Що буде, якщо з’їсти цвіль?

Вживати продукти з цвіллю в їжу категорично заборонено. Але на деяку продовольчу продукцію спеціально заселяються колонії «благородною» цвілі. До таких продуктів відносяться деякі сорти сирів. Всі інші види грибків є отруйними для людини.

Грибкові колонії, які потрапляють в організм разом з ураженими продуктами харчування, розмножуватися не будуть. Так як в тілі людини несприятливі умови для цього, наприклад, відсутній кисень в достатній кількості і занадто висока температура. Але при цьому грибок ще деякий час продовжує поширювати свої суперечки, які містять мікотоксини, що провокують розвиток процесу загальної інтоксикації.

Якщо на продукті утворилося навіть маленьке плямочка цвілі, мало його просто видалити, адже суперечки вже могли проникнути глибоко в хліб, паштет, ковбасу. Якщо людина з’їла цвіль, наприклад, перекусив цвілим хлібом, то реакція може бути незначною і проявитися невеликим розладом кишечника. Але якщо був з’їдений продукт, сильно вражений грибковими колоніями, то проблеми зі здоров’ям неминучі.

Що буде, якщо з’їсти продукт з пліснявою?

Деякі види грибкового ураження мають умовну назву «тихий» вбивця, так як вони в організмі людини продовжують свою бурхливу діяльність – ріжки, фузаріоз. Спори грибка даних видів зустрічаються на зернових культурах, а значить, хлібобулочні, макаронні вироби цілком можуть містити патогенні мікроорганізми.

Що буде, якщо з’їсти цвіль? Попадання цвілі в організм може спровокувати такі проблеми зі здоров’ям, як:

  • дерматит;
  • кашель;
  • екзема;
  • риніт;
  • кон’юнктивіт;
  • алергія;
  • астма.

Якщо трохи цвілі потрапляє в організм при випадковому вдиханні, то колонії проникають в легені, де достатньо повітря для життєдіяльності і розмноження грибка. Іноді в легенях виявляються цвілеві нальоти, і навіть нарости. А суперечки разом з киснем поширюються по всьому організму з током крові.

Надання першої допомоги

Що робити, якщо з’їв цвіль? Якщо ж все-таки так сталося, що людина проковтнула цвілеві гриби, то необхідно вжити заходів з надання першої медичної допомоги:

  • спровокувати блювотний рефлекс, який очистить шлунок від подальшого впливу токсинів, що виділяються грибком;
  • прийняти будь-якої адсорбент (активоване вугілля);
  • на деякий час відмовитися від прийому їжі;
  • пити воду у великих кількостях – це прискорює роботу нирок, і залишки грибків швидше вийдуть з організму;
  • бажано випити склянку соку або компоту з кислих ягід.

Ці маніпуляції дозволяють уникнути розвитку грибків в тілі людини. Відповідно, можна запобігти багатьом захворюванням.

методи лікування

Несвоєчасне надання допомоги може призвести до отруєння організму мікозами. Діагностувати причину отруєння можливо тільки на підставі результатів лабораторних досліджень. Для того, щоб виключити ризик розвитку важких ускладнень, потрібно при перших же ознаках нездужання з підозрою на мікоз слід негайно звернутися до лікаря і почати курс лікування. Як правило, лікування складається з декількох етапів:

  1. Протигрибкові медикаменти.
  2. Підтримуюча терапія, спрямована на нормалізацію роботи печінки, нирок;
  3. Відновлення природної мікрофлори в кишечнику.

Також хворому рекомендується деякий час дотримуватися дієти, яка полягає у виключенні:
хлібобулочних виробів на основі дріжджів;

  • сухофруктів;
  • цукровмісних виробів (десерти);
  • кисломолочних продуктів;
  • деяких овочів – буряк, картопля;
  • круп (крім перлової і гречаної каші);
  • сирів твердих сортів;
  • ягід, фруктів.

При цьому потрібно ввести в регулярний щоденний раціон такі продукти харчування:

  • імбир, хрін, редис, цибулю, часник;
  • настої та чаї з вмістом хвої або живиці;
  • соління;
  • інгаляції з маслом чайного дерева і хвої;
  • мед;
  • мінеральні води;
  • ягоди з кислинкою (кизил, смородина, журавлина, брусниця, обліпиха);
  • виноградний, яблучний оцет – по півтори чайні ложки протягом дня;
  • органічні антиоксиданти.

Досягти повного і швидкого одужання можна лише при комплексному підході до лікування мікозу, тобто поєднання медикаментозного підходу і дотримання запропонованої дієти. Але, навіть дотримуючись всіх рекомендацій лікаря, лікування може тривати від півроку до 3 років.

Чим це загрожує

Випадкове вживання в їжу навіть невеликої кількості грибка може викликати симптоми інтоксикації, спровоковані мікотоксинами:

  • нудота;
  • запаморочення;
  • блювота;
  • головні болі;
  • слабкість;
  • порушення стільця (діарея).

Часте вживання зіпсованих страв може привести до розвитку:

  • захворювань шлунково-кишкового тракту;
  • порушень функціональних властивостей нирок, кишечника, печінки;
  • точкових внутрішніх крововиливів;
  • накопичення токсинів викликає мутації клітин, як наслідок, онкологічні новоутворення.

Яку цвіль можна вживати?

До видів цвілевих колоній, які не несуть небезпеки для людини, відносяться:

  1. Блакитна – найбільш часто використовувані грибки в продовольчої індустрії. Так, без цього виду цвілі не існував би знаменитий сир Рокфор.
  2. Червона відома сироїдам-гурманам – додає пікантності сирим страв, так цвілеві продукти ставляться крихкими, м’якими, ніжними.
  3. Біла також поширена в індустрії виготовлення сирів – Камамбер, Брі.

На основі блакитних і білих грибкових колоній створюються медикаменти – антибіотики. До того ж входять до складу препаратів, які застосовуються при лікуванні ракових поразок, СНІДу. При вживанні продуктів з благородними видами грибка робота кишечника нормалізується, налагоджується процес кровообігу, а шкіра набуває свіжість і молодість.