Як чистити селеру: стебловий, кореневої, черешковий

Селера – універсальна овочевих культура. Її використовують в свіжому вигляді, запікають і тушкують, варять в супах, додають в смузі і свіжовичавлені соки. Стануть в нагоді всі частини рослини від верхніх листочків до переховується в землі кореня. Щоб оцінити пряний смак і свіжий аромат, отримати максимум користі, необхідно правильно підготувати овоч.

властивості продукту

Хімічний склад селери багатий вітамінами і мікроелементами. У ньому містяться сполуки групи В, А, Е, К, навіть аскорбінова кислота. Особливо цінними є рибофлавін і тіамін, які накопичуються рослиною в черешках і листі. З сельдееря можна отримати рідкісний в рослинних продуктах апіол. Коренева частина містить трудноусваіваемие протеїни і холін, листя багаті нікотиновою кислотою.

користь

Потрапляючи в травну систему, ці сполуки починають активно діяти:

  • посилюється секреція шлункового соку;
  • збільшується стабільність клітин тіла;
  • заспокоюється нервова система.

Особливо корисний овоч при істотних розумових і емоційних навантаженнях. Він допомагає зміцнити систему, заспокоїтися і відновити сили.

На замітку!

Амінокислоти, які сідають в селері, можуть уповільнювати процеси старіння. Щоб отримати їх в максимальній кількості, краще вживати стебла і листя без обробки.

Особливо корисний селера для чоловіків. Він стабілізує гормональний фон, знижує холестерин і покращує показники крові. Один з корисних ефектів – зниження тиску. Потрібно вживати його свіжим для отримання таких результатів.

Навіть у висушеному вигляді, у формі приправи, овоч має чимало корисних властивостей. Він зберігає свої ефірні масла в високих концентраціях. Це відмінне сечогінний засіб, який допоможе нормалізувати роботу нирок і печінки, очистити їх і уникнути застою рідин.

Овоч унікальний: кожна його частина має особливий хімічний склад, цінна певними вітамінами і мікроелементами, тому не можна сказати, що зелень або корінь корисніше. Листя містять найбільшу кількість ефірних масел, крім того, близько 70 відсотків вітаміну А зосереджено саме в цій частині надземної частини. Корінь містить близько 75 відсотків вітаміну К, що містяться у всьому селері, крім того, це незамінне джерело міді, цинку, селену і фосфору, які в зеленій частині практично відсутня. Цінними є і стебла, так звані, черешки. У них міститься кальцій, магній і натрій.

можлива шкода

Оскільки всі частини рослини містять так багато різних вітамінів і мікроелементів, селера можна вважати активно діючої харчовою добавкою натурального походження. У зв’язку з цим варто пам’ятати про деякі протипоказання:

  • періоді лактації;
  • вагітності;
  • епілепсії;
  • кровотечі;
  • гіпотонії.

Овоч позитивно впливає на травлення, однак, через вміст корисних кислот може бути протипоказаний людям з гастритами на тлі підвищеної кислотності, хворим на виразку шлунка. Селера може викликати алергію.

На замітку!

Перераховуючи протипоказання, дієтологи відзначають, що мова не йде про повне виключення з раціону, необхідно уникати щоденного споживання овоча в кількості більше 100 грам.

Одне з важливих властивостей продукту – його здатність посилювати клітинну проникність і всмоктування речовин в кров і тканини. Тому при отруєннях, після укусів отруйних комах, змій заборонено вживати його в їжу.

правильна підготовка

Селера, як і багато інших овочів, активно накопичує корисні речовини у власних оболонках. Але їх складно є, не тільки через смакових властивостей, а й з-за жорсткості і неможливості повноцінно промити. Щоб не втратити всю користь продукту, при цьому не ризикувати отримати кишковий розлад, слід дотримуватися простих правил первинної обробки.

Як чистити корінь

У їжу вживається виключно очищений корінь овоча. Перший етап – промивання. Зробити це можна за допомогою жорсткої губки або ж, замочивши на півгодини в трохи теплій воді, після промивши під струменем проточної води. Зрізати верхівку і нижню щільну, грубу частину. Шкірку зняти овощечисткой, намагаючись захоплювати якомога менше верхнього шару самого кореня. Так звані, «очі» необхідно вирізати, виїмки і западини прочистити вістрям ножа. На дотик відчутні ділянки «губчастої» структури. Вони не мають ні смаку, ні користі, тому їх слід видалити, щоб не зіпсувати страву. Залишити їх можна тільки, якщо селера використовується як засіб для схуднення: жорсткі волокна прекрасно насичують, відмінно очищають кишечник.

Як чистити стебло

Черешки очищати необов’язково, така обробка необхідна тільки, коли селера є основою для дитячого харчування. Заздалегідь промиті черешки краще не купувати: вони мають не дуже приємний смак, частина аромату також втрачається. Перед вживанням слід ретельно промити овоч, тонким ножем зняти верхню шкірочку, вона має вигляд тонкої, але міцної плівки. Починати краще з товстого кінця, з місця кріплення до кореня, повільно відділяючи шкіру вузькими смужками. Зрізати потемнілі і бурі ділянки.

На замітку!

При покупці краще оглянути черешки. Виростають вони пучком, але в процесі зберігання починають псується, тому, якщо видно місця відламів, краще вибрати інший пучок, оскільки такий вже не дуже корисний і може не мати яскраво вираженого смаку і аромату.

