Як позбутися від харчової молі на кухні будинку – народні засоби

Пурхають по кухні метелики навряд чи вас порадують, тому що, швидше за все, це дорослі особини молі – шкідливих паразитів, які завелися в домашніх запасах. У такій ситуації насамперед потрібно задуматися, як позбутися від харчової молі, і відразу ж переходити до активних рішучих дій.

На фото – Sitotroga cerealella, моль харчова (або зернова, ячмінна, амбарний). Це непоказна сіро-коричнева метелик із загону лускокрилих, сімейства огневок

Як і у всіх метеликів, життєвий цикл кухонних огневок складається з декількох стадій: яйця, гусениці, личинки, лялечки і дорослі особини. Тому боротися з ними доведеться комплексно, використовуючи різні інсектициди і народні засоби.

Залежно від того, що любить моль: борошно, зерно, крупу або інші продукти, – вона буде різнитися за видами. Але це не важливо – потрібно позбутися від будь-якого виду комах на кухні

Комплекс заходів, необхідних для того, щоб позбутися від харчової молі в домашніх умовах

виявляємо джерело

Щоб позбутися від харчової молі на кухні, в першу чергу потрібно визначити основне джерело її потрапляння в квартиру. Варіантів існує декілька:

  • метелики можуть залетіти у вікно з вулиці або від сусідів через вентиляційні решітки, щілини, з під’їзду;
  • іноді ви приносите їх додому самі, купуючи заражені продукти харчування в магазинах, де вони довго залежувались або зберігалися в невідповідних умовах.

Необхідно переглянути всі запаси зернових круп, борошна, крохмалю, бобів, горіхів, сухофруктів, какао і навіть овочів (є окрема різновид молі – картопляна)

Діставайте все пакети, банки і контейнери з шафок і приступайте до огляду. Якщо вже на кухні хтось літає, то шукайте тих, хто повзає.

Самі метелики нічого не їдять (тільки п’ють воду) і живуть недовго, але за цей час встигають залишити численне потомство. Вилупилися з яєць гусениці завдають найбільшої шкоди. Вони ненаситно поглинають ваші стратегічні запаси, легко розгризаючи будь поліетиленові та целофанові пакети, картонні коробки і фольгу. Так що якщо ви просто вб’єте або приберете пилососом всіх літаючих комах, через деякий час вони з’являться знову.

Ємності з крупами та іншими сипучими харчовими продуктами потрібно акуратно струшувати або перевертати – так ви зможете виявити в них грудкуваті ущільнення, які підтверджують наявність яєць і гусениць, або білуваті павутинні нитки, що говорять про інтенсивний процесі окукливания личинок. Не забудьте так само ретельно оглянути упаковки з сухими кормами для тварин, насінням та підгодовуваннями для птахів або рибок.

Личинки молі ведуть малорухливу потайливу життя, вони обплітають себе коконом, в якому консервуються для чергової трансформації

Якщо вам вдалося виявити упаковки, в яких завелися комахи, тобто визначити основне джерело зараження, викидайте їх відразу без коливань. Зіпсовані міллю продукти вживати в їжу не можна. Мало того, що вони втрачають свої смакові якості; відходи життєдіяльності паразитів можуть викликати алергічні реакції, інтоксикацію організму.

Рятуємо вцілілі запаси

Усунувши джерело зараження, не поспішайте виносити на смітник або ставити назад в шафки все, що залишилися, до яких міль не встигла дістатися. Щоб убезпечити їх подальше зберігання, проведіть профілактичну обробку.

Всі зернові крупи і бобові потрібно перебрати, продукти дрібного помелу: борошно, крохмаль, какао – пукраїнати

Розглянуті і пукраїнані припаси необхідно піддати термічній дії:

  • покласти в морозильну камеру або винести взимку на відкритий балкон на 3-5 днів;
  • прогріти на сухій сковороді протягом 30-40 хвилин, постійно помішуючи, або на деку в духовці при температурі 60? близько 1-1,5 годин.

Вивільнені банки і контейнери, в яких знаходилися заражені продукти, перемивають з оцтом, харчовою содою або господарським милом. Для повної безпеки після цього їх радять теж заморозити або прогріти. Процедуру прогрівання проводять як звичну стерилізацію над парою, в духовці або мікрохвильовій печі. Тим, хто ніколи не користувався мікрохвильовкою при консервації, слід знати, що порожні скляні банки в ній можуть лопнути. Тому в кожну з них потрібно налити трохи води (на 2-3 пальця) і прогріти на максимальному режимі протягом 3-5 хвилин в залежності від обсягу і кількості посуду.

