Обережно – компот з цвіллю!

Сьогодні, все частіше, багато господинь, які в літній період ретельно готуються до зимових холодів, забезпечуючи свою сім’ю вітамінами, задаються питанням «чи можна пити компот з цвіллю».

Чому з’явилася цвіль в компоті

Якщо в компоті стали помітні скупчення сірої або жовтого кольору, значить, компот запліснявів. Причин псування готової продукції кілька і всі вони відносяться до помилок, допущених під час консервування.

Розглянемо найбільш поширені помилки в ході консервації, які призводять до утворення цвілі в компоті:

  • погана стерилізація банок або кришок;
  • неякісні гумові прокладки на кришках для закачування;
  • недостатньо вимита продукція для переробки;
  • нещільно закочені банки;
  • використання зіпсованих продуктів;
  • повільна робота при закупорці, в результаті чого відбувається охолодження верхньої частини продукції і тривалий вплив з повітрям;
  • використання банок з дефектами або відколами на шийці;
  • недотримання гігієни при підготовці і в процесі консервації.

Пити чи не пити компот з цвіллю

Мікроорганізми можуть розташуватися як зверху під кришкою, так і в глибині консервації. Якщо в банку з домашнім компотом виявлена ??цвіль, не варто порівнювати її з популярними сирами, де вона спеціально вирощується як джерело отримання пеніциліну, який не завдає шкоди здоров’ю. Будь-яка інша цвіль – це грибок, який небезпечний не тільки при попаданні в стравохід, а й дихальні шляхи.

Однак, не дивлячись ні на що, не вщухають суперечки серед старанних господинь, чи можна все-таки пити компот з цвіллю, якщо прибрати її видиму частину? Проблема в тому, що масштаб зіпсованості цвілого компоту важко оцінити. Де б не розташувалася цвіль, крім її візуальних проявів, грибки вже поширилися по всій банку незалежно від її розміру.
Вчені та лікарі попереджають, що продукти з утворенням пліснявого нальоту категорично не можна вживати. Справа в структуру й особливості розмноження цвілеві грибки, який представляє собою нитки двох різновидів. Перші – це суперечки, які тягнуться вгору, а другі – проникають всередину продукту і формують міцелій. Наслідки впливу таких суперечка на організм можуть бути найрізноманітнішими: алергічна реакція, астма, проблеми з дихальними шляхами і навіть утворення злоякісних пухлин.

Господиням на замітку: цвіль досить стійка до впливу як високих, так і низьких температур. Тому ні видалення зіпсованого ділянки за допомогою ложки, ні навіть кип’ятіння, ні переробка компоту в кисіль не дадуть ніякого результату. У підсумку все одно вийде токсичний продукт. При виявленні зіпсованої банки з компотом, не замислюючись, варто позбутися не тільки від вмісту, а й від самої банки. Бажано утилізувати її не відкриваючи.

Як не допустити появи в компоті цвілі

Щоб уникнути такого неприємного явища, як цвіль в компоті, досить бути уважними і взяти до відома корисні поради:

  • Перед укладанням в банки, необхідно бланшувати фрукти, і поки вони ще не охололи, залийте їх гарячим сиропом. Таким чином, пара, що виходить з продуктів консервування, витіснить з банки зайве повітря і кисень.
  • Поставтеся відповідально до вибору фруктів і ягід для консервації. Вони повинні бути цілі, стиглі (не перезрілі), що не червиві і без сторонніх пошкоджень.
  • Уважно огляньте тару для консервації. Вона повинна бути без тріщин, сколів та інших дефектів.
  • Особливу увагу приділіть чистоті і стерилізації банок і кришок використовуваних для закачування.
  • Для створення правильного тиску в банку, при наповненні її сиропом, необхідно залишити 1 см вільного простору. Це забезпечить щільну укупорку.