Як почистити духовку: домашні способи видалення жиру і кіптяви

Рекомендується відмивати духовку відразу після кожного приготування і не доводити її до плачевного стану. Адже легше відмити свіжий жир, ніж займатися цим, коли він вже грунтовно засохне. Для очищення доведеться докласти певних зусиль, але знання деяких способів допоможе вам полегшити свою працю.

чистка духовки

Кожен раз, приготувавши їжу, потрібно протирати духову шафу вологою ганчірочкою, щоб залишки жиру віддалялися відразу і не утворювали шар нагару на стінках. Періодично треба очищати деко, Одночасно він миється краще, ніж в занедбаному стані. Не можна забувати про чистку скла в духовій шафі, на ньому стільки ж слідів від жиру, як і всередині духовки.

Прибрати жир і гар на дверцятах духовки допоможе харчова сода. Потрібно протерти вологою губкою скляну поверхню, посипати її рясно харчовою содою. Не слід використовувати металеву губку, щоб не пошкодити скло. Скло треба добре потерти і залишити на годину, щоб сода змогла зруйнувати старі плями жиру. Потім вологою ганчірочкою треба протерти скло, а після цього витерти його насухо. Для закріплення результату можна натерти його засобом для стекол. Духовка буде як нова.

Видалення старого пригорілого жиру

Видаляти залишки жиру потрібно кожен раз після приготування їжі, інакше на стінках духової шафи жирний наліт буде накопичуватися і потім почне пригорати і диміти, на додаток до всього з’явиться запах гару.

Якщо на стінках духової шафи присутній засохлий жир, потрібно скористатися спеціальними миючими засобами. Вибирати можна будь-який засіб, підходяще для поверхні, але не слід купувати засоби з вмістом кислоти, вони можуть зіпсувати поверхню духової шафи.

Інструкція по чистці:

  1. Відчиніть двері для провітрювання приміщення.
  2. Підготувати все необхідне для чищення духовки.
  3. Одягти гумові рукавички, щоб агресивні речовини не потрапили на шкіру рук.
  4. Дістати все внутрішні аксесуари, вони миються окремо.
  5. Розчиніть миючий засіб в тазу з гарячою водою і занурте туди все, що ви дістали з духовки.
  6. На губку нанести засіб для чищення та протерти всю поверхню духовки, крім нагрівальних елементів.
  7. Для розм’якшення жиру включити духовку на 15 хвилин.
  8. Після закінчення часу вимкнути духовку і приступати до її очищення. Старі жирні плями і будь-який нагар легко відмиються.

Очищення електричної духовки

Для її очищення треба приготувати спеціальну очищувальну пасту, для цього слід взяти:

  • засіб для миття посуду;
  • «Комет» або «Пемолюкс» – засіб для чищення;
  • лимонну кислоту.

Все береться в рівних пропорціях і перемішується. Отриману пасту нанести на поверхню духової шафи і все його внутрішнє приладдя. Засіб має залишатися півгодини або годину, в залежності від ступеня забруднення. Потім потрібно змити залишки пасти і протерти все насухо.

Домашні засоби

Почистити духову шафу можна в домашніх умовах за допомогою підручних засобів. Вони на відміну від промислових засобів, не завдають шкоди здоров’ю людини. Люди, у яких є проблеми дихальних шляхів, можуть провести генеральне прибирання кухні і її складових без побоювання за своє здоров’я.

Щоб очистити духовку від застарілого жиру, треба підібрати метод, який найбільше підходить. Для очищення духової шафи знадобляться деякі з наступних інгредієнтів:

  • лимон;
  • нашатирний спирт;
  • розпушувач для тіста;
  • сода;
  • оцет.

Лимон або лимонна кислота мають таку ж дію, як оцет. Потрібно розчинити лимонну кислоту в теплій воді і нанести на пригорілі ділянки. Відтерти бруд можна через 30 хвилин. Більший ефект можна отримати від лимонної кислоти в поєднанні з іншими речовинами:

  • нагріти духовку до 60 °;
  • взяти будь-яку ємність і перемішати в ній лимонну кислоту і оцет;
  • нанести цей склад на забруднену поверхню;
  • залишити на деякий час, щоб бруд розкисла;
  • потім потрібно нанести содову пасту і залишити на 20 хвилин;
  • змити все губкою і при необхідності потерти залишилася бруд.

