Як і коли качати мед: перший і останній, з медогонкою і без

Мед є цінним природним ліками, що володіє унікальними лікувальними властивостями. Для того, щоб цей продукт приносив більше користі, його необхідно збирати вчасно і грамотно. Бджоли починають свою роботу ще ранньою весною, поступово наповнюючи свої стільники медом, який потрібно регулярно відкачувати. Відкачування продуктів бджільництва – це підсумок важкою і тривалої роботи як пасічника, так і його вихованців. При великому врожаї доводиться виробляти відкачування не один раз за сезон. Головне в цьому процесі – чітко визначити, коли і як можна качати мед, а також постаратися зберегти продукт і не пошкодити стільники.

Процедура відкачування повинна проводитися регулярно в міру наповнення сот, особливо в невеликих вуликах. Тільки в цьому випадку бджоли посилено працюватимуть під час кожного медозбору.

Коли проводити викачування?

Як визначити, що пора починати качати мед? Це питання особливо гостро стоїть перед початківцями бджолярами, так як отримати високоякісний мед можна тільки при своєчасному і правильному зборі. На термін відкачування впливають кліматичні умови району, продуктивність бджолиної сім’ї і початок цвітіння медоносів.

В який час доби найкраще відбирати мед? Увечері бджоли готуються до відпочинку, тому найкраще їх не турбувати. Якщо пасіка велика, то слід забирати бджолопродукти рано вранці, щоб більше часу залишилося на його відкачування. Якщо ж вуликів трохи, можна зробити це і вдень.

Найкраще приступати до викачування в теплу або жарку погоду. В іншому випадку рекомендується підігріти рамки на пару. Починати відкачування слід відразу після відбору, інакше мед може застигнути і у великій кількості залишитися в сотах.

Забирати у бджіл можна приблизно половину їх медового резерву, залишивши їм достатню кількість продукту на зиму. Запас для бджіл розміщують в 6-7 стільникових рамках і зберігають в сухому, темному і прохолодному місці до початку зимівлі.

Продукт, призначений для зимового харчування комах, повинен бути світлим і рідким (донниковий, конюшини, липовий).

Коли викачують перший мед?

У середній смузі України відкачка меду зазвичай проводиться з кінця травня до середини серпня. Першу відкачування починають, коли зацвітає липа або акація, а при теплом і сухому кліматі – ще раніше: комах випускають на кульбаби і плодові дерева. Перша хабар зазвичай не надто об’ємна, зате ранній травневий мед відрізняється особливо вишуканим присмаком і ніжним ароматом.

На час відкачування впливає термін цвітіння медоносної рослини. Наприклад, мед з гречки і липи зазвичай качають в кінці червня – середині липня. Час відкачування залежить і від погоди: в холод і дощ бджоли не вилітають, а коли дуже жарко і сухо, квіти погано виділяють нектар.

Викачувати бджолопродукти краще через кілька днів після закінчення медозбору, коли бджоли трохи відпочинуть і почнуть запечатувати стільники.

Термін запечатування визначають самі комахи. Щоб видалити з меду зайву вологу, вони вентилюють вулики за допомогою крил. Довівши мед до потрібного ступеня готовності, бджілки запечатують кожну соту забрусом – кришечкою з особливого, що володіє цінними властивостями воску.

Починають викачування слід з найбільш сильних сімей, щоб звільнити місце для подальшого медозбору і запобігти роїння. У маленьких тісних будиночках необхідно протягом усього сезону здійснювати частковий відбір. Для цього мають тільки запечатані рамки.

Як визначити готовність продукту?

Мед не можна відкачувати з незапечатаний рамок і при наявності розплоду. Якщо почати відкачку незапечатаного продукту, не дочекавшись дозрівання, він незабаром почне прокисати через занадто високий вміст вологи.

