Індукційна варильна панель: плюси і мінуси, секрети вибору

Сучасна кухня – це непросто місце для приготування їжі, але і оригінальні дизайнерські рішення, які поєднують в собі красу і велика кількість високотехнологічного побутового обладнання. Навіть звичайну газову плиту замінюють на різні панелі, роблячи її не тільки зручною, але й безпечною. Так, все популярнішим стає індукційна варильна панель, плюси і мінуси якої необхідно враховувати при виборі.

Особливості індукційних варильних панелей: переваги і недоліки

Індукційна варильна панель набагато безпечніше, ніж газові варіанти. Вона не вимагає наявність вогню для розігріву і харчується електрикою, а не легкозаймистою паливом.

Принцип роботи полягає в нагріванні індукційних котушок, які розташовані під склокерамічною робочою поверхнею контурів. За ним проходить високий струм з частотою до 60 кГц. Причому кожна котушка – це первинна обмотка трансформатора, а вторинна – це сама використовувана посуд з феромагнітного матеріалу. Нагрівання відбувається після приміщення посуду на поверхню плити, причому досить наявність дна з даного матеріалу для приготування їжі на потрібній температурі.

В процесі роботи такого обладнання втрати тепла значно менше, а швидкість нагрівання вище, ніж у варильних панелей інших різновидів. ККД такої плити досягає 90%, тоді як у класичній газової цей показник дорівнює 60%.

Розгромна замовна стаття в 80-х рр. 20 століття індукційна варильна панель, плюси і мінуси якої розберемо нижче, була дуже дорогою. Однак тепер її вартість і різноманітність моделей дає можливість монтажу такої плити на будь-якій кухні.

Зверніть увагу! Для приготування їжі на індукційній плиті необхідно використовувати тільки спеціальний посуд.

Перед покупкою і вибором моделі, необхідно оцінити достоїнства і недоліки даної техніки.

Індукційна варильна панель: плюси і мінуси

У будь-якому сучасному обладнання є свої сильні і слабкі сторони, тому перед придбанням необхідно ретельно зважити всі за і проти. Так, і у індукційної плити присутні свої сильні сторони, до якому належать:

  • Безпека. Без приміщення спеціального посуду на поверхню навіть включена плита грітися не буде, що дуже важливо при наявності в будинку маленьких дітей або домашніх тварин. А також можна не переживати за залишені ложки або виделки на плиті, так як вони не нагріваються.
  • Легкість у прибиранні. Всім відомо, наскільки складно буває відчистити газову або електричну плиту від залишків пригоріла їжі. В індукційному варіанті такого статися не може, її досить протерти вологою ганчіркою і все.

важливо! Ні в якому разі не використовуйте залізні губки або абразивні миючі засоби для очистки плити.

  • Економія. Використовуючи принцип індукції, ви будете економити на електроенергії в порівнянні з електричними плитами.

  • Швидкість нагріву. Завдяки високому ККД і малої тепловтрат індукційний варіант дуже швидко нагріває спеціальний посуд. Наприклад, для доведення води до кипіння в каструлі об’ємом 1,5 літра достатньо 3-4 хвилин.
  • Бустер. Це додаткова функція, яка збільшує швидкість розігріву їжі. Його принцип полягає в перекладі потужності однієї конфорки на іншу, яку ви використовуєте.

Ідеальною техніки не існує, тому і у індукційних плит є свої недоліки:

  • Підходить тільки спеціальний посуд. Якщо немає феромагнітного матеріалу на дні посуду, то плита функціонувати не буде. При цьому можна використовувати сталевий або чавунний варіант, а от кольорові метали не підійдуть. При цьому важливо враховувати габарити посуду: маленький діаметр (менше 15 см) не підійде.
  • Висока вартість порівняно з іншими варіантами. Таке обладнання може перевищувати вартість аналогів в 5 разів, але в процесі експлуатації воно окупиться за рахунок витрат на електроенергію.

  • Мала фортеця панелі. Скло і кераміка схильні до появи розколів через удари. Наприклад, якщо ви упустите чавунну кришку на стеклокерамическую поверхню, доведеться ремонтувати плиту.
  • Складний ремонт. Якщо розіб’ється, то і змінювати її доведеться повністю, що значно дорожче, ніж ремонт газової плити. Тобто за рівнем надійності індукційні плити поступаються іншим варіантам.

