Як правильно швидко і легко почистити гранат за 6 рухів або 30 секунд, щоб він залишився цілим

Гранат – дуже корисний плід, який смачний не тільки сам по собі, він може послужити відмінною прикрасою святкової страви. Його зернятка, покриті соковитою м’якоттю, містять в собі цілу комору вітамінів і мікроелементів, серед яких – залізо, елемент без якого, неможливо правильне функціонування людського організму.

Як вибрати смачний і стиглий гранат

Для того щоб поласувати по-справжньому смачним фруктом, потрібно переконатися в його зрілості. Незрілий гранат буде важко почистити, вживання його в їжу, навряд чи принесе багато задоволення.

Дізнатися, стиглий плід продається в магазині можна легко, якщо правильно оцінити ряд параметрів:

  1. За кольором шкірки:
  • стиглий гранат може бути бордовим, червоним, рожевим і навіть, білим;
  • зелений же колір буде говорити про незрілість плода.
  1. За зовнішнім виглядом внутрішнього вмісту:
  • соковитість, наявність рівних і блискучих зерен з тоненькими прожилками, говорить про стиглості плоду;
  • м’які зернятка коричневого відтінку свідчать про те, що гранат уже почав псуватися;
  • плямисті зерна зі слідами моху – привід викинути такий фрукт.
  1. По запаху:
  • сильний аромат свідчить про те, що гранат переспів;
  • нейтральний запах з невеликим відтінком солодощі – ознака стиглого фрукта.
  1. На слух:
  • соковитий і стиглий плід буде видавати гучний звук удару по металу;
  • незрілий фрукт буде звучати дуже тихо, ніби здалеку;
  • перезрілий гранат після впливу на нього обов’язково збереже помятость або тріщинки.
  1. На дотик:
  • потрібно швидко стиснути плід, його м’якість – ознака перезрілість;
  • дуже твердий фрукт говорить про те, що він поки не дозрів;
  • пружний гранат, який прогинаючись під тиском, відразу ж повертає свою форму – це стиглий плід.

Іноді для вибору якісного та стиглого фрукта, слід скористатися порадою знайомого продавця.

Як почистити гранат за 30 секунд

В Інтернеті досить популярний лайфхак, в якому розповідають про швидке варіанті очищення цього фрукта. Спосіб досить простий, він не передбачає зняття шкірки, тому і зрадницької стрільби гранатовим соком по всій кухні теж можна не побоюватися.

Технологія очищення граната:

  • надіти на руки гумові рукавички;
  • гранат вимити і насухо витерти;
  • ножем з тонким лезом надрізати шкірку таким чином, щоб лезо дістало до зерен;
  • потім прокреслити ножем лінію, що розділяє фрукт на 2 половинки;
  • руками розділити фрукт по лінії надрізу;
  • стиглий плід без труднощів буде розділений на частини, головне робити це швидко і не тиснути пальцями на зерна, щоб вони не лопалися;
  • тепер потрібно взяти половинку в руки, зріз тримати над мискою;
  • дерев’яною ложкою вдарити по поверхні граната, чому все зерна повинні випасти з шкірки;
  • повторити процедуру з другою половинкою;
  • видалити плівки.

Спосіб неймовірно простий і швидкий, скористатися ним може кожен. Його можна застосовувати тоді, коли потрібно збереження зерен. Якщо ж планується просто з’їсти соковитий плід, можна розрізати його на часточки і вживати в їжу.

Очищення граната в 6 рухів

Щоб правильно очистити цілий гранат протягом часу, меншого, ніж 1 хвилина, потрібно заздалегідь підготувати ряд допоміжних предметів:

  • ніж невеликого розміру, який має гостре лезо;
  • дошка для нарізання;
  • ємність для зерен граната;
  • велика ложка;
  • форма для випічки з силікону;
  • форма, що дозволяє ліпити пельмені;
  • велике сито для борошна.