Про готовність продукту до відкачування свідчить регулярне збільшення ваги (на 1,5-2 кілограми). Тому, щоб проконтролювати обсяг продукту, рекомендується кожен вечір зважувати вулик. Ще одна ознака зрілості меду – загусання. Якщо продукт тече, то він незрілий.

Мед відбирають з тих рамок, які заповнені по всьому об’єму і запечатані приблизно на третину.

Коли необхідна повторна відкачування?

В урожайні роки доводиться відкачувати бджолопродукти до чотирьох разів за сезон. Після збору нектару з конюшини і акації необхідно звільнити переповнені стільники, розчистивши місце для липового, гречаного і коріандрового медозбору.

В якому місяці потрібно проводити повторні відкачування? При значному збільшенні ваги продукту качати мед нового врожаю починають в липні і продовжують це робити до кінця літа.

Коли роблять останню викачування?

Коли треба відкачувати мед останній раз за сезон? Якщо медозбір зменшується поступово, відбирати продукт бажано на підставі хабарів, якщо зниження ваги зібраного нектару протягом двох-трьох днів.

При різкому закінчення медозбору, відбирати нектар слід за 2-3 дня до очікуваного закінчення хабар. Подібна ситуація спостерігається при цвітінні лип одного виду або при викошування поля або луки.

При багатому врожаї продукт можна відбирати приблизно через 4-5 днів після припинення хабарів, інакше він може виявитися незрілим. Також зазвичай надходять при відкачці падевого меду, так як встановити час зникнення паді дуже складно.

Термін останнього збору залежить від безлічі факторів, серед яких основну роль відіграють стан бджолосім’ї і кліматичні умови регіону. Але, в будь-якому випадку, необхідно закінчити відкачку нектару в кінці медозбору влітку. У вересні не варто турбувати комах, так як вони готуються до зими.

Ніколи не можна забирати весь мед у бджолиних сімей. Після викачування в вулику повинен залишитися недоторканний запас солодкого продукту. Навесні він становить 10 кілограм, а восени – 20-30. У жодного пасічника бджоли ослаблені, що призводить до слабких хабарах.

Чим відкачують мед?

Для однокорпусного вулика необхідний для викачування меду інвентар складається з:

  • медогонки;
  • удалителя для усунення бджіл з рамок;
  • пера, щітки або повітродувки для змахування;
  • комах;
  • димаря для відлякування бджіл;
  • столу для роздруківки стільників;
  • ножа для розтину рамок;
  • стільниці для зручного обрізання рамок;
  • стамески;
  • ящика для забруса і обрізаних рамок;
  • ваг;
  • тари для перевезення рамок;
  • ємності для збору продукту;
  • насоса для дбайливого перекачування меду з однієї судини в іншій без зміни його структури;
  • ємності для свіжого меду;
  • серветок і рушників.

Для багатокорпусного вулика додатково знадобиться удалитель з ганімановской гратами.

Як відбувається відкачування?

Робота зазвичай виконується пасічником і помічниками (чим їх більше, тим швидше проходить процедура). Проводити відкачування бажано в стаціонарному, закритому, але добре провітрюваному приміщенні, при температурі вище 25 градусів.

Для кочових пасік ідеальним варіантом стануть намети з сітчастими віконцями, куди добре проникає свіже повітря і не залітають комахи.

Перед початком відкачування потрібно переконатися в остаточну готовність меду до вживання: недозрілий продукт через підвищеної вологості починає бродити і швидко прокисає. Незрілий мед випливає з рамки відразу при її нахилі.

Перед процедурою необхідно розсортувати рамки за кольором нектару.

етапи викачування

Викачка меду виробляється поетапно:

  • встановлюють удалители;
  • з вулика виймають рамки;
  • роздруковують рамки;
  • відкачують мед;
  • повертають рамки на місце.

Попередній етап

Спочатку проводиться підготовка необхідного обладнання (миття і сушка медогонки, ємності для роздрукованих рамок і тари для настоювання меду, заточка і стерилізація ножів, мастило механізмів головного інструменту) і звільнення сот від всіх комах за допомогою кисті або повітродувки.

