Як зберігати соняшникову олію?

Соняшникова олія – ??продукт популярний. Приготування салатів, смажених страв, випічки без нього неможливі. Не всі знають, як правильно зберігати соняшникову олію, щоб воно максимально зберігало поживні властивості. Особливо часто огріхи трапляються в сезон консервації, коли рослинні жири купується у великих кількостях. Неприємний запах, прогірклий смак – результат неправильного зберігання ваших запасів. Щоб продукт довго залишався свіжим, створіть йому умови, про які ми розповімо.

Температурний режим

Уберегти соняшникову олію від старіння, гіркоти і інших неприємностей допоможе правильно підібрана температура зберігання. Для закритій ємності це досить великий діапазон – від + 5 до + 20 градусів. Продукт переносить навіть одноразове заморожування без втрати властивостей. Якщо ви придбали масло в запас на зиму, сміливо кладіть його на мороз, але не забувайте, що повторно процедуру повторювати не рекомендується.

Цікаво! При заморожуванні продукт не твердне, а лише ставати більш густим і в’язким. Після розморожування він зберігає харчову цінність.

Побачили масло по акції в супермаркеті за низькою ціною? Не спокушайтеся. Високоякісні рослинні жири користуються попитом завжди, оголошувати на них акцію зі зниженням вартості сенсу немає. Швидше за все, справа в критичному терміні зберігання, так що при покупці акційного товару звертайте на це увагу.

Якщо температурний режим для закритій ємності досить вільний, то після розтину пляшки все різко змінюється. Відкрите масло холоду не любить, оптимальна температура для нього – +18 – + 20 градусів. Враховуйте, що на кухні під час приготування їжі повітря значно тепліше зазначених меж, значить, ємність на столі біля плити зберігати не варто. Щоб уникнути псування, помістіть пляшку в нижній кухонну шафку, там температура сильно не підвищується.

Сонце і повітря

Соняшникова олія любить сонце тільки на етапі зародка, т. Е. В процесі вирощування соняшників. І все. Після того, як з насіння отримано продукт методом холодного віджиму або гарячого пресування, сонце ставати шкідливим.

Прямі сонячні промені, контакт з повітрям призводять до швидкого окислення, що призводить до втрати смакових якостей. Крім швидкого псування, є ще один важливий аспект. Під дією прямого сонячного світла і повітря в рослинних оліях утворюються вільні радикали (канцерогенні речовини), що провокують розвиток пухлинних клітин.

Важливо! Після придбання перелийте масло в ємність з темного скла, щільно укупорьте. Так ви захистите його від впливу світло і постійного окислення.

Як же і чим закрити пляшку, щоб оберегти від постійного контакту з повітрям? Нагадуємо: купуйте харчової розпилювач. Тобто замість заводської пробки закрийте пляшку спеціальним розпилювачем – відкривати продукт кожен раз не доведеться, заправляти салати ви будете правильно – зрошуючи, однак, не поливаючи овочі. Виграє та процес смаження – зрошення сковорідки корисніше, ніж приготування страв у фритюрі. Адже в 100 г масла міститься майже 900кКал, у великій кількості продукт зовсім дієтичний.

Цікаво! За калорійністю оливкові і соняшникові похідні майже не відрізняються. Головна відмінність оливкової продукту – наявність фітостеролів (речовин, які блокують засвоєння холестерину), яких в соняшнику немає. Однак соєве, кукурудзяне і рапсове масло фітостеролів містять в 4 рази більше, ніж оливковий аналог.

Терміни мають значення

Для нерафінованих сортів допустимий термін зберігання – 4 місяці, природно, при дотриманні всіх умов, які ми описали. Рафіновані аналоги мають великі терміни і добре зберігаються протягом 10 місяців. У замороженому вигляді і невеликій розфасовці граничний термін зберігання становить 12 місяців. У холодильнику зберігання допускається, якщо температура в ньому вище +5 і пляшку ще не відкривали.

Підсумовуючи, робимо висновок – найоптимальніший адресу зберігання продукту – темне і не дуже тепле місце.

Домашні хитрості

Значно продовжити термін придатності допоможуть:

  1. Кілька сирих квасолин або бобів, кинутих в пляшку. Розрахунок – столова ложка на літр продукту.
  2. Кілька листочків лаврового листа і зубчики часнику. Крім збільшення термінів такі добавки надають додаткові аромати, які урізноманітнюють ваші салатні заправки.
  3. Для додання вишуканих ароматів можна використовувати трави. На основі соняшникової олії, розлитого по маленьким скляним ємностей, можна створити цілу ароматичну колекцію корисних харчових добавок. Листочки розмарину, базиліка, м’яти, гвоздика і запашний перець додадуть будь-якого рослинного масла неповторний, тільки ваш аромат.

Зберігання домашнього масла аналогічно з нерафінованою аналогом, вимагає тих же температур, правильної розфасовки і відсутності контакту з повітрям і світлом. Чи не запасайтеся продуктом надовго, він не є дефіцитним. І тоді про допустимі терміни зберігання думати не доведеться.