Цей метод дозволяє швидко почистити гранат і не втратити ні краплі дорогоцінного і корисного соку, не забруднитися і не навести безлад в кухні. Існує кілька варіантів такого очищення, розглянемо покроково кожен з них:

1 варіант

  • вимити фрукт;
  • потерти гранат щіткою з жорсткою щетиною;
  • обдати його окропом;
  • покласти фрукт на дошку і обрізати його верхню і нижню частини;
  • акуратно надрізати шкірку за допомогою ножа, зробивши від 4 до 6 ліній, які будуть ділити плід на частки;
  • налити в підготовлену миску близько 1 літра чистої води;
  • опустити плід в ємність і під водою розділити гранат на потрібну кількість часток;
  • видалити плівки, які огортають зерна;
  • прибрати з поверхні води сміття і шкірку, зерна, при цьому, опустяться на дно;
  • через сито процідити зерна так, щоб вони залишилися в ньому.

2 варіант

  • промити фрукт в гарячій проточній воді;
  • зняти верхівку ножем;
  • розмістити гранат на дошці;
  • зробити 5 надрізів таким чином, щоб плід не розламується на частини;
  • зняти шкірку до основи, щоб гранат став схожий на розпустилася лотос;
  • розмістити фрукт над мискою з водою;
  • шляхом постукування ложкою, вибити з шкірки все зерна;
  • тепер залишається видалити всі плівки і відокремити за допомогою сита, сміття від зерен.

3 варіант

  • вимитий гранат покласти на дошку;
  • розрізати його на 2 частини в поперечному перерізі;
  • на миску покласти форму для пельменів;
  • зверху покласти 1 половинку граната;
  • накрити плід силіконової формою і постукати по ній ложкою;
  • зерна будуть випадати в поставлену чашку.

Останній спосіб хороший в разі, коли планується готувати сік з граната, тому що деякі зерна можуть втратити свою цілісність і розплющитися.

Як почистити гранат, щоб він залишився цілим

Очищати фрукт від шкірки можна не тільки за допомогою ножа, а й без нього. Хтось скаже, що в цьому випадку, великий ризик пошкодити м’якоть, проте це не так. Весь процес очищення виглядає так:

  • ніж потрібен на самому початку, для того щоб зрізати верхівку з заздалегідь вимитого фрукта;
  • в досить велику миску налити 2-3 літри води;
  • занурити гранат повністю в ємність;
  • утримуючи його за зріз, натиснути пальцями на шкірку так, щоб вона розламався на 2 половинки. Головна умова: потрапити між білих плівок, так фрукт розламався без особливих зусиль;
  • під водою потрібно відокремити кісточки від шкірки і плівок;
  • шкурки потрібно відразу ж виловлювати з води і відкладати в сторону;
  • процідити воду через сито, щоб зерна залишилися в ньому.

Чистимо гранат ополоником

Цей домашній метод чистки граната досить своєрідний, діяти тут потрібно акуратно, щоб бризки не летіли по всій кухні. Крім того, важливо захистити руки за допомогою рукавичок.

Добувати зернятка з граната потрібно так:

  • після ретельного миття, з вершини фрукта потрібно відрізати шкірку, видаливши всі пластинки під нею;
  • тепер потрібно зрізати денце, приблизно до рівня зерен;
  • надрізу тільки шкірку, потрібно розділити плід надвоє;
  • розмістивши знизу тарілку, потрібно руками розсунути обидві половинки в сторони, щоб кісточки почали сипатися вниз;
  • за допомогою ополоника потрібно вибити залишки зерен з шкірки граната.

Цей метод можна назвати порівняно легким, що дозволяє красиво і без зайвих зусиль дістати зернятка з надр граната.

Як красиво почистити гранат?

Для того щоб удома зробити гарний декор на святковому столі за допомогою граната, потрібно почистити його максимально акуратно і красиво. Зробити це можна так:

  • ретельно вимити фрукт під гарячою водою;
  • поклавши його на обробну дошку обрізати верхівку і видалити з-під неї білі плівки і тверді частини граната;
  • тепер ніжно надрізати гранат гострим ножем від лінії верхівки, до низу, рухаючись через весь плід (таких надрізів може бути від 4 до 8);
  • поклавши плід на сервірувальний тарілку, потрібно акуратно і повільно розгорнути пелюстки шкірки до низу, при цьому на них залишаться цілі ягоди, які можна легко і просто знімати пальцями і відправляти в рот.

Очищення граната від шкірки і видобуток корисних і соковитих ягід – це не таке складне завдання, як може здатися з першого погляду. Досить озброїтися декількома інструментами, кмітливістю і хорошим настроєм. Буквально 2-3 хвилини і соковиті зернятка вже будуть прикрашати стіл і радувати око своїм достатком.