Як зберегти зелену цибулю свіжим в домашніх умовах

Якщо ви теж обожнюєте додавати в різні страви зелень, тоді і вас повинен турбувати питання, як зберегти зелену цибулю, щоб насолоджуватися його гострим смаком в будь-який час року.

Не завжди можна дозволити собі витрачати грошики в міжсезоння на пучок свіжої цибулі, особливо якщо для приготування улюбленого салату потрібно всього лише кілька пір’я – чи варто заради них купувати цілу в’язку? Запаслива господиня обов’язково заготовити в домашніх умовах зелень на зиму і охоче поділиться секретами з іншими.

Підготовчий етап

Зберігання цибулі свіжим в домашніх умовах починається з підготовки сировини. Досвідчені господині категорично не радять мити зелень, адже правильно зберігати можна тільки повністю сухе рослина: і пір’я, і ??цибулина самі по собі занадто водянисті. Але якщо ви переконані, що в холодильнику повинні лежати тільки чисті продукти, поступите таким чином:

  1. У тазик наберіть холодної води, опустіть в неї свіжу цибулю, вимийте грудочки бруду.
  2. Обтрусіть, розкладіть його тонким шаром на тканинну серветку.
  3. Акуратно промокніть зайву вологу на пір’ї.
  4. Залиште сушитися на свіжому повітрі з півгодинки.

способи зберігання

Раніше в домашніх умовах зелень досить довго зберігали в щільно закритих дерев’яних, глиняних посудинах, виносячи їх в льох, льодовик, інші прохолодні місця. У наші дні існує кілька способів, що дозволяють якомога довше зберегти в холодильнику зрізаний лук свіжим.

Скільки ж часу він не псується і зберігає свої властивості? Зелена цибуля – вимитий і просушений – зберігається в холодильнику при плюсовій температурі до 4 ° C близько трьох тижнів. Якщо охолодити зелень в домашніх умовах до 0 ° C, то зберігання можна продовжити до 2 місяців. Головне – правильно підібрати тару.

Не можна зберігати цей ніжний овоч в холодильнику відкритим, також він не любить, коли його щільно упаковують. У першому випадку стебла цибулі моментально втрачають вологу, жовтіє і сохне, у другому – трубчасті пір’я ламаються і псуються, та все рослина від надлишку вологи починає гнити.

скляна тара

Щоб пір’я цибулі надовго зберегли аромат і яскраво-зелений колір, акуратно помістіть овочі в скляну банку і щільно її закупорте. Скільки зберігається в такому вигляді цибулю? Чи не менше місяця.

Стебла ні в якому разі не повинні перегинатися і заламувати: в пошкоджених місцях вони починають швидко псуватися, так що в домашніх умовах зберігання в банках підходить тільки для лука з невеликими пір’ям.

Поліетиленові пакети

У целофановому пакеті можна зберігати цибулю свіжим в домашніх умовах кількома способами.

  • Обтрусіть цибулю від грудочок бруду або вимийте його описаним вище способом. Загорніть все рослина в папір, злегка зволожите її з пульверизатора, укладіть в целофанові кульочки і відправте в холодильник. Папір має бути щільною і не розповзатися від вологи. Не використовуйте вощений папір, газети, найкраще підійде крафт-папір.
  • Ретельно переберіть приготовані до зберігання рослини, видаліть жовті, зіпсовані стебла. Коріння акуратно зволожите в воді і разом з цибулинами закутайте їх мокрою ганчіркою, бажано з натурального матеріалу. Весь овоч загорніть в папір, перев’яжіть ниткою в декількох місцях, акуратно складіть в поліетиленовий пакетик, помістіть в ящик для овочів. Оптимальний термін зберігання – місяць.
  • Дуже часто відразу ж після того, як ви поклали зелень в холодильник, всередині целофану з’являються крапельки конденсату, які здатні скоротити терміни зберігання зелені. Щоб волога не збиралася всередині пакету, перед закладкою в нього лука охолодіть поліетилен, поклавши порожні мішечки на деякий час в холодильник.
  • Довгі стебла краще загорнути в харчову плівку і покласти в поліетиленові мішечки, для зручності можна розділити зелень на порційні пучки. Обов’язково проколіть зубочисткою плівку, щоб рослина «дихало». У холодильнику цибулю зберігається свіжим в такій упаковці досить довго – півтора місяця.

Замороження

Можна і заморозити зелена цибуля на зиму: зберігання зелені в морозильній камері в рази підвищує терміни її використання – до півроку. Також при глибокому заморожуванню в рослині зберігається близько 90% вітамінів, що дуже важливо в зимовий час.

Акуратно викладіть цибулю в спеціальні контейнери або мішечки, які не бояться низьких температур. Звичайні поліетиленові пакетики в морозилці стають крихкими, тому в них краще не заморожувати зелень.

Заповзятливі господині і тут знайшли вихід: для тари вони використовують пластикові пляшки з-під води, ретельно вимиті і висушені.

У пластикових пляшках краще заморожувати нарізану цибулю: так його зручніше використовувати під час приготування гарячих страв.

Вибирайте найбільш підходящі для вас способи зберігання зеленої цибулі і насолоджуйтеся його гострим смаком цілий рік.