Як зберігати чай в домашніх умовах

У більшості країн чай – один з головних напоїв. Він настільки звичний всім народам, що став невід’ємною частиною нашого життя. Але чай, як і абсолютно будь-який продукт, має термін придатності і щоб не зменшити цей час, необхідно слідувати порадам по його зберіганню. Тому важливо ставитися до нього не тільки відповідально, але і дбайливо, щоб цей напій не позбувся своїх корисних елементів, залишався таким же ароматним і смачним через тривалий період.

Умови і правила зберігання

Якщо чайне листя зберігаються за правильною технологією, то вони будуть мати такі корисними перевагами, як:

  • насиченість вітамінів С, Р, В1;
  • зміцнення судини;
  • зниження тиску;
  • сприятливий вплив на нервову систему, не перенасичене її, як це робить каву;
  • усунення нудоти при жуванні листя.

При невідповідальних щодо по збереженню чаю він може стати прісним і завдати шкоди здоров’ю.

Фактори, які впливають на збереження чаю

Термін придатності чаю розраховується з дати, коли він був зібраний. При неправильному зберіганні чайного напою з часом може змінитися його аромат, колір, зовнішній вигляд і корисні речовини. Причому найчастіше це відбувається через вплив на нього факторів навколишнього середовища. Внаслідок цього він може «постаріти» набагато швидше, зазначеного терміну придатності. Тому дійсно важливо знати, що ж робить на чай великий вплив.

Вологість повітря

Зазвичай на полицях магазинів можна придбати висушений чай. Через те, що цей напій є гігроскопічним, тобто містить маленький відсоток води, він запросто може увібрати всю вологу. Від цього в ньому можуть з більшим темпом формуватися мікроорганізми і цвіль. Тому не рекомендується зберігати чайне листя над мийкою або газовою плитою, де найчастіше йде пара від приготування їжі або гарячої води. Бажано, щоб відсоток вологості для зберігання чаю був не більший 65-70%.

Сонячні промені

Ще одним недругом чаю є світло. Він збільшує темпи окислення в ньому, знищує всі корисні речовини і пігменти. Через це засушені листя починає жовтіти, смак стає набагато гірше, пропадає аромат, зелений чай стають жовтуватого кольору. Чай радять зберігати в неосвітленому місці.

насичені запахи

Чай має особливість прекрасно вбирати в себе всі сторонні запахи. Якщо його залишити біля риби на пару годин, то як результат при заварці отримаєте несмачний напій, сильно пахне рибою.

Температура повітря

Якщо в приміщенні, де зберігається чай, буде висока температура повітря, то він зіпсується набагато швидше. У ньому почнуть розвиватися такі мікроорганізми, як цвіль, дріжджі і різні бактерії. На жаль, навряд чи їх формування вдасться повністю припинити, однак, його можна значно сповільнити. Досить просто зберігати чайний напій в холодному місці, наприклад, в холодильнику або в морозильній камері. При невисокій температурі розвиток мікроорганізмів відбуватиметься дуже повільно через що термін зберігання чаю набагато збільшиться.

Важливо!

Заморожувати чай не рекомендується. Бажано, щоб він зберігався в місці, де температура тримається від +1 до +2 градусів.

Взаємодія з повітрям

Не просто так чай роблять з герметично закритою упаковкою. Адже через взаємодію його з повітрям він починає окислюватися, що призводить до руйнування поліфенолів і лікувальних властивостей. Саме тому бажано купувати чайне листя в маленьких обсягах і зберігати в ємності, яку можна герметично закрити.

Правильна посуд для зберігання

Для збереження аромату, свіжості і лікувальних властивостей в чаї важливо знати, в якій тарі слід його зберігати. Два головні критерії при виборі посуду – непрозорість і герметичність:

  • доцільним є керамічна або жерстяна банка з щільно закривається кришкою, яка не пропускає вологу і запахи;
  • можна використовувати скляний посуд, проте, слід звільнити для неї місце в темному шафі, щоб в неї не потрапляли промені сонця;
  • існують тари, зроблені з фольги, в них чайне листя будуть теж добре зберігатися, але в тому випадку, якщо буде покриття, яке перешкоджає проникненню сторонніх запахів всередину;
  • не варто залишати чай у пластикових контейнерах, паперових, тканинних і поліетиленових пакетах, так як папір може пропускати кисень і вологу, пластик – сонячні промені, а в мішках і тканини листя починає задихатися.

