Чи можна в пост є мед чи ні?

Під час великого посту православні християни очищають своє тіло і душу, готуючись прийняти причастя напередодні Воскресіння Христова. В порядок потрібно привести думки, бажання, дії і спосіб життя. У цей період прийнято утримуватися від тваринної їжі, шкідливих звичок – все, що може привести до одного з семи смертних гріхів.

Після закінчення мізерної на вітаміни і тепло зими, організм просить чогось смачного. Багатий на поживні речовини мед, але чи можна вживати його в піст перед Великоднем, особливо в перші і останні дні? Віруючі люди з обережністю ставляться до цього продукту, так як він виробляється живими істотами. Але священики стверджують, що їсти мед можна завжди.

На підтвердження цього можна зазначити, що, по-перше, мед входив в раціон Іоанна Хрестителя, який постився цілий рік, і, по-друге, багато пісні страви і так готуються на його основі, в тому числі деякі церемоніальні (наприклад, коливо – пшеничні зерна з медом, що роздаються на Літургії в першу п’ятницю Великого посту).

Як скласти пісне медове меню

Через відсутність тваринної їжі в організмі, не поновлюються запаси важливих для здоров’я людини мікроелементів. Тому пчелопродукцію дозволяється вживати навіть в строгий пост, коли заборонено використовувати навіть соняшникову олію. Дієтологи рекомендують:

  1. Випивати склянку води з медом вранці натщесерце (докладніше про напій – тут). Це активізує процеси травлення.
  2. З’їдати столову ложку меду в день. Але не більше, так як в ньому міститься багато калорій.
  3. Підмішувати мед в готові страви і напої.
  4. Включити в меню страви з медом в своєму складі.

Передозування будь-якими ліками призводить до небажаних наслідків. Так і занадто велика кількість меду може стати причиною розладу шлунку, висипань на тілі або інших проблем. Особливо обережними повинні бути алергіки.

Кращі сорти для тих, хто постить

Коли тілу не вистачає амінокислот і вітамінів, слід ретельно вибирати продукти для відновлення імунітету і сил, що особливо важливо в великий пост. Чи можна їсти мед для зміцнення організму в такий час? Відповідь – так, адже бджоли створюють унікальну субстанцію, багату необхідними для здоров’я речовинами. Який сорт в даному випадку буде найбільш корисним? Радимо спробувати:

  1. Гречаний мед. Це темна, прозора рідина насиченого коричневого кольору з приємним присмаком і запахом. Концентрація мінералів і мікроелементів тут вище, ніж в інших сортах меду.
  2. Пилок з квіток липи збільшує захисні можливості організму. Цей сорт також має неповторний смак.
  3. Акація надає меду седативну дію. Його можна приймати замість заспокійливого, щоб розслабитися і відпочити.

Інші види меду також корисні і часто використовуються в якості лікарського засобу в народній медицині. Головне використовувати натуральний продукт, а не штучний аналог.

Медові страви для пісного меню

Якщо не хочеться їсти просто мед в пост, то можна приготувати що-небудь смачне з його додаванням. Для тих, хто не проти поласувати дозволеними солодощами, пропонуємо випробувати кілька перевірених рецептів.

солодкі грінки

Для цієї страви знадобиться тонко нарізаний хліб, бажано білий. Також потрібні вода, мед і 1 ст.л. цукру. Для смаження використовується соняшникова або оливкова олія.

Цукровий пісок розчиніть у воді і налийте в тарілку. Вмочуйте в цю рідину хліб, а потім обсмажуйте його на змащену невеликою кількістю масла сковороді. Гарячі грінки полийте медом. Такий рецепт підійде для тих днів, коли православ’я дозволяє вживати масло.

Орехово-медова локшина

Такий гарнір може стати і ситним десертом, якщо правильно підібрати компоненти. З волоськими горіхами блюдо придбає надзвичайно тонкий смак.

Для приготування купите в магазині пісну локшину. Якщо ви вирішили приготувати тісто самостійно, то не використовуйте яйця. Також подрібніть невелика кількість підсушених горіхів (свіжі не дадуть належного присмаку, а шкірка може злегка гірчити), приблизно 1 ст.л.

Насамперед зваріть локшину в підсоленій воді, дайте їй стекти на друшляку. Коли рідина стече, посипте блюдо підготовленими горіхами. Останнім додайте розтоплений на водяній бані мед (25 грам). Перемішайте гарненько і страва готова.

пряники

Їдять чи запечений мед в піст чи його можна додавати в випічку? Якщо це пряник без яєць і молока, то навіть потрібно. Для цього рецепта знадобляться cледует інгредієнти:

  • борошно – 250 гр .;
  • мед – 100 гр .;
  • цукровий пісок – 5 гр .;
  • щіпка соди і чайна ложка оцту, щоб її загасити;
  • соняшникова олія;
  • мелена кориця.

Насамперед слід зробити цукровий сироп, зваривши цукор у воді. У остигнула рідина додайте мед. Якщо він засахарілся, то попередньо розтопіть на водяній бані. Загасите соду і влийте її в солодку суміш разом з корицею. Акуратно перемішайте, щоб не розбити всі бульбашки – вони потрібні для пишності випічки.

Замісити тісто з маслом, розкачайте його пластом товщиною в 1 см. Можна також розділити його на дві частини: одну намазати варенням, а другу покласти зверху. Наріжте кружечки склянкою або скористайтеся формочкой для печива. Щоб краю пряників НЕ липли до обідка і не рвалися, занурте краю форми в воду. Підготуйте до випікання нарізані печива з медом.

Чи дозволяється під час посту змащувати деко олією? Цей інгредієнт вже присутній в складі пряники, а тому ще кілька грам рослинної рідини не гратимуть ролі.

Також можна застелити дно пергаментом – до якісної пекарської папері тісто не прилипне. Випікаємо пряники в розігрітій духовці, періодично перевіряючи їх готовність дерев’яною паличкою.

пряники

Перелік необхідних продуктів:

  • житні сухарі – 3 частини;
  • борошно – 1 частина;
  • вода – 0,75 частини;
  • соняшникова олія – ??0,33 частини.

Якщо в якості еталону (як одну частину) ви берете стакан, то наступні компоненти додаєте так:

  1. рідкий або розтоплений мед – 3 ст.л.
  2. будь-ягідний сироп – 1 ст.л
  3. оцет (1 ч.л.) і щіпка соди;
  4. мускатний горіх, імбир або інші спеції для смаку;
  5. глазур для поливання.

цукрова глазур

Коли за церковним календарем розпочався піст, така жижа виручить при випіканні багатьох солодощів. Просто зваріть цукор у воді, поки він не почне тягнутися ниткою. Використовуйте рідину гарячої, поки вона не охолола і не стала твердою.

Процес приготування наступний. Змішайте мед з маслом, сиропом і прянощами. Гашене соду влийте в суміш. Додайте борошно і сухарі. Добре вимісити тісто, дайте йому відпочити 20 хвилин. Сформуйте пряники, запечіть, а готові пряники полийте глазур’ю.

Тепер ви знаєте, чи можна і як їсти мед в пост. Опубліковані вище рецепти обов’язково сподобаються вашим близьким, особливо дітям.