Кухня з барною стійкою поєднана з вітальнею – фото, дизайн, види

У більшості російських квартир немає окремого приміщення для прийому їжі – їдальні. Кухня з барною стійкою, поєднана з вітальнею, може вирішити задачу розширення корисного простору, економії місця і створення комфорту.

Плюси і мінуси суміщення кухні з вітальні

Отримуючи зручну і естетичну зону відпочинку, втрачається ізольованість кожного з приміщень. У такого інтер’єрного рішення є ще кілька плюсів і мінусів, які потрібно врахувати на етапі планування.

переваги:

  1. Створюється стильний інтер’єр.
  2. Універсальна барна стійка між кухнею та вітальні економить місце, т. К. Є додатковою робочою поверхнею для приготування їжі або замінює обідній стіл.
  3. Об’єднане приміщення краще освітлено за рахунок потрапляння природного світла з двох вікон.






недоліки:

  • Об’єднання кухні з залом не завжди можливо. Його не можна виконати, якщо кухня обладнана газовою плитою або між приміщеннями розташована несуча стіна.
  • Будь-яка перепланування, навіть демонтаж що не несе перегородки вимагає складання ескізу або проекту і узгодження з БТІ.
  • Кухня – приміщення підвищеної небезпеки для маленьких дітей. Відсутність дверей, що закриваються забезпечує дитині безперешкодний доступ до працюючої побутової техніки.
  • У зоні відпочинку буде відчуватися запах під час приготування їжі, а також буде чутна робота побутової техніки, розташованої на кухні.

Планування і зонування

Під час планування слід врахувати наступні фактори:

  1. Розмір суміщеного приміщення. У невеликій кухні з кутовим гарнітуром стійка розташовується в кінці перпендикулярно меблів. Якщо місця достатньо – її можна поставити паралельно гарнітуру.
  2. Щоб не ускладнювати процес приготування їжі, барна стійка не повинна перебувати в зоні робочого трикутника (простору, що об’єднує плиту, холодильник і мийку).
  3. Кількість членів сім’ї, їх вік і потреби. Літнім людям і маленьким дітям буде незручно сидіти на високих барних стільцях. В такому випадку барна стійка повинна бути зроблена урівень з кухонною стільницею, висота якої становить 85-90 см. Стандартна стійка розташовується на висоті 110-130 см.
  4. Призначення. Якщо стійка буде виконувати кілька функцій і виступати як обідня і зона для приготування їжі, її ширина повинна становити не менше 50 см, а довжина – з розрахунку 50 см на 1 людину.

Незважаючи на загальний простір, кожна частина приміщення виконує свою функцію:

  • кухня – зберігання продуктів і приготування їжі;
  • вітальня – відпочинок, прийом їжі.

Правильно виконане зонування кухні-вітальні дозволить отримати не тільки стильне, але і практичне приміщення, яке виконує відразу кілька функцій.

Гармонійно виглядає стильна барна стійка, яка виконує роль перегородки між житловою і кухонного зонами. При цьому стільці можна розмістити як по всьому периметру, так і з одного боку, а для економії місця доцільно використовувати табурети, які ховаються під стільницю.

Додаткове зонування забезпечить підсвічування над місцем прийому їжі. Вона виконується у вигляді точкових світильників або декількох однакових підвісних світильників регульованої висоти.

У маленьких квартирах-студіях з барною стійкою за перегородкою розміщується зручний диван, який днем ??потрібен для прийому гостей, а вночі виконує функцію спального місця. Стійка буде служити місцем як для готування їжі, так і для прийому їжі.

додаткові рішення

При переплануванні приміщення можна залишити частину демонтованої стіни, яка буде перегородкою, що розділяє простір на дві зони, або спорудити фальш-стіну з гіпсокартону.

Зонування можна виконати за допомогою візуальних прийомів: вибрати різний матеріал для покриття підлоги – плитку в зоні приготування їжі, ламінат або лінолеум – в кімнаті; використовувати різну обробку стін для кухні та їдальні.

Вузька, довга барна стійка, що продовжує кухонний гарнітур, може розташовуватися під вікном і виконувати функцію робочого столу.

Барну стійку можна влаштувати між кухнею і балконом. Виконана з того ж матеріалу, що і підвіконня, стійка складе з ним єдиний ансамбль.






варіанти стійок

Варіанти барної стійки залежать від розміру об’єднаного приміщення і стилю, в якому виконаний інтер’єр квартири.

Цей елемент кухонних меблів вибирають для стилів модерн, хай-тек і етнічного стилю, поширеного більше в будинках, ніж в квартирах. Але існують моделі для класичних інтер’єрів.

По розташуванню стійка може бути:

  • частиною кухонного гарнітура, приєднуючись до нього;
  • пристенной – виконується в стилі кухонних меблів, але кріпиться до стіни;
  • окремо стоїть – острів.

Острів більше підходить для приміщень, де багато вільного простору.

По формі:

  • пряма;
  • П-образна;
  • кругла;
  • напівкругла.

Круглі і напівкруглі барні стійки ефектно виглядають, але підходять тільки для приміщень великих розмірів.

За матеріалами:

  • ЛДСП;
  • пластик;
  • дерево;
  • камінь;
  • Скло.

Найчастіше для пристрою барной меблів використовують матеріал, з якого виконаний кухонний гарнітур.

За особливостями конструкції:

  • цільна;
  • складна;
  • відкидна;
  • трансформер.

Останні 3 варіанти використовуються для невеликих кухонь-віталень або в квартирах-студіях.

Усередині барної стійки можна організувати додатковий простір для зберігання, вибравши модель з ящиками або відкритими поличками.