У спекотну погоду, коли мешканці вуликів посилено охороняють своє багатство, доводиться забирати мед з допомогою розчину фенолу, безпечного для бджіл. Через його різкого запаху комахи тимчасово залишають житло.

У двухкорпусних вуликах паркан меду починають з нижнього корпусу. У багатокорпусних будівлях бджіл видаляють за допомогою рамки з натягнутою на неї тканиною, змоченою розчином карболової кислоти. Але найкраще скористатися удалителей. Їх встановлюють ввечері, напередодні того дня, коли планується викачування меду. Але використовувати їх можна тільки при відсутності розплоду.

Вилучаючи рамки, їх струшують, щоб бджоли випали в вулик. Тих, хто залишився комах прибирають щіткою, змоченою водою. Першими не можна виймати рамки, які стоять біля стінки вулика. Тому починають з другої.

Вилучаючи рамки, необхідно уважно їх оглядати. Рамки з розплодом слід повернути на місце. Якщо їх помістити в медогонку, то незапечатаний розплід випаде в мед і загине. Може постраждати і запечатаний розплід.

Після вилучення всіх рамок, вулик прикривають. Ножем обрізають верхню частину осередків. Щоб полегшити роботу, ніж можна нагріти. Звільнені від комах стільники вивозяться на місце, де буде відбуватися відкачування.

процес відкачування

Після роздруківки рамок за допомогою ножа на спеціальному столі, їх завантажують в заздалегідь встановлену медогонку розкритої стороною назовні. Розміщувати їх потрібно симетрично, щоб не виник перевага і надмірна вібрація.

Потім починають крутити ручку або під’єднують привід до електромережі. В результаті рамки піддаються дії відцентрової сили, і мед розбризкується, а потім стікає вниз. Викачуючи бджолопродукти, краник рекомендується відкривати тільки після того, як продукт максимально стече.

Після відкачування з одного боку, рамки виймають з агрегату, обрізають з іншого боку і встановлюють назад. Якщо правильно розмістити рамки, мед буде якісно віджатий і повністю готовий до використання.

Відкачаний продукт зливають через спеціальне сито. У зрілому меді біжить струмінь утворює горбок.

закінчення процедури

Рамки повертають у вулик, а мед відстоюють протягом двох діб, періодично знімаючи з нього пінку, після чого його розфасовують по скляним, дерев’яним або емальованим судинах. Якщо на поверхню піднімається рідкий нектар, його теж потрібно зняти, щоб продукт не зіпсувався.

Відкачування без медогонки

Чи можна викачувати мед без основного інструменту, призначеного для цього? Якщо у вас немає можливості придбати цю приналежність, можна спробувати отримати готовий продукт методом пресування.

Однак у такого способу є істотний недолік: медові рамки під час видавлювання продукту будуть пошкоджені. Щоб зберегти рамки цілими, деякі пасічники намагаються видавлювати продукт вручну, але це занадто трудомісткий процес, що вимагає багато сил і часу.

Можна вчинити так, як робили наші предки. Вони зрізали забрус, ставили рамки на стіл і чекали, поки весь мед витече з сот. Але подібний процес займає багато часу і підходить тільки для невеликих пасік.

Тому бджолярі все-таки намагаються придбати медогонку, так як вона заощадить сили і час. У багатьох магазинах є недорогі варіант медогонок, зроблені з алюмінію і оцинковки, а також невеликі вироби, розраховані на 2 рамки.

Щоб зібраний мед був особливо смачним і дарував красу і здоров’я, недостатньо роботи бджолиної сім’ї. Важливо грамотно налагодити всі етапи збору і обробки продуктів бджільництва, в тому числі правильно визначити, коли можна качати мед. Від організації цього процесу залежить якість і корисність природного ліки.