Як вибрати варильну газову панель: яка краще?

Якщо немає обмеження кухонного простору, купуйте панель як мінімум з чотирма газовими ріжками.

Емаль або нержавіюча сталь? Найчастіше вибір вручений поверхні вибирається за цим критерієм. Однак виробники в прагненні задовольнити потреби дивують, через що вибір ускладнюється.

Як же вибрати газову плиту, щоб приготування їжі було комфортним і безпечним?

Залежні і незалежні

Залежна варильна панель.

Розрізняють залежні і незалежні варильні поверхні.

Зовсім нагадують стаціонарні плити і встановлюються в комплекті з духовою шафою, а ручки управління розташовані на вгорі духовки. Недолік таких пристроїв в тому, що панель і духова шафа повинен бути одного виробника, щоб не виникло невідповідності в розмірах і управлінні.

Незалежний тип вручений поверхні використовується окремо від духовки. Плюс незалежного типу – духовку встановлюють там, де зручно, а вимоги до виробника не пред’являються.

Інновація на ринку кухонної техніки – варильні поверхні, доповнені витяжкою.

Потужність і тип конфорок

Потужність пальників коливається від 100 до 3500 Вт. Виробники доповнюють плити особливими конфорками:

  • Вок (WOK) – вигнутою форми і підвищеної потужності, для сковороди вок, яка використовується в східній кухні;

  • гриль – товста ребриста плита або решітка;

  • подвійна, потрійна корона – пальники відповідно з двома або трьома рядами полум’я, дозволяє раціонально витрачати газ і точно підбирати необхідний температурний режим, підлаштовуватися під розмір посуду;

  • Coup de feu для приготування на відкритому вогні або на конфорці соусів, тушкування, для нагріву тарілок – товста поверхню з чавуну, зустрічається тільки в широких виручених блоках.

Також у продажу представлені гібридні газоелектричних моделі.

Розміри і форма плит

Варильна поверхня з конфоркою-гриль.

На одній вручений поверхні вміщається 1-7 конфорок.

Важливо, щоб площа плити відповідала числу конфорок. Якщо розміри менше, то не вистачає місця каструлях і сковорідок. При чотирьох пальниках стандартної вважається розмір 60? 60 см. Якщо панель розрахована на 5-6 пальників, то ширина досягає 90 см і більше.

В останні роки різноманітність торкнулося і форм виручених газових поверхонь. Тепер у продажу представлені не тільки квадратні і прямокутні екземпляри. Є кутові панелі, за допомогою яких можна облаштувати навіть малогабаритні «хрущовські» кухні.

Деякі вбудовані варильні панелі плоскі, врівень зі стільницею. Такий дизайн в моделях зі скляними поверхнями. Чи зручно це? Справа в тому, що під час приготування їжі рідина іноді «збігає». Якщо немає поглиблення або бортів, то все проливається спочатку на плиту, а потім – і на робочу зону кухні.

Популярність набувають модульні конструкції, які комплектують з різних елементів під власні потреби. Такі плити називають «доміно». Так, газові конфорки поєднують з електричними, грилем, фритюр, в залежності від особистих уподобань.

матеріал решітки

Грати до варильних поверхонь виконують з емальованої сталі або чавуну. Недолік першого варіанту в тому, що емаль перегорає, а сталь вогонь деформує. Чавунні решітки виглядають масивно, але служать довше.

управління

Управління розташовується на передній частині і збоку блоку. Бічне розташування зручно тим, що рукоятки і кнопки менше брудняться.

покриття

На ринку представлені кілька видів покриттів вручений поверхні – емальована сталь, нержавіюча сталь, алюміній зі спеціальною обробкою; склокераміка.

емальована сталь

Емалеві панелі відрізняються недорогою ціною і міцністю.

Найбільш поширений матеріал, покриття варильні поверхні низької і середньої цінової категорії.

До переваг відносять гігієнічність, легке очищення, доступну вартість. Деякі виробники пропонують кілька колірних рішень – білий, молочний (слонової кістки), коричневий, чорний.

При виборі поверхні з емалюванням важливо враховувати технологію нанесення покриття – гарячого або холодного типу. Недоліком емальованої сталі, нанесеної по «гарячій» технології, вважають нестійкість до механічного впливу. так, внаслідок удару може утворитися скол або тріщини, які не підлягають корекції.

Під холодним емалюванням розуміють нанесення на метал порошкової фарби. Вона більш стійка до ударів, але швидше стирається, боїться кислоти – поверхня псує навіть нерозведений лимонний сік.

алюміній

Таке покриття трохи дорожче. Плюсом алюмінієвої вручений поверхні вважають те, що її легко мити, і вона стійка до ударів.

З недоліків – м’якість металу, через що гострі предмети залишають подряпини. Плиту часто протирають, оскільки на ній залишаються сліди від води, торкання пальцями. Єдиний колір – металік.

Нержавіюча сталь

Відмивати нержавійку простіше, ніж емальовані панелі, але підтримувати їх блиск нелегко.

Цей варіант називають «золотою серединою». Нержавійка темніше алюмінію, виглядає сучасно, миється добре, стійка до впливу температур, не пред’являє особливих вимог до посуду та догляду.

З мінусів – маркость. Дотики пальців і краплі води видно так само чітко, як і на алюмінії. Але деякі виробники цей недолік усунули, випустивши вироби з матової сталі.

