Як зберігати картоплю в домашніх умовах в квартирі взимку

Після збору картопляного урожаю важливо визначитися з його зберіганням. Зазвичай прибирають картоплю в підвал або льох, але бульби можна і залишити в квартирі. Це дуже зручно, овочі знаходяться під рукою, за ними не потрібно нікуди йти. Зберігати картоплю в домашніх умовах можна всю зиму, при цьому за цілісність врожаю можна не побоюватися.

вибір овочів

Для зберігання овочі після викопування потрібно сортувати і відбирати тільки здорові бульби. Чим ретельніше будуть проведені ці процедури, тим більше шансів у культури дожити до весни.

сорт

Картопля класифікується на сорти. Сорти бувають з різним ступенем лежкости, яка може становити від 3 до 9 місяців. До найбільш лежанні сортів відносять картопляні різновиди під назвами:

  1. Скарлетт.
  2. Ласунок.
  3. Темп.
  4. Гатчинский.
  5. Невський.

Навіть в кімнатних умовах картопля здатний зберігатися весь зимовий період для перерахованих сортів.

Як правильно зберігати кабачки в квартирі

Кабачки по праву цінуються дачниками. Догляд за рослиною нескладний, плід смачний, великий, дуже цінний за складом ….

відбір бульб

Найбільш переважні для зберігання бульби середнього розміру з красивою цілої шкіркою, що не мають пошкоджень і вічок. На корнеплоде не повинно бути ознак гниття, інакше при попаданні зараженого плода до здорових зіпсується незабаром весь урожай.

Бульби відбирають відразу, як тільки викопали весь урожай. Дрібні і не до кінця визріли плоди прибирають на зберігання в окреме місце.

Важливо!

Якщо на картоплині уражений гниллю ділянку має маленький розмір, його зрізають до здорової м’якоті. Після бульба використовують для приготування.

умови

Картопля є невибагливою культурою, тому проблем з його збереженням не виникає. Найбільшу роль для терміну зберігання грають:

  • місце;
  • тара;
  • температура;
  • вологість;
  • освітлення.

Місце

Коли зроблені сортування та відбір овочів, вибирають місце в квартирі, де будуть знаходитися бульби. Воно повинно бути далеко від нагрівальних приладів і від інших швидкопсувних культур. Найпоширенішими місцями, куди прибирають картопля, в квартирі є:

  • комори;
  • балкони з склінням;
  • темні шафки з дверцятами, що закриваються.

Місце потрібно вибирати виходячи з кількості картоплі. Якщо його витрачається багато, то підійде тільки велика комора або балкон, при наявності льох. У шафі зручно тримати не більше пари відер бульб.

Тара

Головний момент при підборі тари полягає в її вентіліруємость. Обов’язково, щоб до картоплі поступало повітря, інакше він зсихається або гниє. Найчастіше його зберігають в дерев’яних ящиках з прорізами. Верх ящика можна прикрити нещільно кришкою.

Якщо кількість бульб невелика, то можна пересипати їх в пластикове відро, низ якого викладений папером для захисту від вологи. Допускається зберігати картоплю будинку в поліетиленових пакетах або кулях, тільки зверху їх не зав’язують.

температура

Чим нижче буде температура, тим довше буде зберігатися картопля. Оптимальним варіантом є підтримання температури на рівні від плюс 10 до 16 градусів. При більш високій температурі картопля починає розм’якшуватися, втрачає смакові якості і проростає. Особливо активно процес проростання настає до закінчення весни.

Занадто низька температура також шкідлива для бульб: вони підмерзають і стають несмачними. Крім того, картопля швидко псується на холоді і для їжі не годиться.

освітлення

Обов’язкова умова для правильного зберігання – відсутність денного освітлення. Зберігати бульби в темному місці можна довго, а ось якщо їх поставити на сонячні промені – шкурка морщиться, а самі плоди втрачають частину соку і стають сухими. Сонце стимулює пробудження вічок, тому на бульбах незабаром з’являться відростки.

У темряві очі «сплять» до середини весни і тільки з потеплінням пробуджуються і розростаються по поверхні овоча.

