Посуд індукційної варильної панелі, яка потрібна, особливості та характеристику

Життя сучасної людини настільки насичена і стрімка, що витрачати надто багато часу на приготування їжі не хочеться. Тепер, коли в наш побут увійшли індукційні плитки, приготувати обід можна на 15-20 хвилин швидше. Головне – використовувати правильну посуд. Багато хто не хоче переходити на індукційні плитки, мотивуючи це великим витратами на покупку сковорідок і каструль. Але чи так все складно? І чи можна використовувати вже наявну оправа; не набуваючи нічого нового?

Яка посуд підходить для індукційної варильної панелі

Особливість індукційних плиток полягає в тому, що вони нагрівають дно посуду, а їх поверхня залишається холодної. Все пояснюється електромагнітної індукції. Усередині корпусу замість нагрівального елементу знаходиться магнітна котушка, яка пропускає струм і створює поле. Коли в нього потрапляє посуд зі спеціальною поверхнею, що уловлює струми, вона нагрівається. Якщо для цієї ж мети використовувати звичайну каструлю або сковороду, плитка не буде працювати, або поверхню посуду так і залишиться холодної.

У магазинах продукція з феромагнітного матеріалу відзначена спеціальними значками або написами. Перевірити її якість можна за допомогою магніту. Піднесіть його до поверхні, і, якщо магніт приєднався до неї, значить, товар можна купувати.

матеріал

При виробництві продукції для індукційних плит застосовують матеріали, які здатні намагнічуватися. Це чавун, нержавіюча сталь, алюміній з удосконаленим покриттям в районі днища. Скло, мідь, звичайний алюміній або кераміка не підійдуть.

Такий посуд можна мити в посудомийній машині. Але чавунні варіанти краще ретельно висушувати щоб уникнути появи іржі.

ВАЖЛИВО! Що робити, якщо підходящої посуду немає, а купувати нову не хочеться? Можна придбати спеціальний передавач, який ставиться на плиту, а зверху встановлюється звичайна посуд. Однак мінус його в тому, що час на приготування їжі може збільшитися. Зате ви зможете заощадити гроші на покупку каструлі або чайника.

Діаметр

У більшості моделей плиток є мінімальний діаметр. Якщо посуд менше певного значення, техніка її не “побачить». Перевищення заданого діаметра теж призведе до того, що частина посуду не нагріється, оскільки буде стояти на холодній поверхні, куди не поширюється магнітне поле. Тому деякі турки для приготування кави або коновки, виготовлені з матеріалів, повалених індукції, все одно не підійдуть через свого мініатюрного розміру. Важливо враховувати це при покупці нових речей.

Найчастіше мінімальний діаметр становить 12 см. Приблизно такий розмір у ковшика об’ємом близько 500-600 мл.

товщина дна

Цей параметр теж важливий, оскільки занадто тонке дно деформується під впливом температури. Оптимальний показник – 2-6 мм. На днище не повинно бути рельєфу, тому що важливо щільне прилягання посуду до поверхні для кращої теплопередачі.

Порівняння декількох матеріалів і виробників

На ринку сьогодні представлено безліч моделей посуду з феромагнітних матеріалів, які підходять для індукційних плит:

  • самі популярние- Woll, Tefal, Maestro, Fissler, Calve;
  • поступово набувають популярність – Millerhaus, Vitesse, Hoffmayer;
  • вітчизняні марки – Гурман, коментарями, Нева-Метал.

Широким асортиментом може похвалитися Tefal. За прийнятними цінами у бренду можна знайти посуд з нержавіючої сталі або вдосконаленого алюмінію. Дорожче обійдеться продукція DeBuyer, вироблена на основі сплаву сталі і міді, що відрізняється високими показниками довговічності.

Що стосується матеріалів і рекомендацій по їх вибору, то тут можна дати наступні поради:

  1. Нержавіюча сталь – бюджетний варіант. Товщина дна в такому посуді повинна бути не менше 2 мм.
  2. Чавун – відмінний матеріал для гусятниці або казана, в якому можна готувати каші, плов. Однак цей метал відрізняється великою вагою, і чутлива панель може дати тріщину. Чавунні сковороди через свого ребристого дна можуть погано стикатися з плитою.
  3. Емальовані вироби – добре виглядають і відмінно підходять для приготування страв з використанням індукційної плити. Важливо попередньо дізнатися, який сплав використовується в основі.
  4. Алюміній – в чистому вигляді не підходить для індукційних поверхонь, але в поєднанні зі сталлю прекрасно працює.
  5. Мідь – не підходить для намагнічування, але для неї можна використовувати магнітний диск-адаптер, підклавши його під днище.

Варіантів посуду і способів адаптувати практично будь-яку кухонне начиння під магнітні хвилі більш ніж достатньо. Спробуйте готувати на індукційній плиті, і повертатися до стандартного техніці точно не захочеться!