Як бджоли роблять мед: з чого він виходить і як збирають?

Всім відомо, що бджоли виробляють смачний і корисний мед, багатий вітамінами, амінокислотами та мінеральними речовинами. Він зміцнює імунну систему і сприяє позбавленню від багатьох недуг. Але не всі знають, як бджоли роблять мед, як з нектару і пилку виходить цей поживний продукт. Про це ми і розповімо в цій статті.

етапи виробництва

Медозбір є основним заняттям бджіл, а тому вся їх діяльність так чи інакше спрямована на забезпечення цього процесу. Для цього всі обов’язки чітко розподіляються між членами бджолосім’ї.

Матка відкладає яйця, забезпечуючи продовження бджолиного роду, розвідниці шукають медоноси, робочі комахи будують стільники, збирають нектар і пилок. Навіть новонароджені бджілки не байдикують. Вони годують личинок, прибирають і підтримують оптимальну температуру в житло.

Нектар бджоли добувають з квітів медоносних рослин. Робота трудівниць активується навесні, коли починається цвітіння. Першими вилітають розвідниці. За допомогою добре розвиненого нюху (зір у них слабке) вони відшукують квітучі рослини, беруть з них нектар і повертаються додому.

Тут вони, за допомогою особливого танцю, повідомляють своїм родичам про те, де знаходиться джерело нектару і яке він має походження. Потім вони, спільно з складальницями, летять до знайденого місця.

Для медозбору трудівниці використовують хоботок, який легко проникає всередину квітки. Смакові якості ж рідини вони розпізнають за допомогою рецепторів, розташованих на лапках.

Бджілка сідає на квітку, всмоктує хоботком нектар, а задніми ногами, за допомогою спеціальних щіточок, збирає пилок і робить з неї кульку. Цей клубочок поміщається в спеціальний кошик, розташовану на гомілки. Щоб вийшов один такий кульку, трудівниці знадобиться облетіти близько тисячі квіток.

У бджіл є 2 шлунка. В одному з них перетравлюється їжа, а другий служить для накопичення нектару (його місткість – 70 міліграмів, що відповідає вазі бджілки). Але якщо трудівниці доводиться далеко літати, то 25-30% запасів витрачається на відновлення витрачених сил.

За день робоча бджола може пролетіти до 8 кілометрів, але далекі польоти для неї становлять небезпеку. Оптимальна відстань до місця медозбору – 2-3 кілометри. В такому випадку комаха здатна обробити близько 12 гектарів поля. Щоб заповнити нектаросборнік, бджілці доводиться відвідати близько 1,5 тисячі квіток, а щоб зібрати кілограм нектару – зробити від 50 до 150 тисяч польотів.

Під час медозбору бджілки повністю огортаються пилком. Потім, роблячи обліт, вони переносять пилок і запилюють квіти, забезпечуючи розмноження рослин і сприяючи отриманню високих врожаїв.

Коли нектаросборнікі будуть заповнені, збиральництва повертаються у вулик, де передають нектар приймальниці. Ці комахи приймають нектар і розподіляють його: частина залишають на корм личинкам, а решті піддають переробці.

Як бджоли роблять мед? Нектар піддається впливу різноманітних ферментів, що входять до складу слини бджіл, і перетворюється в корисну солодкість. При переробці випаровується зайва рідина (в нектарі міститься 60% води, а в меді – тільки 20), а сахароза, під дією інвертази (спеціального ферменту), розщеплюється на фруктозу і глюкозу, які легко засвоюються організмом. У готової продукції залишається тільки 5% сахарози. До того ж бджолина слина має бактерицидну дію, що сприяє тривалому зберіганню запасів.

Щоб забезпечити випаровування вологи, бджілки переносять зібрану солодку рідину в стільники, заповнюючи їх на дві третини і починають активно махати крилами, підвищуючи температуру в житло. Перероблене ласощі приймальниці поміщають в спеціальні шестигранні осередки і герметично запечатують їх восковими кришечками, щоб не допустити проникнення повітря і вологи, що стає причиною бродіння. В сотах мед продовжує визрівати.

