Як зробити медовуху зі старого меду в домашніх умовах?

Бджільництво відомо не тільки своїми смачними і корисними продуктами, але і тим, що це практично безвідходне виробництво. У ряді випадків бджолярі стикаються з тим, що мед зацукровується або починає бродити і реалізувати його на ринку ставати проблематично.

Рішенням проблеми може стати приготування медовухи з старого меду – смачного, ароматного і слабоалкогольного напою, який можна вживати не тільки в розважальних цілях, але і в якості лікарського засобу.

рецепти приготування

Сучасні рецепти медовухи значно відрізняються від тих, які наші предки використовували кілька століть назад – раніше термін приготування даного напою міг тривати роками. В ті часи жодне свято не обходилося без ароматної медовухи, а медовари вважалися дуже шанованими людьми.

Технології змінилися, готувати даний продукт стали значно швидше, але і сьогодні якісно приготований напій своїм ароматним смаком може здивувати навіть завзятого гурмана. Більш того, не варто забувати і про цілющі властивості меду – її часто використовую для профілактики простудних захворювань і патологій шлунково-кишкового тракту.

На сьогоднішній день існує безліч рецептів приготування цього слабоалкогольного напою. У кожної людини є можливість вибрати найбільш прийнятний саме для нього варіант. Незмінним залишається одне – головним інгредієнтом є мед. Додатковими інгредієнтами можуть служити:

  • хміль;
  • дріжджі;
  • перець;
  • фрукти;
  • імбир;
  • цитрусові;
  • мускатний горіх та інше.

Щоб медовуха вийшла більш ароматна, рекомендується використовувати запашні сорти меду. Наприклад – гречаний або липовий (докладний опис сорту – тут). У разі, якщо продукт не має яскраво вираженого аромату, продукт засахарілся або заграв – це також можна виправити за допомогою приправ.

Увага! Існує думка, що засахарівшійся або заграв мед уже не придатний до вживання. Це оману. Кристалізація меду – це абсолютно природно і, навпаки, свідчить про якість продукту. Детальніше ця тема розібрана тут.

З бродінням меду справа йде трохи інакше. За ідеальних умов збору, виробництва і зберігання меду, він дійсно не повинен блукати, так як в його складі міститися антибактеріальні речовини. Але якщо мед був зібраний незрілим, був розбавлений водою або не було дотримано умови зберігання – в ньому починають розмножуватися дріжджові грибки.

Для вживання в сирому вигляді такий продукт дійсно не годиться – може викликати розлад шлунка. А ось для приготування випічки або слабоалкогольних напоїв він підійде як не можна до речі. Щоб даремно не утилізувати злегка зіпсував продукт, ми розглянемо, як зробити медовуху зі старого меду.

журавлинна медовуха

Журавлина – болотна ягода, що виростає в усій північній півкулі. Відома великим вмістом вітамінів і корисних мікроелементів, активно використовується в кулінарії, харчової промисловості та народній медицині. Для виготовлення медовухи на основі журавлини знадобиться:

  • вода – 5 л;
  • свіжовичавлений журавлинний сік – 5 л;
  • старий мед – 1 кг;
  • харчові дріжджі – 0,1 кг;
  • будь-які прянощі: гвоздика, кориця та інше – 5 м

Необхідно взяти емальовану каструлю, мед ретельно розмішати у воді. При наявності спливли на поверхню частинок воску, прибрати їх шумівкою, поставити на вогонь і довести до кипіння. Суміш слід проварити на маленькому вогні протягом 15 хвилин, постійно помішуючи і стежачи за тим, щоб нічого не пригоріло.

Далі медовий відвар слід остудити до кімнатної температури, додати журавлинний сік, спеції і дріжджі. Все ретельно перемішати і поставити в тепле, затемнене місце на 2-3 доби для активізації бродіння. Після цього ємність слід перемістити на 2 тижні в холодне приміщення – це може бути льох, підвал або комора.

