Як стерилізувати банки в духовці електричної: порожні

Коли у вас великий урожай фруктів і овочів, все з’їсти неможливо! Довго вони теж не можуть зберігатися, і залишається один вихід – робити заготовки на зиму. Але не всі знають, як стерилізувати порожні банки в електричній духовці, але ж це один з надійних і сучасних способів. У багатьох банків просто вибухають і гинуть продукти. Завдання цієї статті – розкрити секрети домашнього консервування: розповісти, як правильно проводити стерилізацію порожніх банок перед консервуванням.

Навіщо потрібна стерилізація

Звичайно, багато задавалися питанням: чому в сусідів заготовки зберігаються цілу зиму і навіть довше, а у деяких вибухають досить швидко? Секрет простий – вибухають банки з заготовками через недотримання правил консервування. Багато ними нехтують (можливо, через брак часу або просто через незнання). А дарма!

У строгому дотриманні правил консервування та полягає основний секрет довгого зберігання заготовок. Ось деякі з них:

  1. Стіл, на якому проводиться консервація, повинен бути ідеально чисто вимитий. На ньому не повинно бути ніяких крихт (навіть дрібних), ніяких зайвих речей. На блискучому від чистоти столі, повинні бути тільки чисті речі, необхідні для консервування. Це забезпечить стерильну обстановку і не допустить проникнення шкідливих бактерій.
  2. Банки повинні бути стерилізовані після того, як їх ретельно вимили миючим засобом з теплою водою. Це забезпечить загибель шкідливих мікробів. А саме вони бувають причиною початку бродіння законсервованих продуктів і подальшого підривання банок.

Отже, не варто шкодувати час для стерилізації порожніх банок. Інакше доведеться пошкодувати про витрачені даремно силах і переведених продуктах.

способи стерилізації

Вище було сказано, що стерилізація – важливий фактор, забезпечення довгого зберігання консервів. Способів багато, один з основних – в електричній духовці.

Розглянемо всі популярні способи:

  1. Над парою. Для цього буде потрібно велика каструля з водою і сито або друшляк, куди поміщаються банки. Кришки можна кинути прямо в каструлю, яка кипить на вогні. Зверху покласти друшляк або сито, на які треба поставити порожні банки. Коли вони покриються зсередини краплями, значить можна вже знімати. Це робиться обережно за допомогою чистого рушники або ганчірки. Не можна брати за горло, тому що банку може зісковзнути і впасти. Ставити оброблені порожні банки слід на вимитий стіл шийкою вниз;
  2. В воді. Якщо немає друшляка або сито, можна покласти тару прямо в каструлю, залити холодною водою і поставити на вогонь. Банки повинні бути повністю покриті водою. Після закипання води, прокип’ятити їх п’ять хвилин, потім дістати акуратно щипцями або іншими пристосуваннями, але не рукою;
  3. У мікрохвильовці. У цьому способі стерилізації порожніх банок обов’язково треба налити трохи води в банки, інакше вони можуть лопнути. Температуру треба встановити середню і включити на 3-5 хвилин;
  4. В посудомийній машині. Хоча там температура не 100 градусів, як годиться для стерилізації, але виходить все одно добре, як не дивно;
  5. У марганцівці. Це найлегший спосіб для тих, у кого немає відповідних умов для стерилізації. Або заважають маленькі діти. В цьому випадку треба після ретельного миття банок прополоскати їх у концентрованому розчині марганцівки;
  6. В електричній духовці. Це зручний спосіб, тому що на відміну від газової духовки, яка довго нагрівається, електрична відразу набирає потрібну температуру. Про те, як простерилізувати банки в духовці електричної, буде розказано докладно нижче. Можна додати, що мова піде саме про порожні банках. Адже можна ще обробляти вже закручені.

Переваги стерилізації банок в електричній духовці

У порівнянні з іншими способами – цей вигідніше, тому що по-перше, необхідна температура встановлюється відразу, не треба стежити за температурою. По-друге, немає водяної пари по всьому будинку (як при стерилізації кип’ятінням). По-третє, банки не пересушується і не лопаються, зате чудово висушуються. До того ж їх простіше виймати. Вони будуть рівномірно простерилізовані з усіх боків.

Перед тим, як почати роботу, треба обов’язково дослідити банки. Якщо на них є тріщини або відколи, такі банки краще не використовувати. Не повинно бути і іржавих плям і гумових обідків.

Деякі стверджують, що не можна промивати тару перед стерилізацією з пахучими миючими засобами. Це залишає запах на склі. До цього варто прислухатися і вимити банки з содою або господарським милом.

рекомендації

Далі буде запропонована покрокова інструкція, яка розповідає про те, як стерилізувати порожні банки в електричній духовці. Варто відзначити, що банки можуть бути як сухі, так і мокрі, особливої ??ролі це не грає.

  1. Сухі банки ставляться на деко шийкою вниз. А мокрі – шийкою вгору. Також на деко можна покласти кришки металеві. Капронові можна стерилізувати до електричної духовці. Їх краще обробляти в гарячій воді.
  2. Великі (3-х літрові) банки, і вони не вміщаються в духовці електричної, то їх потрібно класти на бік.
  3. Температуру в духовці необхідно встановити на 150 градусів. Для порожніх банок це буде оптимальна температура, щоб убити шкідливі мікроби.
  4. Час обробки великих банок – 15 хвилин. Для маленьких досить і десяти хвилин.
  5. Виймати слід обережно. Для цього треба користуватися тільки сухими прихватками або рушниками. Якщо вони будуть мокрими, то станеться перепад температури. З цієї причини банки можуть лопнути.
  6. Краще не поспішати і почекати деякий час, щоб вони охололи.
  7. Не можна брати за горло, вона може вислизнути і розбитися.
  8. Після обробки банки на стіл необхідно ставити шийкою вниз! Так прохід для шкідливих бактерій буде закритий.
  9. Для того, щоб уповільнити процес охолодження, тару треба накрити рушником або ковдрою.

Все, процес обробки перед закручуванням підійшов до кінця. Але треба зауважити, що після заповнення краще теж простерилізувати банки. Це є стовідсотковою гарантією успіху і довгого зберігання заготовок.

Заповнені банки теж можна стерилізувати в електричній духовці. Після того, як вміст належить, тару без кришок ставлять в духовку, встановлюють температуру 100 град. Для маленьких достатньо 10 хв., Для трилітрових потрібно півгодини.

Коли закінчиться процес обробки порожніх банок в електричній духовці, вони виймаються, накриваються кришками і закручуються. Після ставляться вверх дном до повного охолодження.

Відео: