Коли і як пити правильно зелений чай: тонкощі чаювання. Коли краще пити зелений чай?

Найпоширенішим напоєм на планеті Земля є чай, який служить не тільки прекрасним способом вгамувати спрагу, але використовується в якості атрибута для підтримки розмови або зустрічі гостей. Відома велика кількість різновидів чаю, серед яких особливе місце займає зелений, що має багатовікову історію і багатий на утримання великої кількості корисних компонентів.

Вживання зеленого чаю з кожним роком набуває все більшої популярності, що пов’язано із захопленням Сходом, чиєю культурою і традиціями захоплюється безліч людей. Ще однією причиною зростання популярності напою є його насиченість корисними якостями і лікувальними властивостями, що відноситься до доведеного факту. При цьому велика частина шанувальників цього напою не до кінця володіє мистецтвом правильного заварювання і пиття. Але ж саме дотримання всіх правил і вимог до заварювання чаю дає йому максимально розкритися і передати людині всю гаму аромату і весь комплекс корисних компонентів. Традиція пити зелений чай має глибоке коріння, і знання його історії дозволить з великою повагою поставитися до напою і його споживання, а також дасть можливість зрозуміти, як і коли слід пити зелений чай для досягнення найкращого позитивного ефекту. Коли в перші з’явився зелений чай? Коли краще пити зелений чай?

Зелений чай – історія довжиною в століття

Своїм корінням зелений чай йде у XXI вік до нашої ери. Саме тоді, згідно з давньою китайською легендою, один імператор, що вживає в якості напою тільки кип’ячену воду, випадково випробував зілля, що вийшло випадково. В котел, в якому кип’ятилися вода, поривом вітру були занесені кілька зелених листочків з зростаючих поблизу кущів. Напій просто полонив своїм смаком імператора, і він вважав цей відвар напоєм, посланим богами для осягнення мудрості. Саме з тих пір зелений чай міцно зайняв свою нішу в культурі Китаю.

Перед тим як розібратися, як пити правильно зелений чай, визначимося в його сортах. З тих пір чай став культивуватися, і з часом було виведено безліч сортів, серед яких виділяється кілька основних, що відрізняються властивостями і смаком.

Ганпаудер або порох. Цей сорт, що нагадує в сухому вигляді невеликі горошини, які розкриваються в окропі в процесі заварювання і віддають свій аромат і смак. Цей різновид є прекрасним антиоксидантом і містить в складі велику кількість фтору, що робить його корисним для зубів. На смак напій має трохи помітну приємну гірчинку, завдяки якій сорт придбав своїх шанувальників.

Банча. Ще один сорт зеленого чаю, який культивується в Японії. Цей сорт має більш яскравий смак, який надає в’яжучу дію. Особливістю сорту є невелика кількість кофеїну, що робить можливим пити його навіть увечері, не боячись порушити сон.

Китайський зелений чай. Слово «китайський» не означає місце походження, але є назвою сорту. Даний чай відрізняється м’яким, приємним смаком, з менше вираженою гіркотою, але при цьому абсолютно не поступається іншим сортам корисними якостями.

Верес або сенча. Сорт, батьківщиною якого є Японія. Особливість сорту полягає в його натуральному солодкуватому смаку, який можна повністю розкрити тільки при заварюванні при температурі 70 градусів. Саме цей напій найчастіше подається гостям в японських будинках.

Маття. Чай, в сухому вигляді володіє найдрібнішої фракцією, оскільки після висушування він піддається додаткової процедурі подрібнення. При заварюванні цього сорту правильним вважається помішувати його віночком з бамбука, що дозволяє не втратити справжній аромат напою. Особливістю даного сорту є те, що він використовується не тільки для чайних церемонії, але також служить добавкою при випіканні печива, виробництві морозива.

Ґьокуро. Цей сорт відноситься до найбільш рідкісним і найдорожчим. При заварюванні напій має солодкість і яскраво виражений аромат. Для виробництва цього сорту чайний лист збирається ранньою весною і піддається швидкій обробці, що не перевищує за часом 20 секунд. Заварювати цей сорт потрібно при температурі води від 40 до 60 градусів, але не більше.

Коли і як пити правильно зелений чай?

Більшість людей звикли вважати чай ранковим напоєм, який покликаний надати тонізуючу дію на організм і підготувати його до майбутнього трудового дня. Найбільш правильним часом для вживання зеленого чай в ранкові години буде час після сніданку. Повністю з’ївши приготований сніданок, слід витратити певну кількість часу на заварювання невеликого чайничка зеленого чаю для того, щоб не поспішаючи, із задоволенням скуштувати напій, прислухаючись до власних відчуттів, концентруючись на вихідному насолоді і вбираючи з кожним ковтком заряд бадьорості, який дозволить отримати необхідну кількість енергії на весь день.

Не рекомендується пити зелений чай безпосередньо перед виходом на вулицю, оскільки напій має сечогінну дію, яке за своєю силою перевищує аналогічне у чорного чаю. Деякі люди звикли додавати в зелений чай молоко або цукор, але це порушить дотримання традиції чаювання, оскільки зіпсує справжній смак напою.

Часом, коли не варто пити зелений чай, є вечір, оскільки в складі напою міститься велика кількість кофеїну, який хоч і має більш м’яким дією, ніж кофеїн, що міститься в натуральному кави, все одно здатний надавати тонізуючу дію, що буде абсолютно непотрібним напередодні нічного сну. Наявний кофеїн зможе підштовхнути організм перед початком трудового дня, але призведе до розладу сну. Для тих людей, хто не мислить вечір без чашки чаю можна рекомендувати заварити повторно ранкову заварку, яка буде володіти меншою концентрацією і не викличе сильну стимуляції нервової системи.

Коли краще пити зелений чай дітям

Оскільки чай має цілющі властивості і є найпоширенішим напоєм, багато батьків задаються питанням, коли можна починати давати дітям чай, зокрема, зелений. Слід пам’ятати, що зелений чай – тонізуючий напій і його введення в раціон залежить в першу чергу від віку дитини.

У дитячому віці педіатри категорично не рекомендують давати зелений чай дітям, оскільки він принесе більше шкоди, ніж користі і призведе до порушення сну і порушення дитини, який в грудному віці повинен спати більшу частину часу для набору сил.

Також в маленькому віці дитина вживає їжу в вигляді рідини або пюре, саме тому всі напої слід підбирати таким чином, щоб вони містили максимум корисних речовин, а чаєм нагодувати дитину не вдасться.

Лікарі рекомендують вводити чай в дитячий раціон не раніше трирічного віку, але це стосується фруктових сортів або слабо завареного чорного чаю. Зелений чай можна починати давати дітям не раніше 10-11 років після попередньої консультації з фахівцем, оскільки цей напій може привести до розвитку інтоксикації або алергічних реакцій. Оптимальним варіантом стане вживання дитиною зеленого напою після досягнення статевозрілого віку, коли організм вже практично зміцнів і сформувався.

Зелений чай – до або після їди

На батьківщині напою традиційним вважається вживання чашки зеленого чаю перед прийомом їжі і безпосередньо після, що дозволяє стимулювати апетит і поліпшити процес травлення. Варто відзначити той факт, що звичайна чайна чашка в Китаї має обсяг приблизно 50 мл, а чайна чашка в Україні – 200 мл. Пиття такої кількості зеленого чаю перед їжею може надати зворотний ефект і утруднити процес перетравлення їжі, тому рекомендується пити зелений напій за півгодини до прийому їжі. Саме тому не рекомендується пити зелений чай для того, щоб запити лікарські засоби, оскільки це може привести до погіршення всмоктування активних компонентів ліки.

Протягом дня допускається випивати не більше літра зеленого чаю, що дорівнює 6 чашках. Стільки зможе покрити потребу організму в рідині, також зуміє забезпечити половину необхідної норми марганцю і дві третини калію. Споживання занадто великої кількості зеленого чаю негативно позначиться на організмах гіпертоніків, приводячи до підвищення тиску, а також для людей, що володіють підвищеною нервовою збудливістю.

Радимо вам подивитися відео, в якому фахівці розповідають про вживання зеленого чаю на сніданок:

Правильно заварений зелений чай дозволить повною мірою насолодитися напоєм, отримати максимум корисних речовин і мікроелементів. При цьому дотримання кількості випитого чаю і часу його пиття допоможе не приводити до виникнення побічних ефектів для організму, а надасть виключно позитивну дію.