Коли напій відстоїться, його можна розливати в скляну тару. Такий продукт має термін придатності до року. Володіє приємним ароматом і кисло-солодким смаком.

Медовуха без дріжджів

Цінителі старих традиційних рецептів можуть спробувати приготувати так звану ставлені медовуху. В процесі виготовлення напою не використовується кип’ятіння і застосування дріжджів. Однак варто зазначити, що термін дозрівання такого напою в середньому становить 3-4 місяці. Для ставлені медовухи знадобитися:

  • мед – 2 кг;
  • вода – 1 л;
  • будь-які ягоди: вишня, малина, чорниця та інше – 4 кг.

Головна умова приготування – ягоди не можна мити. Саме на їх поверхні знаходяться дріжджові грибки, за рахунок яких і буде запущений процес бродіння. Також ягоди слід очистити від великих кісточок, так як їх потрапляння в медовуху небажано.

Для виготовлення напою, в скляній банці або пляшці розведіть мед в холодній, накопичений воді. Додайте ягоди і помістіть в затемнене і тепле місце на 1,5 тижні. Протягом 7-10 днів має розпочатися бродіння.

Приблизно через 2 тижні, коли почнеться активне бродіння, суміш слід процідити, розлити по пляшках, закупорити і поставити в холодне льох на 3-4 місяці. Даний простий рецепт дозволяє приготувати газований медовий напій з приємним кислуватим смаком.

Вишнева медовуха

Одна з різновидів ставлені медовухи – без застосування дріжджів. Так історично склалося, що найпопулярніша ягода в наших краях – це вишня. Спосіб приготування вишневої медовухи описаний вище.

Однак слід уточнити декілька нюансів. В процесі виготовлення роки ні в якому разі не можна мити, а кісточки видаляти. Коли суміш заграє, її слід процідити і розлити по пляшках, в той момент, коли почнеться інтенсивне бродіння – не варто чекати, поки рідина «перегуляв» – в іншому випадку ви ризикуєте отримати брагу з медовим смаком.

Медовуха з заграв меду

Вживати його в необробленому вигляді не можна, але зберегти від утилізації ще можна. Щоб приготувати медовуху з заграв меду в домашніх умовах, знадобиться:

  • мед – 300 г;
  • родзинки – 100 г;
  • спеції – за смаком;
  • шишки хмелю – 0,5 склянки;
  • сухі дріжджі – 1 ч. л .;
  • вода – 2 л.

В емальовану ємність влити воду, додати мед і прокип’ятити близько 3-5 хвилин, знімаючи з’являється піну. Додайте в воду шишки хмелю, спеції і приберіть каструлю з плити. Коли напій охолоне до 30 ° С, додайте дріжджі, родзинки і помістіть ємність в темне місце з кімнатною температурою. Через тиждень, після закінчення бродіння, процідити, розлити по пляшках.

Хмільна медовуха

Для приготування хмільний або кріплення медовухи знадобляться такі інгредієнти:

  • заграв мед – 3 кг;
  • цукор – 3 кг;
  • вода – 20 л;
  • дріжджі для випічки – 200 г.

Мед і цукор ретельно розмішати в холодній накопичений воді. Окремо, в невеликій каструлі з теплою водою (25-30 ° С), розвести дріжджі і додати в загальну ємність. Посуд зав’язують кількома шарами марлі і ставлять в приміщення, де температура не піднімається вище 23-25 ??° С. Через тиждень, коли піна осяде і припинитися процес бродіння, суміш проціджують і розливають по пляшках. Термін зберігання продукту не більше 6 місяців.

Дані рецепти, за умови, що ви все зробили правильно, допоможуть вам підготуватися смачні і ароматні медовухи, якими легко вгамувати спрагу в спекотний сонячний день. А за святковим столом ви зможете здивувати своїх знайомих незвичайним слабоалкогольних напоєм.