Як очистити чайник від накипу: тільки перевірені способи

Кожна господиня хоче, щоб на її кухні були чистота і порядок, при цьому не на останньому місці стоїть питання про очищення кухонного начиння від нагару, жиру і накипу. Про те, як видалити жир, нагар і інші види забруднення з зовнішньої поверхні знають всі, а от як боротися з накипом, що утворюється при кип’ятінні води, чув не кожен, тому поради фахівців в цьому питанні будуть не зайвими. Причини утворення і як очистити від накипу чайник в домашніх умовах народними методами, а також з використанням побутової хімії, нюанси виконання робіт і профілактика освіти – це тема цієї статті HomeMyHome.ru.

Причини і наслідки утворення накипу

Накип – це відкладення хімічних елементів, що відносяться до групи таких кристалів, як карбонат кальцію і магнію, бікарбонату і інших речовин, що утворюються в результаті хімічної реакції при нагріванні води.

Цей процес відбувається наступним чином:

  • при нагріванні бікарбонат магнію і кальцію, що містяться у воді, розкладаються;
  • при розкладанні бікарбонати утворюють карбонати, що володіють меншою мірою розчинності;
  • утворюється осад, який концентрується на внутрішній поверхні ємкості, де відбувається нагрівання води.

Процес і швидкість утворення накипу обумовлені ступенем жорсткості води, її хімічний склад.

Наявність накипу на теплообмінних апаратах, до яких відноситься і кухонний посуд, приводить до ряду негативних наслідків, таким як:

  • погіршуються теплообмінні процеси в місцях її наявності, що призводить до збільшення витрати електричної енергії (при використанні ТЕНів і електричних плит) і газу (газові кухонні плити);
  • утворюється осад засмічує отвори, службовці для пропускання води при наливанні, що призводить до незручності використання;
  • прискорюються процеси руйнування металевих елементів, що входять до складу побутової техніки та посуду, викликані їх корозією;
  • прокладки, наявні в побутовій техніці (електричний чайник, скороварка, кавоварка і т.д.), втрачають свою еластичність і можуть руйнуватися.

Очищення чайника від накипу в домашніх умовах народними методами

Боротьбою з накипом, що утворюється на внутрішній поверхні посуду під час кип’ятіння води, почали займатися задовго до того, як з’явилися спеціальні миючі речовини, призначені для цих цілей. Народних методів з видалення накипу кілька, і всіма ними користуються домогосподарки і понині, розглянемо їх все в міру популярності і затребуваності.

З використанням лимонної кислоти

Лимонна кислота продається в будь-якому продуктовому магазині, тому придбати її не складає труднощів. З її допомогою можна очистити поверхні зі слабким і середнім ступенем забруднення. Для приготування розчину, що чистить потрібно:

  • вода ? в необхідному обсязі чайника чи іншої очищається посуду;
  • лимонна кислота ? з розрахунку 1? 2 чайні ложки на 1 літр води.

Очищуючий розчин заливається в очищається ємність, після чого доводиться до кипіння. У разі сильного забруднення кип’ятіння слід повторити ще один раз, після чого посуд промити і ще раз прокип’ятити, але вже з чистою водою.

У разі якщо під руками не виявилося лимонної кислоти, а є свіжий лимон, то можна використовувати його. У цьому випадку на 1 літр води буде цілком достатньо його половинки, яку можна покласти в що готується розчин і разом з ним виконати кип’ятіння або видавити сік? І кип’ятіння виробляти без нього.

За допомогою оцту

Оцет, як і лимонна кислота, також завжди є в запасі у дбайливою господині, тому його використання для видалення накипу є досить широко поширеним методом її видалення. Оцет використовується при різних ступенях забруднення – від слабких до найсильніших, коли шар накипу може досягати значних розмірів. Для приготування розчину, що чистить потрібно:

  • вода ? в необхідному обсязі;
  • столовий оцет ? з розрахунку 150-180 мл на 1 літр води або 1-2 столові ложки оцтової есенції.

