Яка посуд для індукційних плит підходить: як вибрати, відгуки та рекомендації

Купівля індукційної плити буває пов’язана зі зміною всієї начиння. Вимоги до сковородам і каструлях обгрунтовані з технологічної точки зору: тільки використовуючи подібні вироби можна домогтися максимального рівня енергозбереження, скорочення часу готування, рівномірного нагріву. Оскільки ціна помітно вище в порівнянні зі звичайною начинням більшості брендів, важливо знати, на що орієнтуватися. Рейтинг найпопулярніших брендів допоможе зробити вибір.

Чому варто купити

Робота з індукцією, її контурами – основа дії таких плит. Каструлі, сковороди нагріваються немає від розігрітих металевих дисків, як у електроплит, немає від відкритого вогню, як у газових. Усередині побутового приладу ховаються звичайна котушка, магніт. Вони створюють магнітне поле, які замикається тільки дном особливого складу. Гріється в результаті та поверхню, яка була поставлена ??на плиту. Це дозволяє склокерамічним покриттю залишатися холодним. Тому покупка начиння з відповідними маркуванням обов’язкове.

На замітку!

Безпека індукційних плит називається в числі головних переваг. Вони безпечні для дітей, тварин, людей похилого віку.

Стандартні вироби не будуть нагріватися на такій плиті взагалі. Метал повинен містити феромагнітні частинки. Відомий простий метод, як самостійно визначити, що модель підходить: якщо магніт притягується до дна, індукція теж буде працювати.

Існують диски-перехідники для індукційної склокерамічною варильною панелі. Однак, це скоріше тимчасова заміна. Диски нестійкі, їх використання небезпечно. Ефективність індукції залишається невисокою. Втрачається частина електроенергії, економія стає менш очевидною.

правильні матеріали

Феромагнітні частки додають як в стандартні сплави металів, так і в більш модну кераміку, навіть в класичний чавун. У питанні, як вибрати посуд для індукційної плити, експерти особливу увагу приділяють пошуку оптимального матеріалу.

сталь

Сталь нержавіючого типу використовують при виробництві, не має магнітних властивостей, не взаємодіє з індукційним полем. Але виробники навчилися вносити добавки до базового складу металу без істотного подорожчання. Хороша такий посуд наступними своїми властивостями:

  • що не окислюється;
  • не змінює смак і запах їжі при тривалому зберіганні;
  • переносить перепади температур;
  • не боїться падінь і слабких ударів.

Яка посуд підходить для індукційних плит? Тільки важка краще прилягає до поверхні склокераміки і тому краще взаємодіє з полем. Підходящою може бути і легка каструля або сковорода, остаточне рішення залежить вже від індивідуальних вимог і бюджету.

Відрізняється посуд з нержавіючої сталі і недоліками. На метал неможливо нанести антипригарне покриття, тому при перегріванні блюдо пригоратиме. Дно і стінки покриваються дрібної мережею подряпин, що тільки підсилює ефект пригорання, ускладнює очистку.

На замітку!
Нержавіюча сталь може бути матовою або глянсовою, її властивості не залежать від типу декоративного виконання.

класичний чавун

Чавунні казанки і сковороди особливо улюблені тими, хто часто готує по складним національними рецептами, вибирає повільне гасіння. Варіанти з цього матеріалу характеризуються рівномірним нагріванням і тривалим періодом охолодження, тому страви в них «доходять» і після зняття з плити, що надає їм неообичний смак і аромат. Вирішуючи, яка ж посуд потрібна для індукційних плит, можна розглянути і цей варіант, оскільки начиння цього типу має кілька переваг:

  • термін служби понад 15 років;
  • антипригарні властивості;
  • хімічна інертність.

Останнє означає, що сам матеріал навіть при багатоденному гасінні, наприклад, при приготуванні варення, солінь, не вступає ні в які реакції з компонентами їжі. Значить, і шкода здоров’ю нанести не може.

Чавун не можна назвати найкращим матеріалом для щоденного користування. Через часті падінь, особливо на керамічну плитку, начиння може розколотися. Поступово матеріал буде окислюватися і вбирати запахи їжі, що не завжди приємно. Стандартні поради кухарів: використовувати чавунну посуд для одного типу страв, наприклад, жаркого, млинців, плову.

«> Емаль

Найбільш естетично виглядає посуд з емальованому поверхнею. Таку легко мити, вона може мати різний дизайн. Але варто пам’ятати, який посуд все ж підходить для індукційних плит: з плоским і рівним дном. Технологія виробництва емальованих конструкцій не завжди дозволяє отримати площину: дно має викривлення у вигляді купола. Частина індукції втрачається, з’являються сторонні і дуже неприємні звуки. Переваг, крім естетичного вигляду, емальований посуд не має.

Якщо сковорода або каструля покриті звичайною емаллю, дія індукції може бути знижено. Тому знайти краще моделі, на яких є позначка про дозвіл на експлуатацію з таким типом побутових пріорів.

На замітку!

