Мед акації: корисні властивості, протипоказання, склад

Залежно від того, на які медоноси бджолярі виставляють вулики, виходять різні сорти меду. Серед них мед акації займає провідне місце.

Склад і органолептичні характеристики

З акації бджоли збирають пилок і нектар в південних районах України і на Північному Кавказі. Вона зацвітає в травні-червні, в залежності від ореолу поширення, і цвіте 12-15 днів. Збір нектару і пилку триває близько 10 днів, що зумовлено бажанням бджолярів отримати чистий акацієвий мед, так як на початку і кінці цвітіння, через нестачу в кількості квіток цього дерева, бджоли можуть брати хабарів з інших медоносів.

За час цвітіння одне дерево дає до 8 кг меду, що дозволяє сім’ї бджіл збирати його близько 12 кг в день. З 1 гектара білої акації можна отримати тонну продукту.

Гостя з Північної Америки, акація, була завезена в Росію на початку 19-го століття. Повсюдно вона росте в південних широтах: її можна зустріти як в парках і садах, так і в лісі і, як вітрозахисної смуги, уздовж дороги. Дерево живе приблизно півстоліття і досягає у висоту 30 м, хоча в основному це значення становить 10-12 м.

У природі існує велика різноманітність видів акації. У Російській Федерації прижилася біла акація. Її ще називають псевдоакація або робиния (від лат. Robinia pseudoacacia). Вона швидко зростає, легко переносить посуху і засоленість ґрунту. Також можна зустріти і жовту акацію. Її мед нічим, крім кольору, не відрізняється від продукту, отриманого з квіток робинии. Правда гурмани стверджують, що за смаком мед з білої акації тонше і ніжніше, однак пересічному споживачеві ці нюанси дуже складно вловити.

За корисними властивостями, смаком, запахом і кольором, мед з акації найцінніший.

Мед – унікальна природна комора вітамінів і мікроелементів, необхідних для життєдіяльності людини. Тут присутні вітаміни групи В (В2, В3, В6, В9), аскорбінова кислота (С), біотин (Н) і нікотинова кислота (РР), макро- і мікроелементи (мідь, залізо, хром, кремній, фосфор, марганець), мінеральні речовини (солі йоду, магнію, сірки, кальцію), органічні кислоти.

Однак мед з акації має корисні властивості, відмінні від типових:

  • присутній тіамін (вітамін В1);
  • каротин (вітамін А);
  • аскорбінової кислоти в чотири рази (2 мг проти 0,5 мг на 100 г) більше;
  • вітамін В6 заповнює добову потребу людини в пиридоксине на 8,9% (в перерахунку на 100 г), проти 2% меду з квіток інших медоносів;
  • калорійність вище на 9% (317 ккал проти 284-304 ккал на 100 г);
  • більше фруктози (на 2%) і глюкози (на 4%).

Мед акації відрізняється в кращу сторону і за органолептичними характеристиками.

  • Смак – легкий, ніжний, обволікаючий, з невеликою кислинкою. Після проковтування залишає довгий квіткове післясмак з відтінком ванілі. Без гіркуватості.
  • Запах – запашний, з ледь помітним квітковим ароматом, який не можна сплутати ні з чим іншим.
  • Колір – залежить від виду акації, з якої було зібрано мед. Світлий, практично прозорий, збирається з квіток білої акації, а кольору світлого бурштину з зеленим відтінком – з жовтою.

Корисні властивості

Акацієвим медом, завдяки наявності великої кількості корисних речовин і складному хімічному складу, на організм людей виявляється всеосяжне позитивний вплив. Найбільш важливі для людини властивості меду з акації:

  • мікроелементи активізують травлення;
  • органічні кислоти нормалізують обмінні процеси;
  • висока енергетична цінність і швидка засвоюваність добре відновлюють сили після фізичних навантажень;
  • наявність ферменту ингибина і високий вміст цукру перетворюють цей продукт бджільництва в потужний природний антибактеріальний препарат;
  • велика цукристість (більше 80%) і наявність органічних кислот перешкоджають розмноженню бактерій, дріжджів і цвілі, що робить його відмінним антисептичним засобом;
  • високий вміст фруктози (близько 40%) дозволяє вживати солодкий продукт діабетикам;
  • наявність піноцембріна, пінобаксіна, Кризина і галогіна, потужних природних антиоксидантів, дозволяє швидко і ефективно відновлювати імунну систему (крім того, піноцембрін є тільки в цьому продукті і не зустрічається більше ніде в природі);
  • велика кількість заліза відновлює синтез гемоглобіну;
  • відсутність у складі акацієвого меду пилку, основного алергену продуктів бджільництва, дозволяє давати його маленьким дітям;
  • відсутність речовин, що викликають алергію, що перетворює його в незамінну основу для кремів і мазей для новонароджених.

Акацієвий мед – відмінний афродизіак. Він стимулює активність сперматозоїдів і підвищує потенцію чоловіків.