Все термічно оброблені продукти потрібно пересипати в чисті сухі скляні, металеві банки або пластикові контейнери з герметичними кришками

У кожну ємність для надійності радять вкласти натуральні репеленти, що відлякують комах. Це можуть бути лаврове листя, неочищені зубчики часнику, шматочки висушеної цедри цитрусових. Активні ефірні масла і фітонциди, які в них містяться, вважаються найбільш ефективними, допомагають позбутися від харчової молі народними засобами. Важливо, що вони абсолютно безпечні для людини і не впливають на смак продуктів при зберіганні.

обробляємо меблі

Звільнені від їстівних запасів кухонні шафки і ящики, полиці в коморі ретельно пилососять і протирають не тільки горизонтальні, але і вертикальні поверхні вологою ганчіркою, змоченою в оцтовому розчині (2 ст. Л. На 1 л води) або з господарським милом (20 г на 1 л води).

Вузькою насадкою пилососа постарайтеся почистити всі щілини, стики і кути в кожній секції ящиків і шаф, вийнявши з них полки

Щоб швидко позбутися від харчової молі на кухні, придбайте будь-який інсектицидний (що знищує комах) аерозольний препарат і обробіть їм внутрішні поверхні меблів. Дайте постояти при закритих дверях 20-30 хвилин. Ефект від такого захисту буде досить тривалим (до року), але при цьому важливо не допускати контактів отруйних засобів з відкритими продуктами харчування.

Якщо ви усунули всіх паразитів механічним шляхом (пилососом і ганчіркою), то краще обійтися без інсектицидів, а обмежитися репелентами (відлякувачами). Їх теж продають у вигляді пластин, таблеток, брикетів, ароматних секцій в магазинах побутової хімії.

Можна позбутися від харчової молі народними засобами, що мають репеллентних властивостями. Деякі з них ми вже згадали, але список природних захисників набагато ширше. У їх числі трава полину, лаванди і пижма; листя берези, м’яти, герані і волоського горіха; гілочки розмарину, чебрецю та інших рослин, що володіють різкими сильними ароматами.

На полицях в кутах меблів розкладають пучки трав або ватяні диски з накапати на них ефірними маслами

З безпечних засобів, що дозволяють позбутися від харчової молі в домашніх умовах, зараз багато хто вибирає спеціальні пастки, що перешкоджають розмноженню комах. Вони являють собою картонні смужки, покриті липким клейовим складом, що містить феромони самок молі. Залучені ними самці прилипають до пастки і вибувають з процесу відтворення. Коштують такі пристосування недорого і продаються в багатьох господарських та інтернет-магазинах.

Проводимо прибирання кухні

В принципі, необхідні заходи, щоб позбутися від харчової молі на кухні, можна вважати виконаними. Залишається тільки навести чистоту і порядок в приміщенні.

Підійдіть до збирання грунтовно: пропилесосьте, вимийте і протріть всі поверхні, переправ кухонний текстиль

Використовуючи пилосос, почніть чистку зі стелі, приділивши особливу увагу стельових плінтусів, молдингам, карнизах, кріпленням люстри, верхнього краю шпалер. Аналогічно пройдіться по підлозі, «заглядаючи» вузької насадкою пилососа в усі щілини, плінтуси, кути і декоративні елементи оздоблення.

Миються покриття стелі, стін і підлоги краще обробити мильним або оцтовим розчином, а потім витерти насухо, рушники та інший текстиль випрати на максимально високих температурах, рекомендованих для відповідних видів тканин, висушити на вулиці і пропрасувати гарячою праскою.

профілактика

Звичайно, не хочеться витрачати стільки часу і сил на те, щоб позбутися від харчової молі на кухні. Тому краще постаратися не допускати її появи.

Якщо через 2-3 тижні після комплексної обробки метелики молі знову пурхають по кухні, значить, ви щось пропустили і доведеться повторити з самого початку всі етапи знищення паразитів

В якості профілактичних заходів рекомендується слідувати правилам:

  • переглядати і по можливості піддавати термічній обробці все принесені додому продукти;
  • регулярно перевіряти стан ваших запасів, які не складувати їх в пакетах;
  • не допускати перевищення термінів зберігання, зазначених на упаковках продуктів;
  • не купувати крупи і іншу бакалію в занадто великих кількостях, які ви не зможете використовувати за 2-3 місяці;
  • все, що можливо зберігати в холодильнику (бобові, сухофрукти, горіхи), розмістити на дверцятах;
  • провітрювати приміщення, підтримувати постійну чистоту, розсипалися харчові продукти прибирати відразу;
  • використовувати натуральні або готові репеленти.

Поставте невеликий горщик з геранню на підвіконня в кухню – це відлякає моль

Дотримуючись цих нехитрих правил, ви забезпечите себе від кухонних шкідників і зможете позбутися від харчової молі назавжди.

Відео по темі статті

Пропонуємо до перегляду відеосюжет по темі статті: