Індукційна варильна панель – плюси і мінуси. Чи шкідлива для здоров’я людини?

Індукційна варильна панель – це порівняно нове рішення в технології кухонної побутової техніки, що з’явилося в продаж кілька років тому. Сам принцип роботи пов’язаний з властивістю високочастотного нагріву, він досягається розігріванням металевого посуду індукованими вихровими струмами, що створюються магнітним високочастотним полем за допомогою котушки. У 1980 році саме німецька команда AEG розробила нову пропозицію, але завоювати ринок ці товаром, її тоді не вдалося.

За статистикою світових продажів цікаво, що на сьогоднішній день в європейських країнах покупці чаші вибирають саме індукцію. У України цей показник поки набагато нижче і лідерами продажів залишаються газові та електричні печі.

плюси

Як ми вже розповідали, високочастотна модель виглядає стильно і сучасно, як і інші вбудовані стеклокерамические печі. Їх гідність – це гладка поверхня, а також відсутність нагрівальних елементів. У ній знаходяться вбудовані електромагнітні котушки, які створюють електромагнітне поле. Так забезпечується наведення струмів, що і призводить до нагрівання дна посуду. А якщо на включеній панелі нічого немає, то немає і нагрівання.

Відсутність нагрівання самої поверхні пристрою є дуже важливою якістю, так як це, перш за все, безпечно.

Бризки, патьоки, що втекла каша і інше потрапило на поверхню, не пригорить, так як досить прибрати каструлю і протерти бруд ганчіркою і поверхню вашої печі знову стане чистою.

Дрібні предмети на поверхні не нагріваються, тому спокійно покладете, ніж, ложку на піч під час готування і не бійтеся обпектися.

Дуже значимо, що в порівнянні з електричним варіантом (за рахунок впливу магнітного поля на дно каструлі, а не нагрівання самої поверхні) виходить істотна економія витрат електроенергії.

Так як сама панель не нагрівається, то і духоти в приміщенні кухні майже немає, що, виявляється, дуже важливим моментом при виборі електроприладу цього виду.

Можливості налаштування програми управління практично безмежні, можна виставити температуру аж до градуса, що дуже важливо для приготування деяких страв.

Розігрів відбувається набагато швидше, ніж у інших типів варильних панелей. Що можна вважати унікальним плюсом економія часу і електроенергії. Ви будете менше часу стояти біля печі, а більше проводити з сім’єю.

З огляду на технологію роботи пристрою, його роблять переносним, що зручно для мобільного використання. Таку плиту цілком можливо взяти на дачу або в заміський будинок.

мінуси

Незважаючи на велику кількість переваг, є і недоліки.

Особливістю роботи магнітного поля виражається тим, що при приготуванні їжі з’являється специфічний шум. Для кого-то це не є особливим подразником, але звикають не все, так як у всіх інших плит шуму немає.

Нагрівання, якщо радіус посуду менше 6 сантиметрів не відбувається, що теж створює проблему при готуванні (наприклад, натуральної кави в турці).

Хочеться відзначити, що ніхто не відміняв підвищену крихкість склокераміки при впливі важких і гострих предметів.

Електроіндукціонний принцип приготування зобов’язує використовувати при виборі каструль спеціальні матеріали, що рекомендуються тільки для таких плит, що також може принести додаткові витрати. Наприклад, каструля повинна бути зроблена зі спеціального намагнічуватися металу.

Окремо необхідно розглянути ці вимоги при установці індуктивного обладнання на кухні. Так як при роботі котушки сильно гріються, тому з’являється необхідність постійно обдувати їх вентиляторами, і їм потрібен теплообмін повітря. Для хорошого теплообміну повітря необхідний простір під панеллю близько 6-10 сантиметрів.

Також не рекомендується зберігати металеві предмети під панелями. Наведення індукційних полів негативно впливає на електроніку і кардіостимулятори.

Їх не рекомендують близько встановлювати з холодильниками, духовими шафами, микроволновками і т. Д. Це приносить суттєві незручності при розподілі обладнання на кухні, а в деяких випадках робить і зовсім неможливим.

Ще є один істотний мінус – вони досить дорогі.

Чи шкідлива така плита для здоров’я?

Обговорення про шкоду високочастотного обладнання йдуть до цих пір. Спираючись на заяви виробників (які вказані в паспорті виробу, а також підтверджують сертифікатів, прикладених до таких плит) шкоди здоров’ю людини від випромінювання індукційного поля, що створюється при роботі печі, немає! І вже точно шкоди від такого індукційного випромінювання не більш, ніж від сучасного стільникового телефону.

Хоча деякі обмеження існують, наприклад, людям, які мають кардіостимулятори, не рекомендується користуватися або знаходиться не ближче ніж в півметра від пристрою під час роботи.

Чи не підтверджено і те, що при готуванні їжі відбувається негативний вплив на неї. Це швидше людська обережність, заснована на нерозуміння принципів. Хоча виробники вдосконалили останні моделі, і тепер магнітне поле поширюється не більше ніж на 30 сантиметрів. Це набагато менше, ніж було в ранніх моделях.

висновок

Підводячи підсумок вищесказаного, можна сміливо стверджувати, що:

  • Індукційна варильна панель, як і всі інші, має і позитивні, і негативні сторони.
  • Але в цілому, можна вважати таку плиту зручною і безпечною для повсякденного використання.
  • Незважаючи на підвищену вартість такого кухонного обладнання, чим більше ви його експлуатуєте, тим більше воно вам економить.
  • Відсутність шкідливого впливу на людський організм доведено. Але необхідно пам’ятати, що є обмеження, зазначені в паспорті пристрою! Це стосується людей, у яких є в організмі кардіостимулятори. Про це обов’язково повинні розповісти продавці цього обладнання.

недоліки: підвищений шум при приготуванні їжі, висока вартість, крихкість самої поверхні, специфіка приготування, застосування спеціального посуду і т. п., не є настільки істотним, щоб відмовитися від такого придбання.

Індукційна варильна панель, з огляду на її високий функціонал і швидкість в готуванні, завжди знайде свого покупця. І створення улюблених страв буде доставляти вам тільки величезне задоволення!