Як правильно зберігати вино: поради

Той, хто по-справжньому цінує і розбирається у винах, впевнений, що якщо даний напій зберігається в невідповідних умовах, то може зіпсуватися. Якщо ви були за кордоном і привезли додому пляшку хорошого дорогого вина, обов’язково вам потрібно дізнатися, як зберігати вино будинку, щоб відкрити з особливої ??нагоди. Вийде зовсім радісно, ??якщо при зустрічі з довгоочікуваними гостями, відкривши пляшку, відчуєте, що смак зовсім не той. Тому краще всього відразу створити всі необхідні умови для заощадження вишуканого напою. Але ж не тільки елітне вино вимагає особливого підходу, але, як правило, молоде ще більш вимогливо до умов. Особливу увагу приділіть цьому питанню, так як потім ви зможете насолодитися надзвичайним ароматом і повним букетом улюбленого напою.

Отже, ось основні правила, яких варто дотримуватися, щоб вино не зіпсувалося через довгий час:

  1. Температура навколишнього середовища. Найперша вимога для заощадження якісного вина – це температура. Створити домашнє умова, де вона буде весь час підтримуватися на одній позначці, непросто. Якщо виявиться занадто тепло, то вино швидко «постаріє», і зникне букет свіжості і тонкощі. Якщо занадто прохолодно, тоді процес буде йти повільніше. Якщо температура різко змінюється, тоді псується пробка, і в пляшку потрапить повітря, тому напій швидко окислиться. Сама відповідна температура – це від + 10 … + 12 ° С. Якщо вино міцне десертне, тоді оптимально + 14 … + 16 ° С.
  2. Вологість в приміщенні. Найбільш прийнятною вважається від 65 до 80%. Такі показники не дають пробці розсихатися, що могло б призвести до потрапляння повітря в пляшку.
  3. Світло. Вино не любить світло, особливо люмінесцентні світильники. Якщо пляшка з темного скла, тоді захист від світла вище, тим більше що у багатьох з них є фільтри ультрафіолету. Якщо світло буде яскравим, тоді це спровокує прискорене старіння напою, і це позначиться на якості – вино придбає прогірклий присмак. Ідеальним рішенням будуть ніші або осередки для зберігання пляшок, туди не стане потрапляти світло. Біле вино ще більш чутливо до висвітлення. Однак і червоне втратить кращі якості, якщо світла буде занадто багато. Зверніть увагу, що в льохах, де зберігають вино, завжди темно.
  4. Спокій. Це дуже важливий момент. Пляшку можна переносити, пересувати чи допускати її вібрацію. Так як через рух збільшиться швидкість розпаду складових напою. Тому вибирайте місце зберігання таке, де воно точно не буде коливатися.
  5. Положення. Пляшка завжди повинна знаходитися в горизонтальному положенні. Вважають, що коли пробка стикається з вином, то вона передає йому особливий присмак і аромат.

Скільки можна зберігати вино в домашніх умовах

Червоні вина допускається зберігати не більше 10 років, а ось білі набагато менше – всього лише 2-3 роки. Шардоне – це єдиний виняток. Саме це вино з роками набирає все більше аромату і смаку.

Як зберігати відкрите вино

Фахівці впевнені, що цей напій потрібно зберігати тільки в льохах. Так як вино не любить яскраві промені, тому його смак придбає прогірклий відтінок. Якщо пляшка відкрита, тоді щільно закрийте шийку і поставте в холодильнику.

Читайте також: Як правильно зберігати вербу: у воді чи ні

Як правильно зберегти вино, якщо воно в пластиковій пляшці

В Інтернеті можна часто зустріти скарги на те, що через пластику у вині з’являється неприємний запах і присмак. І не даремно, тому що далеко не всяка пластикова пляшка підійде для подібних цілей. Зберігати напій можна тільки в тих, які мають маркування HDPE або PET (її можна знайти на денці).

Особливістю пластика є те, що він пропускає різні гази і повітря, що загрожує окисленням і повільним погіршенням якості напою, якщо його занадто довго зберігати. Спираючись на цю інформацію, вважається, що домашнє вино, яке перебуває в пластиковій пляшці, знаходиться на зберіганні не довше 3-х місяців при температурі + 5 … + 16 ° С.

Якщо ви створили всі умови для заощадження вина, як можна зрозуміти – зіпсувалося воно чи ні? Показниками будуть каламутний колір і крихітні бульбашки в пляшці. Зіпсоване вино має грубий і різкий смак. По запаху відразу згадуються медичні кабінети. Якщо вино все-таки зіпсувався, то особливо організму це не зашкодить, але і задоволення ніякого.

І наостанок, якщо при покупці ви помітили, що пробка зроблена з пластику або агломератів, то це вино довго не зберігається, так як дані матеріали не дають вину дихати і дозрівати.

На закінчення скажемо, що для якісного напою необхідні й особливі умови зберігання. Тому подбайте про те, щоб ваше вино зберігалося правильно, і тоді обов’язково збережуться надзвичайний смак і аромат.