Як і в чому краще зберігати березовий сік?

Про те, наскільки корисний березовий сік, знає багато хто. У ньому дійсно є велика кількість вітамінів і мінералів. В першу чергу тут можна виділити:

  • кремній;
  • магній;
  • натрій;
  • фосфор;
  • калій;
  • мідь;
  • кальцій.

І це далеко не повний перелік. Якщо протягом місяця щодня випивати хоча б по 1 склянці напою, то ви отримаєте не тільки заряд бадьорості, але і хороший захист від різного роду інфекцій, як вірусних, так і бактеріальних. Також варто згадати і корисні властивості березовици. Адже даний напій допомагає позбутися від вугрової висипки, зменшити розмір пігментних плям і нормалізувати процес виділення шкірного сала.

Крім вітамінів і корисних речовин, в його складі також є багато фруктози і глюкози. Березовіцу часто рекомендують майбутнім мамам як прекрасний засіб боротьби з токсикозом. Представникам сильної статі березовий сік допомагає поліпшити потенцію. Як бачимо, корисних властивостей у цього напою дуже багато.

Збирають березовицу протягом приблизно 1 місяця, починаючи з середини березня. Звичайно, тут ще потрібно зробити поправку і на погодні умови. До збору соку можна приступати, коли нирки ось-ось повинні набрякнути, але ще не почали розпускатися. Також є і найоптимальніший час для збору. Робити це рекомендується в період з полудня і до 6 години вечора. Для цього слід вибрати дерево з досить товстим стовбуром, діаметром не менше 20 сантиметрів. В добу з нього можна зібрати до 7 літрів соку. Молоді дерева стільки дати не здатні. До того ж сік у них не такий смачний, як у старих. Правда, з одного дерева рекомендується збирати не більше 1 літра цінного продукту. Такий підхід сприяє швидкому загоєнню ран. Отвір, виконаний в стовбурі, після завершення збору обов’язково замазують або затикають мохом або глиною.

Як зберігати березовий сік в домашніх умовах

Зібрати свіжий корисний продукт – це тільки половина справи. Адже його ще потрібно правильно зберегти. Головне завдання в даному випадку полягає в збереженні всіх корисних властивостей.

З питанням «Скільки днів можна зберігати свежесобранную березовицу?» Ми розібралися. У такому вигляді зберігати його вдасться не більше 2 діб, та й то лише в холодильнику. Вся справа в тому, що бактерії і різні мікроорганізми також люблять цей напій, який є для них прекрасним середовищем для розвитку. Як наслідок – березовица, навіть поставлена ??в холодильник, починає пліснявіти вже на третю добу.

Що ж робити, якщо хочеться зберегти сік на досить тривалий період? Тут є 3 можливих варіанти:

  • випарювання або консервація;
  • глибоке заморожування;
  • приготування напоїв.

Багато домогосподарки обирають перший варіант. Консервація березовици – прекрасний спосіб збереження напою до зимового періоду, коли організм особливо потребує додаткових вітамінах та мікроелементах. Нічого особливо складного в цьому немає. Все робиться відповідно до загальних принципів консервації. В першу чергу слід нагріти сік до 85 градусів. Далі стерилізуємо відповідні ємності – скляні банки або пляшки. Перші, звичайно, краще. Наповнюємо банки соком і закочує бляшаними кришками.

На цьому консервація не закінчується. Після даних маніпуляцій закочені банки пастеризують при температурі +90 ° С протягом 15-20 хвилин. Тепер потрібно лише почекати, поки вони охолонуть до кімнатної температури. Потім банки слід помістити в прохолодне темне місце. В такому випадку сік спокійно можна зберігати до 8 місяців. Тобто ви гарантовано запасетесь цілющим напоєм на зиму.

Ще один варіант тривалого збереження березового соку – випарювання. Для початку напій слід довго прогрівати при температурі + 60 ° С. У підсумку необхідно упарити 75 відсотків загального обсягу, щоб залишилося тільки 25. Після даної процедури сік набуває карамельно-коричневий колір. Це нормальне явище, і лякатися тут не потрібно. Після випарювання сік розливають по скляних банках і закатати бляшаними кришками. Ніякої додаткової температурної обробки в даному випадку вже не потрібно. Отриманий після випарювання напій вживають тільки в розбавленому водою вигляді, в співвідношенні 1 до 3 відповідно. Ємності слід наповнювати до верху, щоб усередині практично не було повітря. При цьому кришки можна обмазати парафіном або рідким воском.

Глибока заморозка – також дуже хороший варіант зберігання березового соку протягом тривалого періоду. Правда, для цього підходить не кожен холодильник. Вся справа в тому, що в даному випадку необхідна наявність функції «Швидка заморозка», а вона є не у всіх моделей. У звичайному холодильнику сік буде замерзати занадто довго. Це, в свою чергу, негативно відобразиться на його корисних властивостях. При наявності такої функції спершу розлийте сік в спеціальні харчові контейнери невеликими порціями – не більше 30 мілілітрів. Далі напій піддається шокового заморожування.

Читайте також: Як зберігати банани в домашніх умовах

Крім того, зберегти березовий сік надовго можна, приготувавши на його основі різні напої – морси, бальзами, кваси. Таких рецептів є дуже багато, тому ми наведемо лише кілька найпростіших. Наприклад, з березового соку можна приготувати смачний, а найголовніше, корисний морс. У напій додають будь-які ягоди, наявні в даний момент під рукою. Їх в першу чергу слід віджати. Отриману м’якоть заливаємо березовим соком і ставимо на киплячу водяну баню. На вогні ємність слід тримати не більше 5 хвилин. Після цього її знімають і дають повністю охолонути. Далі додаємо в ємність сік, що залишився після віджимання ягід, і гарненько перемішуємо.

Дуже смачний і корисний напій – квас на основі березового соку. Приготувати його також нескладно. Візьміть 2 літри соку, додайте туди жменю родзинок і 4 чайні ложки цукру. Також можна покласти часточки фруктів, кілька ягід або терту лимонну цедру. Потім перемішайте всі компоненти і розлийте майбутній квас по скляних ємностей. Далі напій поміщають на 1 тиждень в темне прохолодне місце. Ось і все – квас готовий. Зберігати його в холодильнику можна до 3-х місяців.