Мед при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки

За статистикою, більше ніж у половини людей присутні проблеми, пов’язані з функціонуванням системи травлення. Медицина в даному випадку пропонує широкий вибір різних лікарських препаратів, але більшість з них дратує слизову шлунка і кишечника, тим самим посилюючи корінь проблеми. Особливо складно піддається терапії виразка 12 палої кишки і шлунка. Ефективний вплив при даної хвороби надасть лікування медом.

Ефект від меду при виразковій хворобі

Чи можна їсти мед при виразці шлунка або він тут протипоказаний? Цей продукт рекомендований на початкових стадіях хвороби, а також в період ремісії.

При виразці розвивається хронічний запальний процес, сильно ушкоджує слизову оболонку. Основними причинами хвороби служать бактерії Helicobacter pylori і постійні стресові ситуації. В результаті підвищується кислотність шлункового соку, через що в слизовій оболонці утворюються рани.

Мед при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки впливає на всі ланки патологічного процесу:

  • знищує патогенні мікроорганізми;
  • знімає больовий синдром і запалення;
  • усуває роздратування, відрижку і нудоту;
  • лікує печію;
  • обволікає слизову оболонку, захищаючи її від агресивної дії шлункового соку;
  • активує процеси регенерації;
  • стимулює шлункову моторику;
  • відновлює кишкову мікрофлору;
  • нормалізує травлення;
  • підвищує гемоглобін;
  • заспокоює нерви;
  • покращує загальний стан організму.

Який мед краще використовувати при виразці? Користь надасть будь-який продукт, але найефективнішим вважається акацієвий, ріпаковий, фацелієвий і кіпрейний сорт.

Як приймати медове ліки?

Перед тим, як починати лікування виразки медом, необхідно переконатися у відсутності алергічної реакції на цей продукт (докладніше про алергію на мед – тут) і проконсультуватися з лікарем. Мед при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки не може бути єдиними ліками. Він обов’язково повинен бути частиною комплексної терапії.

При підвищеній кислотності

При виразці шлунка з підвищеною кислотністю мед (20 грам) розчиняють в теплій воді (250 мілілітрах). Медову воду випивають за 2-3 години до їжі і через 3 години поле їжі.

При зниженій кислотності

Схема лікування в цьому випадку така ж, як і в попередньому, але мед при гастриті і виразці зі зниженою кислотністю розводять в холодній воді, що активує секреторну діяльність шлунка.

Рецепти з медом

Як правило, при виразковій хворобі рекомендується щодня з’їдати 100 грамів чистого продукту бджільництва: 20-30 грам вранці і в обід, 30-40 грам ввечері (за 2-3 години до сну). Але не всі люди можуть вживати корисну солодкість в чистому вигляді. У такому випадку відмінним вибором стануть чаї та відвари, які нададуть аналогічну дію.

чай

Найкраще заварити чай з лікарських рослин, які мають протизапальну і регенерує дією. В охолоджений чай додають мед. Ні в якому разі не можна розчиняти його в гарячій воді, що сприяє утворенню канцерогенних речовин. Відмінний результат покаже монастирський чай.

відвар

Мед при виразці дванадцятипалої кишки можна додавати в відвари:

  1. Ягоди шипшини (100 грам) заливають окропом (літром) і поміщають на водяну баню на чверть години. Настоюють добу. П’ють по 20 мілілітрів тричі на добу.
  2. Перемішують корінь солодки, насіння льону, квіти липи і листя м’яти. Суміш заливають окропом, настоюють чверть години. Приймають по 150 мілілітрів тричі на добу.

Рецепти народної медицини

Для лікування виразки шлунка медом, народна медицина рекомендує безліч рецептів, серед яких кожен зможе підібрати собі оптимальний терапевтичний засіб і приготувати його в домашніх умовах.

