захворювання шлунка або кишечника, зокрема гастрити, виразки, коліти та ентерити;
  • новоутворення в організмі, оскільки імбир може викликати їх подальше зростання.

Крім того, існують абсолютні протипоказання до застосування імбирного чаю. До них відносяться:

  • підвищений тиск;
  • проблеми з серцево-судинною системою;
  • хвороби печінки;
  • наявність каменів в жовчовивідних шляхах;
  • еморрой.

Також при виношуванні дитини відмовитися від вживання настою на імбирним корені доведеться жінкам, вагітність яких раніше закінчувалася викиднем. Лікарі настійно рекомендують утриматися від вживання напою на пізніх термінах і безпосередньо перед пологами, оскільки імбир сприяє розрідженню крові, що призведе до кровотеч під час пологів.

Розумне вживання чаю з імбиром при вагітності допоможе уникнути деяких неприємних проблем, які найчастіше виникають у перший триместр.