Як почистити електричну духовку в домашніх умовах

На стінках електричної духовки згодом накопичується наліт жиру, нагар, які неприємно пахнуть при готуванні. Окремі моделі оснащуються системою самоочищення, але повністю позбутися від коричневого нальоту вони не здатні. Почистити електричну духовку в домашніх умовах можна за допомогою спеціальних і підручних засобів.

Правила чищення електричної духовки

Перед вивченням побутових способів очищення рекомендується прочитати про базові правила догляду за приладом:

  1. Регулярне чищення після використання кухонного приладу, пропарювання внутрішніх поверхонь щотижня допоможуть уникнути глобальних прибирань.
  2. Перед чищенням прогрійте електродуховку протягом 20 хвилин при температурі 50 ° C. Бруд легше відстає від стінок камери.
  3. Заздалегідь приберіть деко з направляючими, зніміть дверцята. Із сучасних електропечей легко знімаються захисні скла.
  4. Чистити емальовану поверхню м’якою тканиною. Інакше захисний шар зіпсується, з’явиться іржа.
  5. Хімічним чистячих засобів заборонено контактувати з нагрівальними деталями, вентилятором грубки.
  6. Закінчивши очищення електричної духовки, залиште відкритою на пару годин, щоб камера просохла, вивітрилися неприємні запахи.
  7. Якщо запах хімії залишився, скористайтеся розчином води з активованим вугіллям (10-15 таблеток на 1 склянку). Через 2 години вугілля вбере зайві аромати.

Методи для очищення

Якщо слідувати інструкціям, можна забути про брудну дверцятах, жирному нальоті, нагаре в електричній духовці. Моделі, оснащені функцією піролітичного очищення, позбавляють господиню від зайвої праці. Але подібна функція зустрічається в дорогих печах.

Від застарілого жиру

Дешевий варіант впоратися з жиром на стінках електричної духовки – за допомогою води, побутового миючого засобу. Покрокова інструкція:

  1. Наповніть глибоке деко, широку тарілку водою.
  2. Розведіть в ній дві кришки побутового миючого засобу для посуду, дрібно покришеного господарського мила.
  3. Помістіть водну суміш в електропіч, розігрійте камеру до температури в 120-150 ° C. Залиште прилад в робочому стані на одну годину.
  4. Вимкніть піч, почекайте повного охолодження. Очистіть стінки змоченою в мильній воді губкою / ганчіркою.
  5. Якщо нагар залишився, повторіть операцію збільшивши час нагрівання.

Для боротьби з застарілим жиром використовуйте лимонну кислоту – приготувати водний розчин, змішаний з хімікатом (розчиніть пакетик лимонної кислоти в 500 мл води). Перелийте суміш в жаростійкий посуд, відправте в електроплиту, нагріту до 200 ° C. Протримаєте розчин всередині камери на протязі 40 хвилин. Після висихання приладу витріть розм’якшений жир губкою. Стійкі плями оттираются часточкою свіжого лимона. Метод застосуємо при чищенні газової плити.

Якщо забруднення не стійке, отримано недавно, відмити електричну духовку всередині можна за допомогою лимонного соку. Розмішайте з водою в рівних частках, змочивши в отриманому розчині губку, обробіть стінки камери. Через годину протріть внутрішні поверхні мокрою ганчіркою.

Господиня, яка використовує електроплиту, в своєму арсеналі має розпушувач. До складу входить суміш соди і лимонної кислоти. Змішавши один пакетик пекарського порошку з 2-3 ст. л. води вийде ефективний миючий засіб. Змочіть готовим розчином стінки духовий печі, почекайте 3 години. Після закінчення часу протріть поверхню вологою ганчіркою / губкою.

Розм’якшити жирний наліт можна із застосуванням повареної солі. Хлорид натрію проникає глибоко в застарілий жир, руйнуючи зсередини. Спосіб працює поки електрична духовка залишається гарячою.

Розсипте сіль по горизонтальних поверхнях печі. Підтримуйте температуру 100 ° C, поки порошок не стане золотистим. Остигнула електричну духовку очистіть від розпушеного жиру за допомогою паперових рушників.

