Як зберігати імбир в домашніх умовах

Більшість приправ на нашу кухню потрапляють в молотом і сушеному вигляді, але не всі з них здатні повністю передати смак і аромат свіжого продукту. Наприклад, свіжий імбир значно гостріше висушеного і маринованого, до того ж він більш корисний, адже містить величезну кількість цінних елементів. Розберемося, як зберігати імбир в свіжому вигляді правильно, без втрати корисних і смакових якостей.

Вчимося вибирати пряність

Термін придатності ароматних корінців буде залежати від ступеня їх свіжості під час покупки. Навчіться правильно вибирати пряність, навіть якщо вам не потрібно зберігати її в домашніх умовах довго.

  • Свіжий корінець обов’язково буде з гладкою шкірою, від нього буде виходити пряний і гострий аромат.
  • Вибирайте тільки пружний і важкий продукт. В’яне корінь зазвичай м’який, має зморшкувату поверхню – така пряність вже вичерпала свій термін придатності і не годиться для тривалого перебування в домашніх умовах.
  • Обходьте стороною мокрі, вологі і запліснявілі екземпляри.

важливі умови

Чим нижче температура, тим більший термін зберігання у свіжого продукту. Якщо в домашніх умовах ви плануєте використовувати його протягом місяця, тоді можна тримати корінці в холодильнику на полиці для овочів, для більш тривалого зберігання підійде морозильна камера.

Зберігання при плюсовій температурі

Є кілька способів, які допоможуть зберегти весь смак і аромат продукту, що знаходиться в холодильнику.

  • Впевнені, що протягом тижня використовуєте вдома всю пряність – упакуйте її в паперовий пакет і покладіть в відділ до овочів.
  • Неочищені корінці покладіть в пакетик для харчових продуктів, випустіть з нього повітря і відправте на саму нижню полицю. В такому стані спецію можна там тримати пару тижнів.
  • Або спочатку загорніть коріння в паперову серветку, помістіть в паперовий пакет і покладіть на зберігання в ящик для овочів.

Очищений імбир, що зберігається вдома у холодильнику, має набагато менший термін використання, так як швидко втрачає аромат і свіжість. Якщо у вас залишився очищений невикористаний корінець, дійте так:

Спочатку загорніть його в паперовий рушник, після – в поліетиленовий пакет.

З пакета видаліть повітря, надійно закрийте і тримаєте в холодильнику при мінімальній плюсовій температурі.

вишуканий чай

Натерту пряність найкраще перемішати з медом, соком лимона, перекласти в герметично закривається ємність – така ароматна заготівля ідеально підійде для приготування чаю.

ароматизуючи спиртне

Можна зберегти свіжий імбир будинку в спиртовмісних харчових рідинах: горілці, сухому хересі, рисовому вині, саке. Найкраще зберігає аромат імбиру горілка, саме в ній корінці зберігаються набагато довше.

Заправка для соусів

Підійде також рисовий оцет і сік лайма. У скляну ємність з кришкою, що закручується засипте очищені корінці, залийте їх будь-який з перерахованих рідин, яка знайдеться у вас вдома. Правда, при такому способі зберігання пряність змінює свої смакові якості, зате набуває нових і прекрасно підходить для заправки соусів.

вакуумний спосіб

Якщо у вас вдома є вакуумний пакувальник, скористайтеся ним. Покладіть продукт в банку, закрийте кришкою, викачали з ємності повітря і відправте заповнену тару на найнижчу поличку холодильника.

Або помістіть підготовлену сировину в вакуумні пакетики, викачали з них повітря і сховайте імбир в морозильну камеру. Привчіть себе підписувати всі свої заготовки, щоб швидко обчислювати терміни зберігання.

Використання низьких температур

Помістіть свіжий імбир в морозильну камеру – так можна збільшити його термін зберігання до декількох місяців. Коріння можна зберігати цілими, нарізаними кільцями або соломкою – це залежить, як ви будете їх використовувати.

Краще укладати прянощі в морозилку порційно, тому що після розморожування спецію потрібно витрачати в найближчі терміни. Заморожені корінці імбиру набагато простіше натирати на тертці. Перед тим як заморожувати пряність, правильно її упакуйте:

  • Спочатку загорніть в харчову плівку;
  • Потім необхідно помістити у спеціальний пакет для харчових продуктів, видавіть весь повітря і герметично закрийте.

Скільки протримається імбир в такій упаковці? До півроку, якщо ви його не використовуєте ще раніше.

Спробуйте заморозити подрібнений продукт.

  • Застелите пергаментним папером піднос;
  • Підготовлений імбир викладіть порціями за допомогою чайної ложки, помістіть в морозилку.
  • Коли пряність замерзне, помістіть її в контейнер або спеціальний пакетик, щільно закрийте.

Дотримуйтесь нескладні правила зберігання імбиру і насолоджуйтеся неперевершеним ароматом цього чудо – кореня!