Мед широко використовується в косметології: маски, скраби, обгортання і ванни допомагають в боротьбі з набряком, живлять шкіру вітамінами і мікроелементами, а також усувають дрібну висип, що дозволяє повернути їй свіжість і пружність, зменшують випадання волосся і підсилюють їх зростання, усувають розшарування і ламкість нігтів.

Лікувальні властивості

Унікальний склад меду дозволяє застосовувати його при боротьбі з величезною кількістю хвороб. Здатність акацієвого меду відновлювати відтворення гемоглобіну дозволяє використовувати його при лікуванні анемії, поліпшення показників крові, зміцненні стінок судин і, як результат, він допомагає попередити атеросклероз.

Наявність антибактеріальних і антисептичних властивостей робить його незамінним для лікування ран і опіків:

  • Охороняє рану від розвитку інфекції. При розвитку патогенної флори (освіта нагноєння) швидко вбиває мікроби і виводить їх з рани;
  • Стимулює ріст тканин, капілярних судин і волокон колагену, що регенерують м’язову тканину і шкіру;
  • Прискорює ріст клітин епітелію, що, по-перше, не вимагає пересадки шкіри при великих ранах і, по-друге, запобігає шрами і рубці на місці пошкодження м’язової тканини.

Ефект досягається при прямому нанесенні меду білої акації на рану або опік (при лікуванні в медичних установах використовують мазь Конькова на його основі). Він не прилипає до пошкоджених тканин, а тому перев’язка рани завдає нових пошкоджень знову утворюється тканинам, що прискорює процес загоєння і не викликає больових відчуттів.

Антибактеріальні властивості меду перетворили його на дієвий природний антибіотик. З його допомогою лікують ангіну, грип, пневмонію. Він пом’якшує горло, виводить мокротиння з бронхів, послаблює напади кашлю. При лікуванні органів дихання більш швидкий результат досягається за допомогою 30% медових інгаляцій.

Корисні властивості меду використовують при лікуванні глаукоми, катаракти, кон’юнктивіту. Необхідно лише розвести його з дистильованою або кип’яченою водою і закопувати в хворе око на ніч до одужання або застосовувати у вигляді примочок.

Тільки акацієвий мед дозволяє лікувати цукровий діабет. Однак застосовувати його необхідно дуже обережно, так як можливі фальсифікація продуктів бджільництва або зниження рівня фруктози при їх розведенні, що призводить до негативних наслідків.

Народна медицина на практиці доводить, що мед акації краще синтетичних ліків лікує організм людини від безлічі хвороб.

Протипоказання

Мед, крім користі, може і нашкодити. Наприклад, перевищення добової потреби (60-100 г для дорослого і 30-70 г для дитини) протягом тривалий час може привести до алергії навіть у тих, хто легко переносить разове споживання у великій кількості. Перевищення рекомендованих норм споживання може також викликати розлад шлунка, слабкість, прискорене серцебиття, привести до сутінкового потьмарення свідомості.

Протипоказано застосовувати мед, розмішати в чаї або нагріте до температури понад 40 градусів, так як в таких умовах руйнуються ферменти і цукор, а також виділяється оксиметилфурфурол. Це токсична речовина перетворює продукт бджільництва в отруту.

З обережністю слід приймати мед з акації страждають ожирінням, діабетикам, які мають серцеву недостатність, при запаленні підшлункової залози, дітям, при появі діатезу, хворим на гастрит у гострій фазі.

зберігання

З давніх-давен вважається, що дерев’яна (краще – липова) тара підходить найкраще для зберігання цього солодкого продукту. Дуб змінить колір, осика надає меду гіркоту, сосна і ялина наділять його ароматом смоли.

З появою скляного посуду, мед стали зберігати в ній. На відкритому повітрі він грунтовно втрачає воду, а з нею і свою вагу, який зменшується на 4-5%. Тому скляну тару необхідно щільно закривати. Під впливом світла мед втрачає всі свої корисні властивості, через що його необхідно зберігати в темному місці. При дотриманні перерахованих вище правил він протягом року зберігає свої корисні властивості, а потім перетворюється просто в солодкий продукт.

лікувальні рецепти

Знизити кислотність шлунка можна за допомогою 1 столової ложки акацієвого меду, розведеного в 1 склянці води. Пити слід не поспішаючи, за півтори години до їди. Для підвищення кислотності рецепт той же, але пити слід швидко, за 10 хвилин до прийому їжі.

Для лікування стенокардії беруть мед (300 г), сік столітника (100 г), свіжий лимонний сік (50 мл) і 50 г волоських горіхів. Горіхи подрібнюють, а лимонний сік вичавлюють з 1-2 лимонів. Все ретельно перемішується і ставиться в темне місце. Через 8-10 днів склад потрібно пити вранці, в обід і ввечері за 30 хвилин до їди по 1 столовій ложці.

Маючи цей продукт в будинку, можна постійно підтримувати організм в тонусі, а при настанні хвороби – ефективно з нею боротися.