Як нагострити ножиці в домашніх умовах просто, швидко і доступно

Ножиці – необхідна річ для кравців, перукарів, шевців та інших майстрів. Але і вдома без них не обійтися. Поступово прилад починає гірше різати, затупляется.

Можна купити нові ножиці або віддати їх на заточку в майстерню. Тільки там можуть зробити це якісно. Але якщо виникла термінова необхідність повернути ножиць гостроту, можна вдатися до кількох домашнім методам. Важливо враховувати, що вони тільки тимчасово виправлять ситуацію і надалі ножиці краще все-таки віднести на заточку майстру.

Загальні правила

Якщо прилад став погано різати, потрібно розібратися, чи дійсно проблема в затуплении лез. Може бути ослаблене кріплення, через що леза погано прилягають один до одного і не ріжуть. Потрібно просто затягнути різьблення і проблема буде вирішена. Необхідно перевірити, чи сходяться між собою кінчики лез. Якщо між ними є відстань, за допомогою напилка підточити обмежувачі біля кілець. Якщо все виправлено, а ножиці все також ріжуть погано, слід їх заточити.

Заточку ножиць важливо робити правильно, щоб ще більше не затупити прилад:

  • Не змінювати кут виробничої заточки.
  • Процедуру заточування проводити в напрямку від носика до кілець.
  • В кінці заточування лез потрібно обробити їх наждачним папером, щоб прибрати задирки.

Перевірити якість заточування можна, зробивши пару надрізів на тонкої тканини. Зріз повинен бути рівним.

Методи заточування ножиць своїми руками

Якщо хорошого майстра поблизу не виявилося, а нові ножиці немає можливості купити, то можна тимчасово реанімувати їх, використовуючи підручні засоби для заточки.

фольга

Скласти в 6-7 шарів лист фольги для запікання довжиною близько 25 см. Повинна вийти товста смуга. Порізати фольгу ножицями, поки не розріже вся її товщина. Різати потрібно на всю довжину лез, починаючи від основи до кінчиків. Якість заточки залежить від ширини смуг фольги. Ножиці краще заточатся, якщо нарізати багато тонких смуг. В кінці протерти ножиці вологою серветкою, прибрати залишки фольги.

Наждачний папір (шкурка)

Бажано, щоб вона мала тканинну основу і зернистість 150 і більше. Скласти шкурку вдвічі абразивом назовні. Починати розрізати наждачку. Абразив стосуватиметься лез, загострювати їх. Потрібно зробити 10-20 смуг. Різати потрібно на всю довжину лез.

На замітку! За допомогою наждачного паперу можна також прибрати зарубки на ножицях. Цей метод заточування не підійде для дуже затупившегося приладу. Шкуркою можна тільки трохи його загострити. В кінці протерти ножиці вологим рушником. Альтернативою наждачки може послужити металева кухонні губка.

Скляна банка

Взяти непотрібну банку, яку не шкода буде викинути. Вставити її між розкритими на всю ширину лезами ножиць. Банку необхідно якомога щільніше наблизити до центру інструменту. В одній руці утримувати банку, в іншій – ножиці. Закривати ножиці, ковзаючи лезами по поверхні ємності. Вона буде висуватися назовні. Потрібно докласти максимум сил, щоб скло якомога краще заточені ріжучі кромки. Після процедури протерти леза вологою серветкою.

Булавки

Їх використовують за тим же принципом, що і в попередніх методах. Засунути швейну шпильку між лезами. Стуляти їх, виводячи шпильку від середини назовні по ріжучим поверхнях. Заточувати, поки ножиці достатньо не загостряться.

Брусок (точильний камінь)

Його можна купити в будь-якому господарському магазині і застосовувати для заточування багатьох ріжучих пристроїв. Як правило, брусок двосторонній – з дрібнозернистим і грубої сторонами. Тупі ножиці краще починати точити грубою поверхнею, а завершувати – дрібнозернистої.

Покласти точильний камінь на рушник, зверху покрити спеціальним маслом для хонингования (можна водою або будь-яким іншим маслом). У ножицях відкрутити гвинт, який скріплює їх половинки. Леза краще точити окремо.

Спочатку заточується внутрішня поверхня леза. Покласти його внутрішньою стороною (тієї, яка прилягає до другого лезу) на брусок. Виставити правильний кут між внутрішнім лезом ріжучим краєм. Загострити потрібно лінію зіткнення двох граней. Взяти за ручку леза і не поспішаючи провести їм по бруску. Край леза від поверхні відривати не можна. Утримувати його потрібно горизонтально від себе. Повторити дію 10-20 разів. Ту ж процедуру виконати з другою половинкою ножиць.

При роботі з точильним каменем потрібно спочатку потренуватися правильно виробляти заточку на старих ножицях, поки не виробляться певні навички.

заборонені дії

Щоб продовжити термін служби ножиць якомога довше і відстрочити їх затуплення, необхідно дотримуватися деяких рекомендацій:

  • Не можна кип’ятити прилад для того, щоб дезінфікувати. Це призведе до появи іржі. Краще обробити інструмент антисептиком.
  • Раз на півроку змащувати маслом механізм розкладки.
  • Бажано не розбирати механізм ножиць без необхідності. Деякі елементи не підлягають повторній збірці.
  • Використовувати ножиці лише за прямим призначенням.
  • Вибирати правильний кут для точки леза. Інакше ножиці перестануть різати.

Якщо затупились ножиці, не обов’язково відразу відправлятися в магазин за новими. Можна реанімувати інструмент, ув’язнив його. Найкраще це зробити в спеціальній майстерні. Якщо ножиці потрібно підточити швидко в домашніх умовах, можна вдатися до кількох простих методів, але всі вони мають лише тимчасовий ефект. Краще все одно знайти можливість віддати прилад на заточку професіоналу.

Після перегляду нижченаведеного відео можна дізнатися ще кілька дієвих способів заточування ножиць своїми руками: