Гарбузовий мед: користь і шкода, приготування в домашніх умовах

Одним з рідкісних сортів, який досить проблематично відшукати у продажу, є гарбузовий мед. Продукт можна придбати в регіонах, де традиційно практикують вирощування баштанних культур. Але навіть там він реалізується в невеликих кількостях і має високу ціну. Розглянемо, як приготувати його самому і яку користь або шкоду може нести мед з гарбуза.

Корисні властивості

Мед, зібраний бджолами з пилку гарбуза, – крані рідкісний товар. З гектара посівів бджоли можуть зібрати близько 25-30 кг цього цінного нектару. Лікувальні ж властивості цього продукту роблять його ефективним при терапії багатьох патологій:

  • Продукт нормалізує діяльність шлунково-кишкового тракту: усуває печію, позбавляє від нудоти;
  • Стимулює моторику кишечника – сприяє кращому перетравленню їжі. У невеликих кількостях використовується для боротьби із зайвою вагою;
  • Сприяє виведенню шлаків, рекомендується при підвищеній кислотності шлунка, запорах;
  • Володіє бактерицидною дією, використовується при харчових отруєннях, інфекційних патологіях кишечника;
  • Завдяки великому вмісту вуглеводів, активізує діяльність мозку;
  • Як допоміжний засіб, активно застосовується при терапії ГРЗ і ГРВІ, захворювань горла і інших простудних проявах;
  • Має м’яку сечогінну і жовчогінну дію.

Активно використовується при патологіях печінки і серцево-судинної системи. Ефективний при різних запальних процесах.

Склад, характеристики, калорійність

Відмінною особливістю даного продукту від інших сортів є великий вміст в ньому каротиноїдів – природних органічних сполук. Дані речовини виконують функцію антиоксидантів, які можуть уповільнювати процес старіння і зміцнюють імунний захист організму. У складі також містяться:

  • вітаміни – А, В, Е, К, РР, С;
  • білки жири вуглеводи;
  • клітковина;
  • кальцію, залізо, магній, цинк та інше.

Даний продукт вважається низькокалорійним. У 100 грамах міститься від 180 до 300 калорій.

Як приготувати

Придбати натуральний гарбузовий нектар, тобто продукт, який зібрали бджоли з баштанних культур, складно. З цієї причини його найчастіше готують штучно. До того ж цей процес досить простий і його може організувати будь-яка господиня. Отже, розглянемо етапи приготування гарбузового меду в домашніх умовах. Для цього необхідно:

  • Візьміть стиглу гарбуз невеликих розмірів;
  • Обмийте зовнішню частину овоча і витріть рушником;
  • Акуратно зріжте верхню частину, щоб вийшла свого роду кришка. Для зручності не рекомендується позбавлятися від «хвостика» – він буде виконувати роль ручки;
  • Вручну або за допомогою ложки, витягніть зсередини насіння і в’язку волокнисту м’якоть;
  • Заповніть простір цукром, закрийте зрізаною верхівкою;
  • Для зручності рекомендується поставити гарбуз в підходить за розміром каструлю;
  • Помістіть все в темне місце, де температура не перевищує 20 ° С.

Термін дозрівання продукту – близько 10-15 діб. За цей період цукор розчиниться і перетворитися в цілющий гарбузовий нектар. Щоб отримати ще більше користі, замість цукру використовуйте будь-який мед. За словами знавців, останній варіант найкращий.

Через 2 тижні перелийте вміст в скляну ємність для зберігання. Щоб було зручно зливати вміст, скористаєтеся чиємусь допомогою: одна людина тримає гарбуза над ємністю, в яку слід перелити вміст, а інший акуратно ножем проробляє отвір знизу плода. Так ви не проливаєте ні краплі цінного продукту.

Як приймати в лікувальних цілях

Народна медицина знає багато варіантів того, як пити гарбузовий мед. Найбільш простий і розповсюджений спосіб – вживати по кілька ложок продукту в день. Однак народний досвід показує, щоб домогтися найбільшого терапевтичного ефекту, його потрібно вживати правильно, за наведеними нижче рекомендаціями.

для імунітету

Для підвищення захисний властивостей організму, рекомендується щодня вживати близько 3 столових ложок меду. Вранці, для того щоб прокинутися, підбадьоритися і активізувати моторику кишечника, мед слід розбавляти в склянці води і вживати натщесерце.