Вологість

Підбирають для культури таке місце в будинку, щоб вологий лише на мінімальному рівні. Досить 15-50%, щоб картопля добре лежала. При підвищенні вологості спостерігається виникнення гнилі, яка поширюється дуже швидко. Вологе повітря також сприяє проростанню очок, які для зберігання зовсім не потрібні і лише знизять його термін.

Підготовка до зберігання

Відразу після копки картоплини розкладають для сушіння. Сушити овочі потрібно не менше 2 тижнів, щоб шкурка стала твердою. Деякі садівники воліють картопля мити перед зберіганням. Це робити вкрай небезпечно через те, що у вимитих плодів термін придатності помітно меншає.

Коли картопля дозаріть, з неї струшують присохлу землю і в залежності від сорту і розфасовують в мішки або ящики.

На замітку!

Попередньо в тару для зберігання додають золу – вона запобіжить розвитку захворювань.

Термін зберігання і його продовження

Найчастіше картопля зберігається при кімнатній температурі близько 5-6 місяців, якщо вдома прохолодно або овоч лежить на заскленому балконі, то він пролежить до початку літа. Однак, більш корисною вважаються плоди, які відрізняються свіжістю – вони містять багато поживних речовин. Пролежав до весни картопля може стати трохи солодкуватим на смак, а зовнішній вигляд буде непривабливим.

Продовжити термін зберігання врожаю можна, якщо його пізно викопати, перед самими заморозками, добре просушити і впорядкувати тільки здорові бульби. Потім кожні 3-4 тижні перебирають картоплю на наявність хворих коренеплодів. Така процедура дозволяє припинити вчасно грибок або поява гнилі, що сприяє тривалого збереження врожаю.

як зберігати

Квартирне зберігання не тільки полягає в збиранні картоплі в темну кімнату або під раковину на кухні. Навіть вдома є маса місць, куди можна поставити урожай.

У кімнаті

У будинку потрібно вибрати саму прохолодну кімнату, бажано з вікном, щоб була можливість провітрювати приміщення. У кімнаті розміщують стіл або будь-яку підставку, на яку встановлюють ящики з коренеплодами. Ящики з картоплею потрібно розташовувати далеко від радіаторів опалення, якщо вони перекриваються – то тепло в приміщенні можна відключити.

Зверху ящики закривають кришкою, в якій повинні бути прорізи, і залишають зберігатися. Замість ящиків можна прибрати картоплю в кімнату в кулях. Її термін зберігання при таких умовах складе від 3 до 5 місяців в залежності від сорту.

 На кухні

У багатьох господинь під раковиною завжди стоїть відро картоплі. Це дуже зручно: овочі завжди знаходяться під рукою, за ними не потрібно йти. Більше 2 відер під мийкою зберігати небажано, так як крім темряви, достоїнств у такого способу немає. Температура на кухні взимку складає в середньому від 22 до 26 градусів, тому бульби можуть почати проростати.

Перед тим, як поставити відро з овочами на зберігання, потрібно переконатися, що слив і змішувач чи не підтікає. Якщо ж зливна система негерметична, то від підвищеної вологості загине весь урожай.

У звичайному холодильнику залишати надовго овочі не рекомендується. Можна покласти буквально 2-3 кілограми культури на пару тижнів, але не більше. У холодильнику часто збирається конденсат, який провокує швидку псування бульб.

Якщо є інший «домашній холодильник», який розташовується на вулиці під або над кухонним вікном – то це інша справа. У ньому овочі відчувають себе комфортно навіть узимку, але при заморозках їх потрібно вкрити теплою ковдрою.

Увага!

У вуличний холодильник для зручності потрібно вмонтувати термометр.

У коморі

В комору зазвичай залишають кілька лантухів або ящиків. Вона цілком придатна для тривалого зберігання. У коморі немає радіаторів опалення і сонячного світла, тому половину зимового запасу картоплі цілком можна розмістити саме там.

При наявності пластикових або дерев’яних ящиків слід пересипати і поставити на зберігання бульби прямо в них. Зверху картопля посипають сушеної м’ятою – вона допоможе збільшити тривалість терміну і захистить від шкідників.