від нагару

Справитися з застарілим жиром в духовці простіше, ніж з кіптявою. Але є пара дієвих способів для складних забруднень. У боротьбі з коричневим нальотом в камері, дверцятах електропечі застосовують нашатирний спирт.

  1. Перед сном змочіть робочу поверхню печі нашатирем.
  2. Закрийте прилад, нехай простоїть 12 часов / всю ніч.
  3. Вранці зітріть размягченную бруд змоченою в миючому засобі губкою / ганчіркою.

Є більш ефективний спосіб, однак для реалізації доведеться повозитися з нашатирним спиртом:

  1. На різних рівнях духовки встановіть жарочні решітки.
  2. Прогрійте прилад до 100 ° C.
  3. На нижньому рівні розмістіть ємність для електричної духовки, наповніть кип’яченою водою, від якої ще піднімається пар.
  4. На верхньому рівні поставте чашку з нашатирним спиртом.
  5. Вимкніть піч, закрийте камеру, залиште на 12 годин / всю ніч.
  6. Вранці у воді розмішайте спирт з миючим засобом. Просочіть в розчині губку / ганчірку, а після видаліть забруднення з духовки.

Незалежно від методу очищення, не забудьте ретельно промити стінки приладу чистою водою. В кінці процедур насухо витерти поверхні сухою серветкою.

Спосіб, щоб почистити електродуховку від жиру, нагару, вважається найбільш надійним. Для нього знадобляться наступні речі:

  • сода;
  • оцет;
  • чиста вода;
  • захисні рукавички;
  • ганчірка / губка;
  • пластикова лопатка;
  • розпилювач.

Розглянемо кожен етап чищення докладніше:

  1. Звільніть внутрішню камеру духової шафи. Вийміть решітки, листи, камінь для піци, термометр.
  2. Змішайте півчашки соди з парою столових ложок води. У вас повинна вийти пастоподібна суміш.
  3. Розмажте пасту по поверхні електричної духовки за винятком нагрівальних елементів, вентилятора. Обробіть важкодоступні місця приладу. Якщо в деяких місцях суміш стала коричневою, збирається в грудки покрийте забруднену ділянку товстим шаром соди. Під час роботи не забудьте надіти захисні рукавички, можна отримати хімічний опік.
  4. В такому стані електрична духовка повинна простояти не менш 12 годин. Для зручності чищення починати ввечері, тоді за ніч розчин глибоко проникає в нагар, застарілий жир.
  5. Поки духова піч очікує своєї черги, отмойте решітки, листи. Можна заздалегідь покласти в тазик з розчином миючого засобу. Нагар сміливо відтирати металевою щіткою з содою.
  6. Коли закінчиться належний час візьміть вологу губку / ганчірку, зніміть висохлу пасту. У складних місцях використовуйте пластикову лопатку, з її допомогою легше зішкребти жир, нагар.
  7. Тепер розпорошите всередині духовки розчин оцту, видаліть з’явилася піну.
  8. У висновку залишилося протерти поверхні чистою вологою ганчіркою, стерти залишки нальоту. Етап триває, поки електродуховка не стане блискучою.

Коли варто звернутися до послуг професіоналів

Якщо ви все перепробували і нічого не допомогло – в електричній духовці залишилися острівці нагару, застаріле коричневого жиру – час звернутися до професіоналів. У фахівців є спеціальні хімічні засоби для видалення складних забруднень. Організації, що пропонують подібні послуги, гарантують позитивний результат справи.

На чистку духової шафи доводилося витрачати більше 12 годин. Мало в якої сучасної господині є стільки часу для прибирання. А ось перекласти відповідальність на професіонала, зайнятися особистими справами набагато цікавіше, ніж морочитися з жиром, нагаром.

Ще один плюс в професійному чищенню – точно не зіпсуєте прилад. Навіть пам’ятаючи про запобіжні заходи можна випадково пошкодити емаль на внутрішній поверхні печі. В результаті, через кілька років, з’явиться іржі і приготувати смачний пиріг в електричній духовці вже не вийде. Фахівці гарантують акуратне видалення застарілого жиру і нагару з камери печі.