Потужність мікрохвильовки: як дізнатися, від чого залежить, як пов’язана з функціями

Мікрохвильова піч – незамінний атрибут сучасної кухні. З її допомогою підігрівають їжу, розморожують м’ясо або рибу, готують нові страви. Одна з головних характеристик, від якої безпосередньо залежить робота приладу, – його потужність.

Загальні відомості про потужності СВЧ

  • Джерелом потужності є магнетрон – дуже важливий елемент кожної СВЧ-печі. Він являє собою подобу лампочки. При включеному режимі дана деталь починає виробляти надвисокочастотні хвилі. Саме вони відповідальні за підігрів продуктів.
  • Потужність визначає можливості мікрохвильовки. Від даного параметра залежить, наскільки сильним може бути розігрів кухонного помічника і які страви можна приготувати.
  • Вимірювання відбувається у ВАТ (вт) і кіловатах (кВт).
  • Показник безпосередньо залежить від величини конструкції. Що гучніше обсяг печі, тим більше потреби пристрої. Відповідно, від цього зростає і витрата електрики.

Максимальна продуктивність є головним аспектом при покупці. Рівень показника становить від 600 до 1 500 ват. Чим вище росте цей критерій, тим ефективніше робота і ширше функціонал.

Кілька функцій СВЧ безпосередньо впливають на кількість вироблюваної потужності:

  • обсяг техніки;
  • оснащеність вбудованих функцій.

Наприклад: мікрохвильовка виду соло, обладнана для розігріву їжі і розморожування продуктів, виділяє найменшу кількість. Різновиди моделей, призначені також для гриля і випічки, витрачають найбільший обсяг.

Потужність різних видів СВЧ

Сучасний ринок постійно поповнюється моделями техніки. Мікрохвильові печі не виняток. Виробники регулярно випускають нові винаходи, оснащуючи їх зростаючим списком функцій.

Серед великої різноманітності можна виділити кілька категорій побутової техніки.

мікрохвильовки соло

Найпопулярніший і бюджетний варіант. Невеликі винаходи з найменшим обсягом продуктивності. Така піч підійде для розігрівання їжі, приготування гарячих бутербродів і легких десертів, розморожування.

Завдяки невеликому розміру витрачає мінімум електрики.

З грилем

Оснащені грилем підходять для приготування більш складних страв.

Обсяг потужності і спалимої енергії стає більше.

З конвекцією

Моделі з включенням гриля і конвекцією – основний помічник для будь-якої господині. Підходить для приготування великого переліку страв і випічки.

Ефективні у використанні завдяки високому рівню потужності.

З парогенератором

Мікрохвильова піч з функціоналом гриля, конвекцією і парогенератором. Найсильніша і дорогий вид в категорії мікрохвильовок.

Включає в себе відразу 4 пристрої:

  • СВЧ;
  • гриль;
  • духовка;
  • пароварка.

Завдяки інверторному механізму повинна регулювати потужність, а відповідно, заощаджувати електроенергію.

Вибирати мікрохвильову піч слід з урахуванням її використання. Якщо покупка здійснюється виключно для підігріву їжі, немає необхідності купувати модель з парогенератором. Для цього відмінно підійде мікрохвильова піч соло.

Довідка: Магнетрон запускається відразу при включенні пристрою в мережу. Щоб уникнути зайвих витрат на електрику експерти рекомендують від’єднувати техніку від мережі в той час, коли її не застосовують.

Як дізнатися потужність СВЧ

До кожного пристрою додається Інструкція з експлуатації. У ньому містяться всі технічні характеристики і параметри, які допоможуть визначити, яка потужність у мікрохвильовки.

Значення потужності також можна знайти на самій печі. На одній з панелей кріпиться етикетка або наклейка з вказівкою моделі, потужності і обсягом техніки.

Якщо ж покупка здійснена з рук і технічний паспорт в комплекті немає, а етикетка з яких-небудь причин відсутня, дізнатися показники можна в інтернеті. Для цього необхідно правильно ввести модель і тип мікрохвильової печі.

Вплив режиму роботи на потужність

Від даної характеристики мікрохвильової печі залежить кількість споживаної електрики. Додаткові можливості в ній передбачають навантаження на мережі.

Вибір певного режиму прямо пропорційний підсумкової продуктивності пристрою. Наприклад, розігрівання тарілки супу займає менше часу і вимагає не найвищої температури, ніж приготування будь-якого блюда.

Механізм має кілька варіантів нагріву. Вибір і застосування конкретного режиму залежить від потреби в діях.

Ключові рівні режиму роботи

  • низький. Споживає мінімум енергії. Підходить для розігріву їжі, використовується при розморожуванні продуктів.
  • Нижче середнього застосовується при відтаванні заморожених м’яса і риби.
  • середній відповідає за швидкий розігрів готових страв. Підходить для приготування на основі томління.
  • Вище середнього зручний для підвищення температури води, варіння напоїв і соусів, запікання страв з птиці.
  • Максимальний – рідко застосовуваний режим. Відрізняється інтенсивністю приготування. При виборі більшого показника магнетрон починає працювати інтенсивніше. Відповідно, рівень потужності збільшується.

У більшості пристроїв рівні вже запрограмовані. Потрібно тільки вибрати необхідний.

У деяких мікрохвильовки необхідне ручне установка відповідних режимів. Зараз на ринку техніки для дому все частіше з’являються СВЧ-печі з функцією запам’ятовування використовуваних режимів. Це значно полегшує роботу на кухні.

важливо: Необхідно звернути окрему увагу на функціональність і потужність СВЧ при включенні декількох побутових приладів. Продуктивність мікрохвильовки значно знижується при перевантаженнях електромережі.

висновок

Мікрохвильова піч стала невід’ємною частиною кухонної техніки. Багатофункціональність і практичність дозволяють використовувати її в різних напрямках кулінарії. При правильному обліку функцій мікрохвильовки домашня робота на кухні стане простою і приємною.