На балконі

Якщо в квартирі є засклена лоджія, без всякого сумніву у своєму розпорядженні картопля саме там. Холодна підлога попередньо застеляють ковдрою або шаром теплої тканини. Урожай ставлять не на підлогу, а на будь-яку піднесеність, щоб повітря могло надходити до бульб. Застеляти ковдрою урожай потрібно тільки в разі сильних морозів, коли температура опускається нижче 30 градусів.

Трохи важче доводиться, якщо балкон не засклений і не утеплений, однак зберігати картоплю на ньому можна. Для цього потрібно виготовити спеціальний утеплені ящики з прошарком з пінопласту. Пінопласт добре зберігає тепло, але не пропускає холод. До середини весни картопля точно долежить цілим і здоровим.

В під’їзді

У під’їзних прольотах і комор завжди температура нижче кімнатної, тому вони також підійдуть для прибирання картоплі. Такий спосіб дуже небезпечний, якщо зберігати врожай в багатоквартирному будинку. Він знаходиться в загальній доступності, тому будь-який перехожий може привласнити собі куль-другий.

Як вихід, можна ящик для зберігання прикрутити на анкерні болти до стіни, а кришку закрити кодовим замком, наприклад. Але такий спосіб вимагає чимало сил і грошових вкладень, тому використовувати його можна, коли вже немає іншого способу.

Як зберігати буряк в холодильнику, льосі, підвалі?

Запаси буряка на зиму відмінно виручають будь-яку сім’ю. Коренеплоди, вирощені власноруч, не тільки економлять бюджет, …

У погребі

Наявність льоху в квартирі – відмінне рішення не тільки для збереження картоплин, але і для все овочевих культур і заготовок на зиму. У погребі картоплю залишають сміливо до самої весни, але перебирають її кожен місяць від підозрілих плодів.

У погребі можна змайструвати спеціальний кут, призначений для пересипання картоплі. Для цього частину льоху огороджують і вистилають дошками, а по ним розсипають картоплини. Такий великий ящик прослужить для зберігання не один десяток років, при цьому продовжить термін придатності овочів.

Помилки при зберіганні

Часто недосвідчені господині роблять, на перший погляд, маленькі помилки, що призводять до сумних наслідків. Картопля гниє, не чекаючи навіть середини зими. Таке відбувається з найрізноманітніших причин:

  • не проводилася сортування картоплі за термінами зберігання;
  • здорові бульби були перемішані з хворими;
  • поруч з картоплею зберігали морквину, часник і цибулю;
  • в погребі чи на балконі сиро;
  • протягом усього терміну зберігання бульби не перебирали.

Важливо!

Вірною ознакою того, що картопля гниє, є неприємний запах і поява дрібних мошок.

Поради

Кілька хитрощів допоможуть зберегти урожай здоровим надовго. Вони перераховані нижче:

  1. Якщо поруч з гнилими картоплина лежали здорові, їх відбирають і опускають на пару хвилин в окріп для дезінфекції. Потім бульб необхідно висохнути, після чого їх знову прибирають зберігатися.
  2. Щоб картопля не почала проростати завчасно, приблизно з початком весни її обробляють спеціальним препаратом «Епін». Розводять 2-3 мл речовини в склянці води і акуратно розпилюють на бульби. «Епін» забезпечує спокій бульб і підвищує їх імунні якості, знижує ризик розвитку фітофтори.
  3. Для посадки краще вибирають пізні сорти з високою лежкістю.
  4. Досвідчені городники радять покласти в мішок з картоплею папороть або свіже листя горобини. Ці рослини виконують захисну функцію.
  5. На картоплю час від часу посипають сушений часник, він відлякує гризунів і вбиває патогенну флору.

Чим більше уваги приділяти овочам як при вирощуванні, так і при збиранні, тим смачніше вони будуть. Зберегти картоплю на зиму в квартирі цілком реально, що не трудозатратно і просто. Такий ґрунтовний підхід до майбутніх холодів допомагає заощадити значну частину бюджету, оскільки в зимовий час картопля коштує дорого, а його якість завжди залишає бажати кращого.