Вибираючи, не забувайте враховувати достоїнства і недоліки кожного варіанта. Якщо ви акуратно звертаєтеся з технікою, хочете менше платити за електроенергію, то варто купити індукційну плиту.

Що краще: індукційна або електрична панель для кухні

Часто у споживачів виникає питання, чим відрізняється індукційна варильна поверхня від електричної, адже другий варіант коштує значно дешевше і не вимагає придбання спеціального посуду.

Незважаючи на зовнішню схожість і наявність панелі зі склокераміки, відмінностей досить багато:

  • ККД у електронного варіанту значно нижче, близько 50% або 30%, якщо не використовується панель зі скла з керамікою.
  • Значно вище споживання електроенергії, тому індукційний варіант швидше себе окупить.
  • Нижче рівень безпеки, так як працювати буде плита до тих пір, поки її не вимкнути, на відміну від принципу індуктивності, який перестане гріти після зняття посуду.
  • Повільніше відбувається нагрів (приблизно в 2 рази).
  • Важливо, що в електронному вигляді нагрівається сама панель, тому температура робочої поверхні висока і можна отримати опік.

Таким чином, порівнюючи електричну і індукційну плиту, споживачі приходять до висновку, що другий варіант значно безпечніше і економічніше, виправдовує свою вартість.

Як вибрати індукційну плиту

На російському ринку вибір якісних панелей не настільки великий на сьогоднішній день, але підібрати для себе підходящий варіант можна. Попередньо варто визначитися з наступними параметрами:

  • яка кількість конфорок потрібно;
  • необхідні габарити панелі;
  • наявність додаткових функцій.

Гідні варіанти серед виробників можна побачити від компанії Bosh, Electrolux, Philips, Siemens, а однією з кращих визнана фірма AEG, яка, на жаль, все рідше зустрічається в магазинах після кризи.

Нижче наведена таблиця з ТОП 3 кращими індукційними варильні панелями, на думку покупців.

Таблиця 1. Кращі індукційні варильні панелі

Найменування фото Технічні характеристики Вартість, руб.
Siemens EH875SC11E потужність 7.29 кВт 50990
кількість конфорок 5, дві з них з овальної зоною нагріву
Розміри для вбудовування 75 на 49 см (ширина на глибину)
Додаткові функції Захисне відключення.
Electrolux EGD 6576 NOK потужність 3.7 кВт 30400
кількість конфорок 2 газові, 2 індуктивні
Розміри для вбудовування 59 на 52
Додаткові можливості Завдяки комбінуванню може працювати і без електрики, є захисне відключення і контроль газу.
Bosch PIC645F17E потужність 7.2 кВт 26900
кількість конфорок 4, 2 індукційні, 2 керамічні
Розміри для вбудовування 56 на 49
функціонал Є автоматичне розпізнавання посуду, аварійне відключення

Дмитро, м Рязань: «Купив собі плиту Siemens EH875SC11E, яка прекрасно підходила за габаритами. Дуже задоволений, не треба відключати, а посуд надійна, тому купував її тільки один раз спочатку ».

Ольга, м Твер: «Шукала собі комбіновану індукційну плиту Електролюкс, зупинилася на цьому варіанті. Прекрасно працює і легко миється ».

Михайло, м Казань: «Завжди хотів собі індукційну плиту Бош. Зупинився на цьому варіанті, працює без перебоїв вже рік, дуже радий придбанню ».

Варіантів і моделей індукційних варильних панелей багато, можна підібрати комбінований або з невеликою кількістю конфорок. Все залежить від вашого бажання і можливостей.

На завершення

З кожним роком з’являється нова техніка і вдосконалюється існуюча. Можна знайти прекрасний варіант індукційного панелі для приготування їжі, який впишеться в габарити кухні.

Завдяки безпечного використання та роботі тільки при наявності спеціального посуду на плиті, можете не переживати за безпеку дітей або домашніх тварин. Чи не потрібно витрачати багато часу на отчистки поверхні від бруду, а окупить себе обладнання досить швидко за рахунок малого споживання електрики.

Щоб було простіше розібратися з особливостями обладнання, пропонуємо подивитися відео по темі.

Відео: індукційні варильні панелі