Час зберігання чаю

Період зберігання чайного листя різний. Він може залежати від виду чаю:

  1. Трав’яний – максимальний термін збереження в ньому всіх корисних речовин близько 24 місяців.
  2. Розсипний – виробники вказують на упаковці, що такий чай може зберігатися близько двох років через свою герметичній упаковці. Однак, корисніше, якщо він буде використаний після закінчення року.
  3. Заварений чорний чай – бажано вжити протягом години, після цього він починає виділяти шкідливі для здоров’я елементи.
  4. Заварений зелений чай – на відміну від чорного його можна і потрібно заварювати близько 3 разів. Це здатне поліпшити його смак, а корисні речовини при цьому не втрачаються.
  5. Білі і жовті чаї – термін придатності цих видів не перевищує 12 місяців.
  6. Червоні, чорні і сині – через те, що листя цих сортів окислені їх можна зберігати близько 2 років.
  7. Пресований – при транспортуванні він більш зручний в порівнянні з розсипних. Через обмежену надходження в нього повітря такий чай може зберігати свої корисні речовини близько 8 місяців.
  8. Пакетований – для економії часу більшість людей користуються саме таким варіантом, однак, варто враховувати, що він є низькоякісним, так як його виробляють із залишків чайного листя. Зберігається в такому вигляді він може приблизно 6 місяців.
  9. Чай в пляшках – особливої ??користі він не несе. Термін зберігання – 12 місяців.
  10. Каркаде і Іван-чай – ці сорти можна зберігати протягом 2 років.

Порада!

Якщо залишити заварений чорний чай в холодильнику, то його термін зберігання збільшується до доби.

Особливості різних сортів

Від сорту залежить смак, заварювання і зберігання чаю. Зараз асортимент чайних напоїв настільки величезний, що кожен може підібрати під свої потреби. Головне, враховувати особливості кожного чаю.

  1. Зелений – в ньому міститься велика кількість корисних елементів через відсутність окислення. З плюсів – регулює цукор, знижує тиск, очищає організм, збільшує гнучкість судин, підвищує метаболізм, уповільнює старіння. Зберігати слід в холодильнику. Заварювати необхідно водою близько 75-85 градусів приблизно 2-4 хвилини. При використанні занадто гарячої води напій може придбати гіркий присмак. Однією заварки може вистачить на 4-5 рази, за умови, що чай був якісний.
  2. Чорний – темний колір виходить внаслідок довготривалої ферментації. Він містить кофеїн, проте, набагато м’якше, ніж у каві. Чай може зміцнювати імунну систему і збільшувати роботу мозку, але якщо переборщити з його вживанням, то засвоєння вітамінів, заліза і білка може бути ускладнено. Зберігати краще в темному прохолодному місці. При заварюванні такого виду чаю краще використовувати воду 85-95 градусів близько 5-6 хвилин. Вистачає такої заварки на 2-3 застосування.
  3. Білий – прозорість отримують внаслідок обробки паром листя і просушуванню на сонці. У ньому міститься набагато більше користі, ніж в ферментованому через відсутність окислення. Він може прекрасно боротися з втомою, освіжати, покращувати обмін речовин і в ньому найменший відсоток кофеїну з усіх сортів, але і вважається він одним з дорогих. Зберігати потрібно в прохолодному місці. Листя слід заварюють при 55-65 градусах приблизно 2-4 хвилини. Застосовувати можна на 5-6 заварок.
  4. Трав’яний чай – існує різні варіації такого чаю, але перш, ніж використовувати трави слід знайти інформацію про їх властивості і правильному поєднанні. Він добре заспокоює і благотворно впливає на нервову систему. Заливати потрібно окропом – 100 градусів. Наполягати необхідно в залежності від того, які трави ви використовуєте. Час може коливатися від 2 до 10 хвилин.
  5. Пуер – цей вид має свій специфічний присмак, який виходить з-за довголітньої ферментації. Він очищає організм, зменшує в крові цукор і призводить тиск в норму. Тому вважається, що, чим більше пуеру років, тим він корисніший. Тримати потрібно в темному місці. Вода для заварювання повинна бути близько 85-90 градусів. Наполягати слід 3-4 хвилини. А ось заварювати його можна від 8 до 10 разів.
  6. Каркаде – цей сорт має найбільшу кількість антиоксидантів. Тому він має протизапальну дію і може допомогти уповільнити старіння. Слід заливати гарячою водою близько 90-95 градусів і наполягати приблизно 9-12 хвилин.
  7. Мате – в основі йде падуб парагвайський. У цьому сорті міститься найбільша кількість кофеїну. У ньому великий вміст мінералів, вітамінів, які благотворно впливають на організм. При заварюванні використовують окріп – 95-100 градусів. Наполягають близько 6 хвилин. Кількість використання заварки може досягати 9 разів.