Рецепти з алое:

  • Листя алое подрібнюють за допомогою м’ясорубки, перемішують з медом у співвідношенні 1: 1 і приймають на голодний шлунок по столовій ложці.
  • З’єднують в рівних кількостях продукт бджільництва, подрібнене листя алое і розтоплене вершкове масло, ретельно розмішують. Вживають по столовій ложці тричі на день перед прийняттям їжі.
  • Листя алое (150 грам) подрібнюють, перемішують з рідким медом (300 грам). Залишають настоюватися в темряві на дві доби. Додають червоне вино (100 мілілітрів) і наполягають ще добу. Приймають по великій ложці 3 рази на добу перед трапезою. Рекомендується використовувати навесні і восени в профілактичних цілях.
  • Листя алое (300 грам) пропускають через м’ясорубку, додають мед (100 грам), вершкове масло (100 грам) і кагор (20 мілілітрів). Суміш поміщають на водяну баню і заважають до однорідного стану. Їдять по столовій ложці за 20 хвилин до прийняття їжі, запиваючи молоком.
  • Бджолиний нектар (200 грам) перемішують з свіжовичавленим соком алое (25 мілілітрів), додають ведмежий жир (15 грам), масло обліпихи (250 грам) і какао-порошок (200 грам). Приймають перед їжею.
  • Мед, вершкове масло, подрібнені листя алое і какао, взяті в рівних кількостях, підігрівають на водяній бані до розчинення.
  • Мед (250 грам), цукор (250 грам), горілку (120 мілілітрів) і буряковий сік (250 мілілітрів) ставлять на 20 хвилин на повільний вогонь. Охолоджують і додають сік алое (120 мілілітрів). Випивають по 40 мілілітрів за півгодини до їди.

Рецепти з лимоном:

Оливкова олія з’єднують з медом в рівних пропорціях, додають лимонний сік. Залишають на кілька днів в холодильнику. Вживають по столовій ложці за півгодини до прийняття їжі тричі на добу.

Рецепти з маслом:

  • Мед перемішують з топленим маслом в рівних співвідношеннях і варять на повільному вогні півтори-дві години до утворення однорідної маси світло-або темно-коричневого кольору. Щоб перевірити готовність, капають суміш в тарілку. Якщо вона не розповзається, то готова. А якщо розповзається, то варять далі. Їдять по столовій ложці натщесерце або тричі на день.
  • Вершкове масло нагрівають до розчинення, додають дрібно потерту моркву, пропущені через м’ясорубку волоські горіхи і мед, ретельно розмішують. Всі продукти беруть в рівних пропорціях. Їдять по столовій ложці тричі на добу за 30 хвилин до прийняття їжі.
  • У каструлю кладуть вершкове масло, розмелені волоські горіхи і мед в однакових співвідношеннях. Каструлю ставлять на півгодини в духовку. Отриману «шоколадну» масу приймають по столовій ложці тричі на день.
  • З меду (кілограми), вершкового масла (кілограми) і борошна замішують тісто. Випікають печиво. Також готують настій подорожника: 300 грам листя запарюють 5 літрами води і настоюють ніч.
  • Протягом 10 днів їдять тільки медове печиво і п’ють подорожникова відвар.

Ще кілька цілющих рецептів:

  • Кисле молоко (3 літри) перемішують з медом (пів кілограма). Цілющий напій п’ють по 250 мілілітрів двічі на добу (натще і перед сном). Зберігають в холодильнику. Перед вживанням підігрівають.
  • Лук (кілограм) пропускають через м’ясорубку і проварюють на повільному вогні до м’якості. Додають мед (кілограм) і добре розмішують. Цибулеве «варення» їдять по великій ложці за чверть години до прийому їжі.
  • У трилітрову сулію засипають мелену чагу (200 грам) і заливають теплою водою, додають мед (200 грам). Залишають в темряві на чотири доби. Проціджений настій п’ють по 80 мілілітрів 2-3 рази на добу за чверть години до їди. Щоб пройти повний курс, необхідно випити 3 банки. Потім в профілактичних цілях приймають ліки двічі в рік.
  • Перемішують молоко (250 мілілітрів), бажано козяче, вершкове масло (20 грам) і продукт бджільництва (5 грам). Нагрівають до розчинення масла. Додають яйце і ретельно розмішують. Випивають натщесерце. Повторюють протягом 10-15 днів.
  • У свіжовичавленому соку білокачанної капусти (200 мілілітрів) розмішують мед (40 грам). П’ють вранці і ввечері.

Всі перераховані кошти (за деяким винятком), рекомендується приймати протягом одного-двох місяців. Роблять перерву на 10 днів. Повторюють до одужання.