Медовий збитень: рецепт приготування в домашніх умовах і його лікувальні властивості

Одним з популярних старовинних східнослов’янських напоїв є медовий суботні. До появи чаю на Русі, він вважався мало не єдиним гарячим напоєм, який готували в кожному будинку. Взимку вживали його теплим, щоб зігрітися, а влітку – прохолодним, для втамування спраги. Розглянемо, що таке медовий суботні, які рецепти існують і як можна його самостійно приготувати вдома.

Лікувальні властивості

Користь медового збитню обумовлена ??наявністю в ньому меду, спецій і лікувальних трав. Взимку напій вживали в гарячому вигляді, так як він має зігріваючий і протизапальний ефект. У холодному вигляді продукт цінувався переважно влітку або при поході в лазню, так як швидко тамував спрагу і тонізував в жарку погоду. У народній медицині часто використовувався для лікування:

  • авітамінозу, цинги;
  • безсоння;
  • стресових станів;
  • гіпертонії;
  • простатиту;
  • простудних захворювань.

Суботні має легку сечогінну дію, сприяє виведенню токсинів з організму. Покращує моторику шлунково-кишкового тракту – покращує травлення, сприяє кращому засвоєнню їжі, підвищує апетит. Знімає головний біль, покращує стан судин – є хорошим засобом профілактики атеросклерозу. Напій покращує настрій, тонізує, втамовує спрагу.

Склад і харчова цінність

Незамінним компонентом медового збитню є мед. Залежно від рецептури приготування напою, можуть додаватися звіробій, лавровий лист, шавлія, стручковий перець і інші приправи. Суботні багатий вітамінами і мікроелементами:

  • вітаміни А, В, С, Е, Н, РР;
  • органічні кислоти;
  • харчові волокна;
  • мінеральні речовини: залізо, цинк, йод, фтор, мідь, фосфор, калій, магній, кальцій.

Багатий білками і вуглеводами. Середня калорійність становить близько 60 кілокалорій на 100 г продукту. Може виготовлятися як алкогольний (від 4 до 7%), так і безалкогольний варіант (близько 1%).

рецепти

Існує безліч рецептів збитню на меду – спиртовмісні, безалкогольні, прості, заварні. Найстаріші з дійшли до наших часів рецепти приготування напою були описані в пам’ятнику російської літератури XVI століття – «Домострой», який був збірником рад і правил щодо ведення господарства для кожного члена сім’ї тих часів.

Спочатку в російських селах суботні готували виключно безалкогольний. Тільки такий варіант дозволяли сбітенщікі продавати рознос на вулицях, ринках, ярмарках, площах. Однак в 17 столітті стають більш популярними алкогольні види даного напою.

Інтерес до вживання збитню знизився лише після Жовтневої революції. З початку 90-х в різних регіонах України намагаються відродити виробництво і споживання цього напою. Розглянемо, як приготувати медовий суботні різними способами у себе вдома.

класичний

Щоб приготувати класичний рецепт збитню, не знадобиться багато часу. Підготуйте наступні продукти:

  • 200 г – якісного бджолиного меду;
  • чорний перець – близько десятка;
  • кориця, порошок імбиру – по чайній ложці;
  • гвоздика – 2 шт .;
  • аніс, кардамон – на кінчику ножа;
  • 1 л бутильованої або криничної води.

Метод приготування наступний. Візьміть каструлю, бажано з товстим дном – в такій тарі менше шансів що мед пригорить і напій буде безнадійно зіпсований. Розведіть мед в холодній воді, поставте на плиту, доведіть до кипіння. Змішайте всі перераховані вище приправи і прокип’ятіть на маленькому вогні приблизно 15 хвилин, регулярно знімаючи піну, що утворюється. Потім приберіть з плити, укутайте каструлю в рушник, дайте Сбітнєв постояти кілька годин.

старовинний

Старовинний рецепт приготування медового збитню в домашніх умовах більш трудомісткий і потребує часу. Пройдуть вийде слабоалкогольний і готується 14 днів. Для виготовлення буде потрібно:

  • 1 відро криничної води;
  • 100 г будь-яких сухих дріжджів для випічки або напоїв;
  • мед, біла патока – по 1 кг;
  • 3 шт. гвоздики;
  • кориця – 2 г або 2 палички;
  • мелений імбир – 2 ч.л .;
  • 10 шт. чорного перцю;
  • кардамон, бадьян – за бажанням.

У каструлі змішайте всі інгредієнти крім дріжджів, доведіть до кипіння, проваріть на повільному вогні протягом 30 хвилин, регулярно прибираючи піну. Зніміть з плити, дайте напою настоятися пару годин. Після охолодження до 25-30 ° С всипте дріжджі. Помістіть ємність в затемнене місце бродити при температурі 15-17 градусів. Через 2 тижні суботні процідити і розлити по пляшках. Зберігати продукт рекомендується в прохолодному місці не більше місяця.

Московський

За способом приготування, рецепт московського збитню практично нічим не відрізняється від класичного. Різниця полягає в використанні запашної м’яти і пропорцій інгредієнтів. Для цього рецепта знадобиться:

  • мед – 200 г;
  • м’ята суха – 4 ст.л .;
  • мелений імбир – 2 ч.л .;
  • біла патока – 1 кг;
  • кориця – 0,3 ч.л .;
  • бадьян, гвоздика – по 3 шт .;
  • чорний перець – 15 горошин;
  • колодязна вода – 5 л.

У глибокій каструлі розводимо воду, мед, патоку. Прокип’ятити суміш на маленькому вогні 10 хвилин. Далі додаємо всі інші інгредієнти і варимо ще чверть години, накриваємо рушником і залишаємо на пару годин.

журавлинний

Журавлина – ягода, яка здавна використовувалася нашими предками для приготування морсів, соків, киселів. Активно застосовувалася в народній медицині для лікування простудних хвороб, авітамінозах і терапії суглобових патологій. Для виготовлення клюквенно-медового збитню знадобиться:

  • мед – 200 г;
  • ягоди журавлини – 300 г;
  • кориця – 1 ч.л .;
  • гвоздика – 3 шт .;
  • лавровий лист – 1 шт .;
  • кардамон – 2-3 шт .;
  • вода – 3 л.

Подрібніть журавлину будь-яким зручним способом, вичавіть сік. Макуха ягід помістіть в каструлю, додайте гвоздику, кардамон, корицю, залийте водою, прокип’ятіть 20 хвилин. За пару хвилин до кінця приготування киньте лавровий лист. Далі суміш слід процідити, додати мед, журавлинний сік. Знову прогріти напій майже до кипіння, але стежити за тим, що суміш не закипіла.

Петровський

Не можна обійти стороною рецепт збитню, який любив сам імператор Петро Великий. Його не потрібно варити, а вживати слід виключно в холодному вигляді. Для виготовлення знадобиться всього три складових:

  • 100 г меду;
  • 1 л натурального хлібного квасу;
  • 2 ч.л. тертого хрону.

Перше, на що варто звернути увагу, – це хлібний квас. На жаль, покупні варіанти тут не підійдуть – краще приготувати квас самостійно, для чого можна використовувати покупної концентрат. В такому випадку напій вийде насичений і ароматний.

Друге – це тертий хрін. Уже готовий сушений продукт також не підходить. Краще придбати цілі корінці хрону і натерти їх на дрібній тертці будинку – так продукт не встигне окислюватися і не втратить своїх ароматних летких з’єднань.

Щоб виготовити «Петровський» рецепт, змішайте квас, мед і хрін. Ретельно перемішайте, ємність накрийте і поставте настоюватися в прохолодне затемнене місце на 1 добу. Рекомендується вживати холодним.

Як правильно пити

У спеку або при відвідуванні лазні напій вживається холодним, для відновлення водного балансу, як звичайний чай. Взимку або для лікування захворювань рекомендується вживати напій в теплому вигляді.

Для профілактики хронічних захворювань або лікування авітамінозів продукт вживається курсом 2/2 тижні, по чашці вранці і ввечері під час їжі.

Суботні від простатиту

Багато представників сильної половини людства в віці 20-40 років стикаються з такою проблемою як простатит – запалення передміхурової залози. За статистикою, майже кожен 10 чоловік на планеті страждає даним захворюванням.

Проблема захворювання полягає в тому, що далеке не кожен чоловік, відчувши наявність проблеми, відразу звертається до медиків за допомогою, а починає займатися самолікуванням. Такий підхід абсолютно не поділяє лікарське співтовариство.

Затягування діагностування та терапії простатиту може призвести до синдрому хронічної тазової болі, безпліддя, циститу, сечовий інфекції і статевої дисфункції.

До народній медицині, як до основного методу лікування простатиту, медики відносяться скептичний. Однак визнають, що деякі, на перший погляд прості рецепти напоїв на основі меду та інших лікарських трав, дійсно можуть сприяти швидкому одужанню пацієнта. Але використовувати їх необхідно тільки в якості допоміжної терапії та за погодженням з лікуючим лікарем.

Лікувальні властивості

Як вже було сказано, основним інгредієнтом збитню є натуральний бджолиний мед, який давно заслужив славу загальнозміцнюючий засіб. У ньому міститься величезна кількість вітамінів і мікроелементів, які позитивно впливають на стан судин.

Завдяки унікальному складу з лікувальних трав і спецій, суботні має антибактеріальну і протизапальним ефектом. Це сприяє швидкому зниженню таких симптомів хвороби і загального оздоровлення організму.

Рецепт приготування

Щоб приготувати рецепт медового збитню від простатиту, знадобляться такі інгредієнти:

  • мед – 6-7 ст.л .;
  • суха подрібнена звіробій – 1 ст.л .;
  • м’ята – 1 ст.л .;
  • кориця – чайна ложка;
  • тертий мускатний горіх – 0,5 ч.л .;
  • кардамон, гвоздика – по 3 шт .;
  • тертий імбир – 2 ст.л .;
  • вода – 1 л.

Все змішати в каструлі і проварити на маленькому вогні близько чверті години. Піну слід зібрати шумівкою. Після цього каструлю необходио прибрати з вогню, накрити кришкою, укутати і поставити настоюватися на добу при кімнатній температурі. На наступний день суміш процідити.

Правила прийому

Щоб полегшити симптоми захворювання, слід розводити 1 столову ложку даного напою розвести в склянці теплої води і вживати один раз на день вранці перед їжею. Кущ терапії – 3 тижні, потім слід робити перерву на 1 тиждень.

У комплексі з традиційними методами лікування, фізіотерапією, дієтою і лікарськими препаратами, даний напій допоможе позбутися від неприємних симптомів і поліпшить загальне самопочуття. Однак перед застосуванням даного народного кошти рекомендується проконсультуватися у лікаря.

Протипоказання

Основним протипоказанням до вживання будь-яких з напоїв є індивідуальна непереносимість компонентів. Найчастіше алергічна реакція проявляється на фальсифікований мед – будьте уважні під час його покупки. Не рекомендований продукт також особам з патологіями печінки і нирок, вагітним або годуючим жінкам.