Цікаво!

На відміну від інших сортів чаю пуер при взаємодії з повітрям стає тільки ароматні і корисніше, а в герметичних упаковках він починає втрачати свої властивості.

помилки

Вживання чаю настільки стало звично в нашій життя, що можна робити помилки навіть не знаючи про це. Саме тому слід мати про них уявлення:

  1. Деякі люди вважають за краще зберігати різні сорти чаю в одній ємності – це невірно, адже запах попередніх листя може зіпсувати перебити аромат нових. Вживати чай після закінчення терміну придатності – це може привести до небезпечних проблем зі здоров’ям, а також розвитку пухлини.
  2. Пити чай перед сном – якщо ви не хочете страждати на безсоння, то це робити краще не варто через наявність в ньому кофеїну.
  3. Подарункові ємності з чаєм – зазвичай в магазинах можна побачити красиво оформлені скляні ємності, які видають за якісні чайне листя. Однак для тих, хто по-справжньому розбирається в ньому знають, що навряд чи чай, що простояв стільки часу в склі буде по-справжньому корисним.
  4. Зберігати чай в морозильній камері в великій кількості – звичайно, в цьому нічого поганого немає, але краще це робити в маленьких обсягах інакше його запах швидко вивітриться.
  5. Чи не витягувати заварку – якщо зробити чай з ранку залишити його до вечора і потім випити, то ви не тільки не отримаєте ніякої користі, а й завдасте шкоди своєму здоров’ю.

Поради

Знання головних секретів по збереженню всіх корисних речовин в чайному листі може значно продовжити йому термін придатності, а розуміння принципу вибору самого чаю заощадити вам гроші і час.

  1. Якщо ви хочете придбати якісний напій, то не варто розраховувати, що він буде дешево коштувати.
  2. Для зберігання чаю відмінно підійде ємність з порцеляни, яку можна герметично закрити.
  3. Чайне листя не повинні розсипатися при розминці їх пальцями.
  4. Якщо заварений чай втратив свій аромат, то його термін придатності вже минув.
  5. Першу заварку пуеру бажано вилити через хвилину. Це позбавить його від всього пилу.
  6. У тому випадку, якщо в магазині стелаж з чаєм знаходиться біля приправ або хімією, то не варто його купувати.

    Цікаво!

    Якщо місця виробництва і збору збігаються, то термін зберігання з великою ймовірністю буде дійсно таким, як вказано на упаковці.

  7. Зберігайте в одній банці велику кількість чаю, адже як тільки ви будете відкривати ємність туди буде проникати волога.
  8. Якщо чай вже не придатний для вживання, то він може чудово використовуватися у вигляді дезодоратора. Коли в якомусь місці є неприємні запахи, то з цим можуть допомогти листя чаю. Можна розсипати його в невеликі мішечки, залишити на кілька днів і ніякого запаху не залишиться.

Якщо дотримуватися всі наведені рекомендації, то можна грамотно і довгий час зберігати чайне листя, не купуючи для цього спеціальні пристрої. Чай буде радувати своїм особливим смаком, неповторним ароматом, корисним складом, кожен день даруючи чудовий настрій, заряд бадьорості та енергії.