Пергу (вона утворюється з пилку під впливом ферментів слини) комахи також поміщають в стільники. Відрізнити сховища з різним продуктом можна за кольором: медові стільники темно-жовті, майже коричневі, а пергові – світло-жовті.

Процес виробництва меду займає від тижня до двох. Якість продукції прямо пропорційно залежить від вмісту вологи: чим менше води в меді, тим він якісніший.

В посушливе літо до нектару подмешивается солодка рідина, яку виділяє попелиця. Її називають паддю. Тому такий мед отримав назву падевого і є низькосортним. Також до меду може додаватися солодкий сік рослин, який називають медвяної росою. Їжа з паді і медяної роси згубна для трудівниць, так як несприятливо позначається на обмінних процесах.

Значення меду для бджіл

Багато хто цікавиться: «Навіщо бджолам мед?». Він служить їжею членам бджолосім’ї в літню пору, а також в зимовий період. Коли настануть холоди, мешканці вулика відкорковують осередки і насичуються калорійною їжею, що забезпечує їх необхідною енергією.

Потім вони починають активно працювати крилами, щоб підтримати оптимальний клімат в оселі. Витративши отриману енергію для підтримки необхідної температури, бджілки знову мають потребу в їжі. Крім меду, трудівницям необхідна перга, яку називають «бджолиним хлібом». Вона замінює білок.

Бджолина сім’я дуже велика. До її складу входить кілька тисяч особин, яким потрібні чималі запаси їжі на зиму. Завдяки запасливості і передбачливості працьовитих комах, велика частина бджолиних запасів служить цінним продуктом харчування для людей.

Досвідчені пасічники, які піклуються про благополуччя своїх бджолосімей, залишають на зиму у вулику необхідну кількість меду, щоб мешканці вулики могли без проблем прожити до весни. Ті ж бджолярі, які думають тільки про миттєву вигоду, вилучають всі запаси, а комах підгодовують цукром.

Але цукор не може служити повноцінною їжею, так як не містить необхідних вітамінів, мінералів і ферментів. Тому бджілки, харчуючись сиропом, слабшають, знижується їх витривалість і працездатність. З настанням теплих днів вони виявляються нездатними до повноцінної діяльності по медозбору.

Вітаміни, що входять до складу меду, не тільки підтримують життєдіяльність організму. Вони забезпечують правильне функціонування секреторних залоз, які б виробляли віск – матеріал, що використовується для будівництва сот.

Скільки бджоли виробляють меду?

Кількість зібраного меду може сильно варіювати в залежності від регіону, розташування пасіки, погодних умов, що ростуть поблизу медоносів, породи бджіл, типу вулика і догляду.

У тому випадку, якщо попередня зима була сильно холодної і суворою, а весна виявилася пізньої, то бджолина сім’я збере набагато менше продукту, ніж зазвичай. При сприятливих умовах (теплом і вологому повітрі) комахи здатні зібрати велику кількість меду.

Суттєве значення на обсяг медозбору надає порода бджіл. Але, вибираючи породу, необхідно враховувати регіон і кліматичні особливості місцевості. Для одних областей кращої виявиться карпатська бджола, для інших – среднерусская.

Ще один фактор, що впливає на кількість отриманого продукту, – розмір і якість вулика. Оптимальним варіантом є багатокорпусні будиночки. При цьому потрібно стежити, щоб не всі стільники були заповнені запасами, завжди повинні бути в наявності вільні комірки.

Важливе значення має досвід пасічника і правильний догляд. Досвідчений бджоляр тримає тільки сильні сім’ї та якісних плідних маток, забезпечує оптимальні умови для життя, розмноження і зимівлі своїх вихованців, постійно стежить за корпусом вулика і його рамками, встановлює додаткові стільники, спостерігає за роением, при необхідності перевозить пасіку в іншу місцевість, ближче до медоносним травам, чагарниках або деревах, своєчасно відкачує мед.

Зазвичай за одну викачування з вулика отримують 13-18 кілограмів унікального ласощі. Якщо ж літо сильно спекотне або дощове, то цей показник зменшується до 10 кілограм.

При збігу сприятливих умов одна бджолина сім’я здатна зібрати до 200 кілограмів корисної солодощі.