склокераміка

Склокераміка – це міцний, надійний матеріал з абсолютно гладкою і рівною поверхнею.

Виглядає склокераміка на кухні модно, свіжо. Отримують матеріал, сплавляючи глину і скло.

Гідність склокераміки – стійкість до навантажень. Варильна поверхня витримує навантаження до 25 кг / см2. Інші аргументи на користь матеріалу:

  • стійкість до ударів;
  • термостійкість, не боїться температурних перепадів.

Незважаючи на ці характеристики, склокерамічна варильна поверхня слабко протистоїть точкового механічного впливу. Для очищення не використовують металеві предмети, через які з’являються подряпини.

Значна ціна – ще один мінус. Посуду з алюмінію залишає незмивні плями – від неї доведеться відмовитися. Головний ворог склокераміки – розпечений цукор, солодкий сироп, від яких залишаються вади.

Загартоване скло

Легко чистяться і миються.

Загартоване скло – альтернатива стеклокерамике.

Скло набуває міцність при виготовленні: масу спочатку розпалюють, а потім різко охолоджують. Виглядає техніка витончено, спеціального догляду не потребує.

Недоліки – схильність до відколів на краях, крихкість при температурних перепадах, призвести до появи подряпин при використанні чистячих абразивів.

Переваги загартованого скла полягають в стійкості до високих температур, гнучкості, міцності і стійкості до ударів. Варто скляна поверхня дешевше стеклокерамической.

Характеристики двох останніх матеріалів майже ідентичні. І в тому, і в іншому випадку скло нагрівається тільки в зоні конфорки, інша зона залишається холодною.

Газова варильна поверхня із загартованого скла – відео демонстрація:

Додаткові функції

У газових плитах бувають додаткові функції. Без цих дрібниць обходяться, але завдяки їм експлуатація плити стає зручніше.

Електропідпал

При наявності цієї функції сірники не знадобляться. Полум’я запалюється від електричної іскри. Розрізняють два типи підпалу – автоматичний і механічний. У першому випадку іскра з’являється відразу після повороту важеля, у другому – на корпусі плити додатково натискають кнопку.

захисне відключення

Термоелектричний захист від витоку припиняє подачу газу автоматично, якщо полум’я згасло.

Блокування панелі керування

Ця функція корисна в будинку, де ростуть діти. Завдяки блокуванню дитина не зможе самостійно включити прилад.

інші функції

Деякі поверхні оснащуються годинами, дисплеєм, звуковим сигналом, форсункою для газового балона.

бренди

Кращий вибір – функціональна варильна поверхня від відомого виробника із середньої цінової категорії.

У бюджетній ціновій категорії представлені торгові марки CANDY, BEKO, Gefest. У цій техніці передбачений мінімальний набір функцій, виготовляється вона з дешевих матеріалів, що і позначається на вартості. Зазвичай це емальовані панелі конфорок, зі сталевими ґратами, виконані в мінімалістичному стилі. Стартова ціна – 6500 р.

Середній сегмент-Hankel, Siemens, Electrolux, Gorenje, Bosch, Zigmund Shtain, Hansa. Це золота середина. Використовується більший спектр якісних матеріалів, пропонується різноманітність дизайнерських рішень, що дозволяє підібрати техніку не тільки під потреби кухаря, а й з урахуванням оформлення кухні. Стартова ціна – 12 000 р.

Газові варильні поверхні. «Газ на склі»:

Зазвичай бренди представляють продукцію відразу в двох цінових сегментах.

Преміум-категорія – Kuppersbusch, Miele, Gaggenau, AEG. До створення техніки залучаються імениті дизайнери, тому панелі виглядають як твір мистецтва. Разом з тим це функціональні панелі, для виробництва яких використовують матеріали високої якості. Також на допомогу приходить електроніка. Так, плити Miele використовують технологію ReStart. Подача газу припиняється, якщо вогонь погасив протяг. Електроніка розпізнає проблему, і повторно дає іскру. Стартова ціна – 40 000 р.

Відгуки

Олена, Санкт-Петербург: «Придбали варильну поверхню Hankel HGB 1664 зі скла. Не рекомендую таку техніку. Єдиний плюс – краса. Через 10 місяців експлуатації скло тріснуло, оскільки розлетілися по кухні. Добре, що в обличчя не потрапило – я вчасно відвернулася. Продавець не захотів вирішувати проблему, сервісний центр знайти не можу ».

Анастасія, Пенза: «Купила матері на дачу Beko HIZG 64 120 CR. Купівлею задоволена, легко транспортувати, місця займає мало. Крім функції кнопки живлення, порадувала підставка під кави. Управління просте, мити поверхню легко, вартість – низька ».

Тетяна, Воронеж: «Bosch PBP613B90E замінили стару кухонну плиту. Подобається дизайн, бічне управління. Чавунні решітки – головний плюс. Очищається емаль без праці ».

Варвара, Мурманськ: «Розробники Bosch PPP616B91E точно ніколи не готували на двох пальниках – місця для двох каструль на одній стороні мало. Криві решітки, щоб газ загорівся, потрібно довго тримати рукоять (але я готую на зрідженому газі) ».

Перед покупкою вручений панелі рекомендуємо уважно ознайомитися з відгуками користувачів, оскільки недоліки виявляються через місяці і непомітні при первинному огляді. Особливо це стосується скляних модулів, які тріскаються, а то й дотримуються правила користування. Типова поломка для багатьох моделей – виходить з ладу підпал.