Як правильно зберігати капусту в домашніх умовах: правила

Про знаменитий і незамінний круглий рік овоч є російська загадка, а ось як зберігати капусту, щоб вона не гнила, знають не всі. Різноманітність цього твору природи, до якого прикладені людські руки, важко порахувати. Якщо на території України в минулому столітті знали тільки один вид, то тепер на прилавках є:

  1. Білокачанна, яка знайома з дитинства. Кожен малюк легко відповість, у кого багато одежинок і все без застібок. Її вживають не тільки у свіжому вигляді, але і квашену, смажену, в голубці, пиріжки, вареники, капусниках і так далі.
  2. Фіолетова, або червонокачанна. Така ж, як звичайна, але в ній більше йоду і красивий колір, який робить різноманітним будь-який салат.
  3. Кольорова, але не за забарвленням. Вона, на відміну від попередніх, формується невеликими суцвіттями, а не плоскими листям. Вважається дієтичної, її можна запікати, фарширувати, готувати супи.
  4. Брюссельська відноситься до мініатюрної капусті. Її головки досягають в діаметрі лише 5 см.
  5. Пекінську відрізняє від звичайної те, що вона не кругла, а як би витягнутої довгастої форми. Листя в неї прилягають не надто щільно. Зазвичай використовується тільки для салатів. Її намагаються відразу обгорнути в харчову плівку, так як вона швидко в’яне.

Білокачанна капуста

Якщо ви дачник або вирощуєте її у себе на городі, то, звичайно, знаєте, що є ранні, середні та пізні сорти. Тому до весни долежить тільки та, яка дозріває пізньою осінню. Даний вид виводився селекціонерами саме з такою метою. Всі інші сорти капусти мають маленький термін зберігання, так як у них листя значно тонше і не так щільно прилягають одна до одної. Якщо ви живете в приватному будинку, то її можна тримати в погребі. Але необхідно дотримуватися кількох правил, як зберігати капусту:

  • Овоч потрібно вирвати або викопати з коренем, а потім просушити на вулиці під навісом хоча б один день.
  • Фільтр по якості, пошкоджені головки відкласти.
  • Льох або підвал повинен бути чистим і бажано побілені.
  • Найщільніші і здорові підвісити на мотузці під стелю за корінь так, щоб головки капусти, як би висіли в повітрі і не стикалися один з одним. Такий спосіб зручний тим, що відразу видно, який качан потрібно знімати першим, а який ще повисить. Також він звільняє місце для інших овочів.

Читайте також: Як зберігати імбир в домашніх умовах

Частину, що залишилася капусту можна зберігати взимку в ящиках, але попередньо її необхідно обрізати від довгої качани з коренем. Потім обгорнути кожен качан в папір і покласти в приготовлену тару. Ящики краще брати дерев’яні або такі, де є зазори, щоб повітря могло вільно циркулювати. Також зараз у продажу є харчова плівка. Вона не шкідлива, але якщо нею обмотати капусту, то через відсутність повітря вона буде довго лежати. Періодично оглядайте качани і як тільки з’являються ознаки гниття, тут же видаляйте пошкоджене листя, або використовуйте капусту за призначенням. Таким способом можна її зберігати на закритому балконі, але стежити за температурою і в мороз заносити або добре вкривати.

Коли не було холодильників, а капусти багато, то з настанням холодів вживали в їжу квашену. Це джерело вітаміну С та інших мікроелементів, коли немає свіжих овочів і фруктів. Її дуже добре заквашувати разом з яблуками, калиною. Рецептів настільки багато, що й не перелічити. Це дуже корисний продукт для тих, у кого знижена кислотність. Вона благотворно діє на травний тракт і очищає організм від зашлакованості. У кого є виразка або підвищена кислотність, повинен її їсти в малих кількостях. Дуже смачні щі з квашеної капусти, і їх можна їсти, не побоюючись за шлунок.

інші види

Цвітну капусту зберігають в холодильнику до п’яти днів після покупки в магазині. Для цього її кладуть у відділ для овочів, попередньо обвернув в харчову плівку. Перед цим потрібно переконатися, що все суцвіття щільні і не починають жовтіти або якимось чином темніти. Якщо подекуди почав змінюватися колір, то це ознака того, що капусту необхідно терміново готувати.

Пекінська дуже не любить великий сухості, а також яблук поруч. Тому її відразу загортають в харчову плівку, але так, щоб вона дихала. Вона недовго зберігатися в холодильнику, але набагато довше в приміщеннях під землею.

Якщо немає льоху або підвалу

Міський житель, який живе в багатоквартирному будинку, таких приміщень не має. На перших поверхах немає навіть балконів або лоджій. Але і для них є спосіб, як зберігати капусту вдома. З неї добре відразу накрутити голубці і покласти, як напівфабрикат. Можна спробувати заморозити окремі листочки, але вони можуть потім розповзатися. Для смаженої капусти або борщу її ще свіжу шаткують, а потім також порційно закладають в морозилку. У цьому випадку її не треба попередньо розморожувати, так як вона відразу підлягає приготування. Якщо є вільне місце у відділі для овочів, то її потрібно загорнути в папір, а краще в харчову плівку. На перших порах можна покласти в комору.

Капуста – один з овочів, в якому вітамін С зберігається практично до наступного врожаю. І для людини дуже вигідно її тривале зберігання.