Як очистити духовку комбінованим способом:

  1. Натерти поверхню шафи кухонною сіллю і включити його. Сіль потемніє, і весь жир вбереться в неї, видалити все вологою губкою. Сіль можна замінити розпушувачем для тесту або сумішшю лимонної кислоти і содою, перед застосуванням їх потрібно злегка змочити теплою водою.
  2. Перемішати в рівних пропорціях харчову соду, кухонну сіль і воду, вийде однорідна маса. Треба нанести її на губку і розподілити по всьому духовому шафі, обробляючи всю поверхню. Залишити на 12 годин і потім вимити. Цим методом можна позбутися від нагару і неприємного запаху.

Застосування розпушувача для тіста

Його використовують не тільки для випічки, але і для того, щоб навести вдома чистоту і порядок. Правильне використання розпушувача для тіста:

  • прогріти духовку;
  • змочити теплою водою всі забруднені місця;
  • посипати розпушувачем нагар і жир;
  • залишити на кілька годин.

Застарілий жир згорнеться і легко віддалиться з її поверхні.

Нашатирний спирт

Ось кілька варіантів, як правильно мити духовку за допомогою цього засобу.

  1. Нанести на серветку нашатирний спирт і змочити нею всі забруднені поверхні, потерти і видалити бруд і все залишки нашатирного спирту.
  2. Вилити спирт в невелику ємність з водою, поставити на вогонь і довести до кипіння. Поставити в духовку на кілька годин, потім почистити її грубою щіткою.

Проводячи в домашніх умовах такі процедури, слід пам’ятати про заходи безпеки: робіть прибирання у відкритих приміщеннях, щоб був доступ свіжого повітря, і використовуйте засоби індивідуального захисту.

Гарячий спосіб

Цей метод є менш трудомістким і ефективним. Очистити духовку гарячим способом від нагару і жиру в домашніх умовах можна кількома способами із застосуванням звичайної води, господарського мила і оцту.

  1. Цей спосіб підходить для людей, які не переносять сильні запахи. Запахи утворюються, коли випаровуються залишки оцту, мила або інших речовин, якими оброблялася духову шафу. Треба налити на деко або в каструльку невелику кількість води. Виставити на духовці середню температуру і включити її. Вимкнути потрібно через 30 хвилин і дати трохи охолонути. Тепер чистити духовку буде значно легше.
  2. На дрібній тертці натерти трохи господарського мила. Потім помістити його в гарячу воду і розчинити. Вилити це засіб на деко. Натерти всередині всю поверхню духовки цією сумішшю і включити духовку. Через 30 хвилин можна вимикати. Почекавши якийсь час, щоб вона охолола, приступати до миття. Залишки бруду з легкістю заберуться. Промити все чистою водою.
  3. Оцет в невеликій кількості додати в стакан з водою і поставити його в духовку. Включити духовку і чекати, щоб вона прогрілася. При випаровуванні оцет буде впливати на нагар і жир, вони розчиняться, і можна буде легко очистити свій духову шафу.

Побутова хімія

Якщо немає часу застосовувати народні рецепти, можна вдатися до допомоги побутової хімії. Кращими миючими засобами вважається продукція, виготовлена ??фірмою Amwey і німецьким брендом Frosch. «Шуманом» – ізраїльське засіб, виготовлене для використання на будь-яких поверхнях. Воно за дві хвилини допоможе впоратися з накипом і жиром, але має не дуже приємний аромат і роз’їдає шкіру рук.

Побутова хімія викликає алергічні реакції і може спровокувати контактний дерматит. При очищенні духовки промисловими засобами треба використовувати респіратор і гумовими рукавичками захищати руки.

Очищення старого жиру

Якщо жир в духовці старий, то краще застосовувати кілька способів по черзі. Спочатку можна зробити гарячу чистку, а потім застосувати рецепт з содою і сіллю. Можна спробувати відмити духовку, застосовуючи народні засоби.

  1. Натерти в деко господарське мило, половини бруска буде досить, і налити туди теплої води. Мильною водою змочити всю поверхню, а деко поставити на середину духовки і включити її. Нагріти необхідно до 110 °, потім вимкнути, а розчин залишити на 30 хвилин. Застарілий жир без сліду очиститься.
  2. Очистити духовку можна методом реакції соди і оцту. Змочити поверхню духової шафи водою і нанести на неї харчову соду. Оцет перелити в пульверизатор і розпорошити його на поверхню з содою. Цей спосіб дуже ефективний, духовка почистити від гару і кіптяви.

Наведені рекомендації – це деякі рецепти з безлічі існуючих. Кожна господиня може підібрати для себе конкретний спосіб і використовувати його. Головна мета – зробити духовку ідеально чистою, і очам буде приємніше, і їжа стане смачніше.