Приготований розчин заливається в чайник (каструлю) і доводиться до кипіння, після чого кип’ятіння триває протягом певного часу, що залежить від кількості накипу.

В середньому цей період складає 20-45 хвилин. При кип’ятінні слід контролювати процес відшарування накипу від стінок посуду (чайника), і якщо вона не відійшла повністю, то виконати це механічним способом після того, як розчин буде злитий. Завершивши видалення осаду, посуд необхідно ретельно промити і прокип’ятити з чистою водою 1-2 рази, щоб видалити залишки оцту з внутрішньої поверхні посуду.

З використанням соди

Харчова сода зараз не так затребувана, як раніше, проте, це дешеве речовина, яке можна використовувати для видалення осаду, що утворюється під час кип’ятіння води в посуді, виготовленої з різних матеріалів (метал, пластик, кераміка, скло і т.д. ).

Для приготування розчину знадобиться вода і сода, з розрахунку 1 столова ложка соди на 0,5 літра води. Приготований розчин заливається в чайник, після чого доводиться до кипіння, яке підтримується протягом 30 хвилин. Після цього виконується промивка і кип’ятіння з чистою водою.

Цей варіант добре підходить для обробки металевого посуду (емальованому і з харчового алюмінію). Для обробки електричного чайника, виготовленого зі скла або пластику, можна виконати більш щадну очищення. У цьому випадку після закипання чайник вимикається, і дається час для того, щоб розчин охолов природним шляхом, після чого внутрішня поверхня миється, а наліт видаляється.

За допомогою газованих напоїв

Як не здасться дивним, але за допомогою відомих «Кока-Кола» та «Спрайт», а також інших газованих напоїв також можна очистити чайник від накипу.

Це обумовлено тим, що до складу газованої води входить лимонна кислота, що надає вплив на осад, дія якої було описано вище. Для подібного використання найкраще підійдуть напої без барвників, тому що в іншому випадку колір посуду може змінитися в процесі обробки. Перед початком використання необхідно максимально можливо випустити газ, що знаходиться в складі напою, після чого його залити в чайник, при цьому не заповнюючи його повністю. Газована вода доводиться до кипіння, після чого зливається, а оброблювана посуд миється.

З використанням розсолу або щавлевої кислоти

У розсолі, використовуваному для засолювання овочів, присутні органічні кислоти, які здатні видаляти солі речовин, які осідають на внутрішній поверхні чайника під час його використання.

Розсолом можна чистити посуд, виготовлену з різних видів металу, скла і кераміки. Для виконання роботи розсіл наливається в очищається ємність, після чого доводиться до кипіння і залишається остигати на 2-3 години. Після закінчення цього часу накип за допомогою чистячої губки (щітки) видаляється, а чайник промивається.

За допомогою очисток яблук або картоплі

Метод використання очисток яблук і картоплі для очищення посуду від накипу відомий вже сотні років, проте, практикується і по теперішній час. Для того щоб скористатися цим способом, необхідно наявні очищення яблук, груші та картоплі покласти в чайник, залити водою і прокип’ятити. Після чого, недоставая використовувані очищення, дати воді охолонути, і вже потім її злити, а очищений чайник помити.

Важливо! При цьому методі виконання робіт необхідно використовувати тільки чисті очищення, тому що в іншому випадку бруд осяде на внутрішній поверхні оброблюваної посуду, що може привести до появи неприємного запаху і присмаку в кип’яченій воді.

Даний метод підійде для очищення посуду з незначним нальотом накипу, виготовленої з різних видів металу (емальований посуд, нержавіюча, харчовий алюміній).

Комбінована чистка чайника оцтом, харчовою содою і лимонною кислотою

Даний спосіб застосовується у випадках наявності значного шару накипу на чайниках, виготовлених з різних матеріалів, винятком є ??електричні моделі, тому що сильно агресивне середовище може стати причиною пошкодження корпуса нагрівального елементу (Тена).

Роботи в даному випадку виконуються в наступній послідовності:

  • У чайник наливається вода, додається одна ложка харчової соди, після чого розчин доводиться до кипіння і кип’ятити протягом 30 хвилин, потім зливається.
  • Знову наливається вода, в яку додається лимонна кислота (1 столова ложка) і процес повторюється.
  • Після того як розчин, що містить лимонну кислоту, злитий, знову заливається вода, і в неї додається 100 мл оцту і вже в третій раз виконується цей процес.

По завершенні трьох етапів виконання робіт накип набуває пухку структуру і видаляється за допомогою чистячої губки для посуду.

Засоби побутової хімії для видалення накипу

З розвитком технологій і появою хімічної промисловості з’явилися миючі засоби, що полегшують працю домогосподарок в різних сферах життєдіяльності, в тому числі це торкнулося і теми очищення посуду від накипу.

Хімічно активні речовини дозволяють швидко видалити утворився залишок, при цьому не вдаючись до народних способів виконання робіт. Промисловістю випускаються склади, призначені безпосередньо для чайників і кавоварок, що забезпечують швидку і якісну очистку їх внутрішнього простору. Серед миючих засобів, призначених для цих цілей, найбільш популярними є:

  • «Антинакипин» ?виробляється цілям низкою вітчизняних компаній, розташованих в різних регіонах країни;
  • «Атінакіпь» ? виробляє компанія «Фортуна» (україна);
  • «Скамвон» ? виробляє «НВП Кварк» (Московська область);
  • «FrauSchmidt» ?випускається в Євросоюзі (Франція).

Крім вище перерахованих марок, на ринку побутової хімії представлено ще дуже велика кількість товарів інших виробників, як з нашої країни, так і з інших розвинених країн світу. При використанні подібних засобів необхідно слідувати інструкції щодо їх застосування, щоб не нашкодити використовуваної посуді і свого здоров’я.

Як очистити від накипу електричний чайник – нюанси процесу

Електричні чайники виготовляються з різних матеріалів: пластик, скло і кераміка. При утворенні накипу на їх внутрішній поверхні для очищення можуть бути використані всі відомі методи виконання робіт і засоби побутової хімії, за винятком комбінованого способу, розглянутого вище.

Чим краще почистити від накипу емальований чайник

Для чищення емальованого чайника також можна використовувати всі розглянуті методи, за винятком тих, в яких присутній лимонна кислота, – це спосіб з безпосереднім її використанням, а також комбінований метод. Заборона на використання лимонної кислоти обумовлений її негативним впливом на емальоване покриття.

Чим краще прибрати накип у чайнику з нержавійки

Для очищення чайника з нержавіючої сталі можна використовувати всі розглянуті в цій статті способи, однак, методи, де присутній лимонна кислота, для даного типу чайників небажані. Це пояснюється тим, що при впливі лимонної кислоти на метал його поверхня набуває нерівну, шорстку структуру, яка, в свою чергу, сприяє прискоренню утворення накипу знову.

Профілактика утворення накипу в чайнику

В якості профілактичних заходів, здатних якщо і не запобігти утворенню накипу в чайнику, то, по крайней мере, знизити кількість що утворюється нальоту, можна відзначити наступні дії:

  • при використанні чайника необхідно зливати воду, що залишилася від попереднього кип’ятіння, і ополоскать його;
  • воду, що використовується для пиття, слід попередньо фільтрувати, використовуючи різні фільтри, яких представлена ??велика кількість на ринку подібних товарів (від стаціонарних моделей до типу «глечик»);
  • чистку чайника від накипу слід проводити регулярно, в залежності від типу використовуваної води і швидкості утворення нальоту, але не рідше одного разу на місяць.

При дотриманні профілактичних заходів і своєчасної чищенні внутрішньої поверхні чайника чайна церемонія буде доставляти тільки радість, і викликати позитивні емоції у користувачів.

Відео: Як видалити накип з чайника? Перевіряємо народні способи боротьби з накипом