Поліфлерний і монофлерний мед: що це таке і в чому відмінності

Мед – натуральна природна ласощі, знайоме і улюблене з дитинства. Він містить цілий спектр корисних речовин, необхідних для нормального функціонування організму. Вітамінні комплекси, незамінні мікроелементи і амінокислоти – ось що входить до складу цього бджолопродукти. З його допомогою можна значно поліпшити стан здоров’я, зміцнити імунну систему. Однак, перш, ніж починати оздоровчу медову терапію, необхідно визначити, який з сортів є найбільш корисним. Як правило, мед підрозділяється на поліфлерний і монофлерний. Які їх основні властивості? У чому полягають ключові відмінності?

Про видах меду

Отже, традиційно в бджільництві прийнято виділяти дві медові різновиди: монофлерні і полифлерного сорти. Далі розберемо, що вони собою являють, які їхні характерні риси та особливості.

монофлерний мед – це продукт, що виробляється бджолами шляхом переробки нектару переважно одного сімейства рослин. Він має найбільшу цінність на ринку продукції бджільництва, виступає в ролі своєрідного еталона якості. Завдяки високій концентрації певних вітамінних комплексів і амінокислот, цілющі властивості монофлерних сортів набагато вище.

поліфлерний мед – що це таке? Це різновид продукції бджільництва, зібрана з нектару кількох квітучих рослин. Свої назви полифлерного сорти отримують в залежності від часу або місцевості збору, наприклад, травневий мед, гірський мед і т.д.

Подібні продукти включають в себе безліч біологічно активних компонентів і добавок, є більш вітамінізованими в порівнянні з полифлерного сортами.

Ключові відмінності

Головна відмінність між полифлерного і монофлерного видами меду криється в їхніх назвах. Так, приставка «моно» в перекладі з латинської мови означатиме «один», «полі» – безліч. До складу монофлерних різновидів входить нектар з одного медоноса, полифлерного – двох і більше.

Згідно з поширеним в бджільництві міфу, мед можна зарахувати до монофлерного, якщо він складається хоча б на сорок відсотків з нектару, зібраного з одного виду рослин. Насправді це не так. Продукт, вироблений на основі двох і більше медоносів (незалежно від їх процентного співвідношення), автоматично вважається полифлерного або, як його ще називають, змішаним.

Крім свого хімічного складу, медові різновиди також відрізняються:

  • у вартості – оскільки чистий мед набагато рідше зустрічається, він більш високо оцінюється на ринку;
  • за зовнішнім виглядом – текстура моносортів більш тягуча, має благородний золотистий відблиск.

Також варто відзначити, що полифлерного сорти програють своїм опонентам в корисності. Вони менш концентровані, володіють не такими явними яскраво-вираженими цілющими властивостями.

Характеристика монофлерних сортів

Що значить монофлерний мед? Це так званий чистий мед, який був вироблений на основі нектару конкретного рослини, не містить додаткових домішок. В даний час в бджільництві активно збираються наступні його сорти:

  • Гречаний – найбільш поширений на території Російської Федерації. Має яскраво-виражений пряний аромат, ледь помітну гостру пікантність у смаку. Натуральний Гречишников повинен виглядати як темно-коричнева тягуча і в’язка суміш щільної консистенції. Він активно застосовується в профілактиці авітамінозів, анемії, при променевої хвороби, а також для прискорення загоєння ран і порізів.
  • Акацієвий – збирається в період цвітіння акацій, має приємний терпкий аромат з солодкими нотками. Ключова особливість полягає в сильних жовчогінних і сечогінних властивостях, що визначає його важливість з точки зору терапевтичного впливу. Даний сорт рекомендований до вживання людям, що мають проблеми з нирками і печінкою, що страждають від нервового перенапруження, частих стресів, безсоння.
  • Каштановий – має гіркуватий присмак, характерний аромат. Застосовується в оздоровчих цілях: для зміцнення імунної системи, профілактики сезонних захворювань.
  • Липовий – відрізняється ніжним салатним відтінком, приємною м’якою текстурою. Найбільш ефективний в лікуванні ангін і простудних захворювань. Володіє обволакивающим пом’якшувальну дію, знімає симптоми подразненого горла.
  • Соняшниковий – має гарний світло-бурштиновий колір, а також легко впізнаваний терпкий смак. Надає сечогінний ефект, може застосовуватися для лікування бронхіальних астм, зняття спазмів шлунково-кишкового тракту, а також зміцнення стінок судин.

На основі представленої вище інформації можна зробити висновок про те, що кожен сорт має свій унікальний набір цілющих властивостей і якостей.

Характеристика полифлерного сортів меду

Що значить поліфлерний мед? Це так званий змішаний мед, для створення якого необхідний нектар декількох квітучих дерев або рослин. Особливою популярністю користуються такі сорти:

  • Травневий – збирається в період бурхливого цвітіння, має відмітний світло-бурштиновий відблиск, активно застосовується в кулінарії. Ефективний при лікуванні захворювань дихальних шляхів, печінки і шлунково-кишкового тракту, знімає головний біль. У певних випадках може призначатися при цукровому діабеті.
  • Гірський – його кольорова палітра різноманітна: від жовтих до світло-коричневих відтінків. Смак має відмінні фруктові нотки. Застосовується для лікування ангін, сезонних хвороб, усуває нежить і болі в горлі.
  • Лісовий – відрізняється характерним трав’яним ароматом, допомагає позбутися від безсоння.
  • Різнотрав’я – зустрічається в світло-жовтих і золотистих відтінках. Головна відмінна риса полягає в противірусну та протигрибкову дії, яскраво-виражених антибактеріальних властивостях. Використовується для усунення шкірних недуг, зняття внутрішніх або зовнішніх запалень.

Знаючи про всі особливості медових сортів, ви зможете підібрати той, який підійде саме вам. Так, наприклад, якщо ви шукайте мед для готування, то краще віддати перевагу травневого. Якщо ж зацікавлені в тому, щоб швидко зміцнити імунну систему, попередити розвиток застуди або вірусу, то варто віддати перевагу гірському.