Протягом дня його можна комбінувати з різними продуктами харчування. Відомо, що від функціонування шлунково-кишкового тракту залежить 70% імунітету людини. Найкращим чином для роботи кишечника впливають такі продукти як сир або йогурт з медом. Рекомендується вживати їх як десерт при запорах, інфекційних захворюваннях кишечника та інших розладах.

Під час вагітності

Численні дослідження показали, що вживання меду при вагітності сприяє:

  • народженню більш здорових дітей;
  • заряджає жінок енергією;
  • допомагає легше переносити фізичні навантаження.

Вагітним слід вживати мед двічі в день. Вранці, відразу після пробудження, слід випивати склянку води з 2 чайними ложками меду. На ніч, для поліпшення сну, краще пити теплий чай з медом – 2 ч.л. Продукт вживається не пізніше, ніж за 2 години до сну.

При захворюваннях печінки

Вживання меду при патологіях печінки сприяє швидшій регенерації клітин і виведенню жовчі. Найбільш ефективним засобом при гепатиті є відвар деревію, кропиви і споришу.

Отже, як приготувати гарбузовий мед для лікування печінки? Для цього необхідно взяти 1 столову ложку трав’яної суміші, де в рівних пропорціях містяться перераховані вище трави. Залити суміш півлітра окропу і настоювати близько 10 години в термосі.

Після цього настій слід процідити і вживати по пів чашки 3 рази на день з додаванням 1 чайної ложки меду. Перед процедурою очищення печінки даними способом необхідно проконсультуватися у лікаря.

Використовувати мед в лікуванні рекомендується курсами по 2 тижні. Потім необхідно робити перерву на такий же термін. В іншому випадку організм швидко звикне до регулярного прийому продукту і лікувальний ефект від його вживання знизитися.

Термін придатності та способи зберігання

Відмінною рисою штучно приготованого гарбузового нектару є його короткий термін зберігання – не більше півтора місяців. Продукт рекомендується зберігати в скляній тарі в холодильнику або в темному підвальному приміщенні, де температура не перевищує 5 ° С.

Щоб уберегти мед від негативного впливу світла, тару слід вибирати з темного скла або обмотувати її папером або фольгою. У такому вигляді продукт без втрати корисних властивостей може зберігатися не більше 45 діб.

Якщо ж необхідно продовжити стік придатності до 3 місяців, можна вдатися до процедури пастеризації – прогрівати продукт близько години на водяній бані при температурі 65-70 градусів.

Однак, слід враховувати, що під час даного процесу, частина корисних мікроелементів руйнується і продукт втрачає частину лікувальних якостей. У підсумку це призводить до того, що ви отримаєте просто смачні ласощі, а не ліки. Більш того, при більш тривалій термічній обробці мед може почати виділяти канцерогенні речовини і перейде в розряд шкідливих продуктів.

Ще одним способом продовжити термін придатності і одночасно підвищити лікувальні властивості, є додавання в мед приправ, що володіють антисептичною дією. До них відносяться:

  • кориця;
  • гвоздика;
  • перець і інші.

Це не тільки зробить продукт більш корисним і ароматним, а й дасть можливість зберегти мед більш тривалий час без втрати вітамінів.

Протипоказання і можливу шкоду

Як і багато інших продуктів бджільництва, гарбузовий мед, незважаючи на свої очевидні лікувальні властивості, має і протипоказання. До найпоширеніших проблем, з якими може зіткнутися людина – це алергічна реакція. Для того, щоб упевнитися в її відсутності, можна провести невеликий експеримент.

На шкіру з внутрішньої сторони згину ліктя необхідно капнути трохи меду. Якщо протягом 10-15 хвилин на цьому місці не утворюється почервоніння і не почнеться свербіж, значить алергія відсутня. Також до протипоказань відносяться:

  • цукровий діабет другого типу;
  • серцево-судинні патології: тахікардія, серцева недостатність та інше;
  • захворювання печінки, підшлункової залози;
  • не рекомендується вживати продукт жінкам в період лактації.

Не рекомендується вживати особам, що страждають атеросклероз і ожирінням, пацієнтам, що мають камені в жовчному міхурі і нирках. При загостренні хронічних захворювань або появі будь-якого дискомфорту від вживання продукту, необхідно припинити прийом. Так як гарбузовий мед може нести не тільки користь, але і шкоду, щоб уникнути ускладнень слід отримати консультацію лікаря.