Як чистити зелень

Листовий селера не потребує додаткової чищенні. Якщо рослина досить доросле, живці листя можуть бути жорсткими і грубими, однак, варто подрібнити їх або нашаткувати, які не викидаючи, щоб зберегти всі корисні мікроелементи. Очищення має полягати в ретельному відборі листя. Все пожухлі та жовті слід прибрати, решта промити під проточною водою.

Чи потрібно чистити селеру

Існує дві протилежні думки:

  1. Ретельно промиті овоч навіть в непідготовленому вигляді не несе в собі ніякої небезпеки здоров’ю. Тому можна не прибирати шкіру, особливо якщо продукт використовується для соків. Тим більше слід залишити все оболонки при ізготавлівленіі лікувальної настоянки.
  2. При використанні ж в кулінарії очищення повинна бути обов’язковою, якщо овоч не наймолодший. Те ж слід зробити і в тому випадку, якщо це не селера з власної ділянки або ж він куплений не у знайомого виробника-фермера. Будь-які оболонки накопичують в собі хімічні елементи з навколишнього середовища, а тому можуть бути небезпечні. З цієї ж причини завжди чистять селера для дитячого харчування.

Не слід ретельно очищати овоч, якщо головна мета його вживання – схуднення. Грубі частини, шкіра, довго перетравлюються, забезпечуючи організм поживними речовинами без зайвих калорій. Крім того, клітковина в їх складі допомагає нормалізувати стілець і роботу кишечника при обмеженнях в їжі.

Салат з селерою: як правильно готувати

Використовуючи селера в різних стравах, слід пам’ятати, що він має дуже насичений аромат і пряний смак за рахунок великої кількості ефірних масел. До такої страви не буде потрібно ні велика кількість заправки, ні інші спеції або ароматичні трави. У приготуванні можна використовувати всі частини рослини. Салат – найкращий варіант подачі, оскільки в необробленому вигляді селера максимально корисний.

Корінь овоча має досить м’яку, але щільну структуру. Тому нарізати його потрібно тонкими слайсами, соломкою або ж дрібними кубиками. За своєю консистенцією він прекрасно поєднується з капустою, яблуком і навіть з м’ясом.

На замітку!

Часто в магазині можна знайти стебловий селера вже з зеленню. В цьому випадку листя краще не викидати, вони також придатні в їжу, мають приємний смак і аромат.

Стебла слід різати шматочками не менше 0,5 сантиметра в товщину. Занадто тонкі вони швидко віддадуть свій сік і підсохнуть, втратять аромат і просто не будуть виділятися на тлі інших продуктів. Якщо це теплий салат, слід нарізати черешки ще товщі, щоб при обробці вони не розм’якли занадто сильно.

Зелень рекомендується додавати без розрізання. Допустима дрібна шинкування, але в цьому випадку селери необхідно брати зовсім трохи, оскільки зелень буде активно виділяти сік, віддаючи весь свій аромат.

Як чистити корінь селери: кілька хитрощів

Щоб очищення кореневої частини овоча не зайняла багато чого часу, слід правильно вибирати продукт ще при покупці. Якщо корінь м’який, легкий і деформується при натисканні, такий не варто купувати. Він занадто довго зберігався при високих температурах, буде важко чиститься, а в салати і зовсім не годиться. Як правило, на полицях завжди можна знайти селера з мінімальною кількістю «вічок» і нерівностей. Такий не тільки швидко чиститься, він ще й вигідний, з точки зору фінансів: набагато менше лушпиння, набагато більше корисного готового до вживання продукту.

Корінь має досить велику вагу при невеликому розмірі, тому відразу його використовувати складно. Якщо весь селера не буде потрібно прямо зараз, краще спочатку відрізати потрібну кількість і очистити, а залишки зберігати в шкірці.

Не тільки салати: як є стебловий селера

Черешки овоча найчастіше використовують в салатах в свіжому вигляді. Однак дієтологи рекомендують включати в раціон змішані соки з цього продукту, додавати його в гарніри і використовувати навіть в соусах до м’яса. Унікальні властивості селери дозволяють йому істотно поліпшити ступінь засвоєння інших корисних речовин, прискорити перетравлювання досить важкої їжі.

Один з оригінальних і корисних варіантів – використання черешкові селери в якості добавки до традиційного пюре. Це може бути, як картопляне блюдо, так і гарнір з кольорової капусти. Після короткочасного відварювання черешки будуть м’якими і легко ізмельчат в блендері.

На замітку!

З черешкові селерою можна готувати кекси і солодкі пироги. Додавання невеликої кількості цукру і попереднє бланшірованние дозволять отримати оригінальний і м’який смак.

Страви з стеблового виду овоча рекомендовано використовувати в якості початку обіду або вечері. Соки вживати за півгодини до їжі, салати в якості закуски. Страви з селерою можна зберігати кілька днів, особливо якщо це овочеві супи. Вони будуть ставати тільки більш ароматними.

Включення селери в раціон позитивно позначиться на здоров’ї, тому використовувати його слід обов’язково. Невисока вартість і доступність в будь-який сезон – одні з важливих переваг цього середземноморського овоча. Правильно підготувавши кожну частину, виключивши термічну обробку, можна отримати смачні і дуже корисні страви.