Чим товще емаль на посуді, тим краще. Такі вироби більш довговічні, вони рівномірно нагріваються і довго зберігають тепло.

вибір розмірів

Стандартна конфорка може мати кілька типорозмірів, найбільш поширені 210, 180, 145 міліметрів. Відрізняються від них розмірів не так багато, проте, деякі бренди пропонують варильні поверхні з опцією включення додаткових радіусів. Це дозволяє буквально підлаштовувати розмір робочого кола під використовувану посуд.

Розмір каструлі або сковороди дуже важливий з кількох причин. По-перше, поле повинно замкнутися на певному розмірі дна. Якщо це не відбувається, нагрів не включається, генерація магнітного впливу припиняється. По-друге, при зменшенні площі зіткнення всього на одну третину втрачається до половини ККД самої конфорка. По-третє, деякі дослідження показали, що при великій відкритій площі конфорки магнітне поле буквально розсіюється по кімнаті. Результат такого постійного впливу на здоров’я людини поки не відомий точно, однак, лікарі припускають, що це може бути вкрай небезпечно в перспективі.

Підбираючи розмір посуду, краще керуватися простими співвідношеннями. Для великої конфорки в 210 міліметрів – дно на 180, для 180 мм – посуд на 150. Якщо ж є необхідність поставити на поверхню щось меншого розміру, можна скористатися металевим диском.

Рейтинг виробників

У 2018 році близько 25 відсотків усіх проданих варильних панелей були індукційними. Щорічно попит на таку техніку зростає, бренди, в свою чергу, активно освоюють цю нішу, пропонуючи нові моделі. Індукційна плита за своїм устроєм трохи складніше, ніж звичайна електрична. Тому краще орієнтуватися при покупці на існуючі рейтинги і відгуки.

Rondell

Цей виробник отримав професійну оцінку в 4,6 балів з 5 можливих. Продукція бренду також додана в офіційний список рекомендованої національної гільдією шеф-кухарів Німеччини, що вже говорить про високий рівень якості. Основна лінійка посуду виконана з нержавіючої сталі, проте, в 2018 році бренд випустив в продаж лімітовану колекцію з покриттям з емалі. Одна з переваг – надійність. Всі елементи закріплені спеціальними металевими клепками, скло кришки загартоване, ручки виконані з комбінованого сплаву і покриті спеціальним полімером, який запобігає ковзанню.

«Гурман»

Вітчизняний виробник отримав найкращі рекомендації професійних кухарів завдяки продуманості конструкції і величезній різноманітності моделей. «Гурман» пропонує об’ємні каструлі, невеликі сотейники, плоскі ємності для гасіння. У всіх моделях використовується виключно нержавіюча сталь, тому ємності можна просто переміщати з плити в духовку при необхідності. Оцінка порівнянна з балами більш відомої марки «Цептер» – 4,3. Незважаючи на високу якість, ціна залишається цілком доступною. У топ списки кращих виробників завод потрапив відносно недавно, проте, на ринках посуд класу люкс представлена ??з 1991 року.

На замітку!

Каструлі і сковороди від провідних брендів виготовляються методом лиття. Всередині не видно місця прикріплення ручок, поверхня ідеально гладка, що істотно полегшує чистку та збільшує термін експлуатації.

Kukmara

Головна відмінність цього виробника – яскравий і незвичайний дизайн. Всі моделі мають товсте дно, антипригарне покриття. Основний матеріал – алюміній. У серії для індукційних плит є спеціальне феромагнітна напилення. Всі ручки ергономічні, мають незвичайну форму, покриті антиковзаючими складами. Це посуд бюджетного класу. При високих оцінках професіоналів, близько 4,1 бала вироби Кукмарского заводу можна придбати в 2-3 рази дешевше, ніж у німецьких брендів. Такі каструлі та сковорідки відмінно підійдуть тим, хто хоче готувати без додавання олії.

Корисні поради

Кращим вибором буде начиння з товстим дном. Хоча цей параметр ніяк не впливає на роботу індукції, посуд все ж прослужить довше. Тонкий шар металу може деформуватися вже за пару місяців, однак, візуально це непомітно. Частина магнітного нагріву буде губитися постійно. Економити на цьому не варто.

Покупці, коли вибирають посуд для індукційної плити, перевіряють площину дна. Але якщо на ньому є маленькі відколи, тріщини, швидше за все, під час експлуатації доведеться слухати писк і свист. Тому огляд повинен бути уважним, а покупка знижені в ціні посуду не рекомендована.

Не тільки на ємності для приготування потрібно звернути увагу. Ложки, шумівки з металу з магнітними добавками краще не використовувати. Якщо залишити їх в каструлі навіть ненадовго, є ймовірність потім обпектися об розпечену поверхню.

Відео-рада

Каструлі і сковороди для індукційних плит практично не відрізняються за зовнішнім виглядом від звичайних для електро-панелей і навіть газових конфорок. Вибрати найбільш підходящі моделі допоможе зручна відео-підказка.

Відгуки

Олександр

Разом з плитою купив відразу набір посуду Rondell, вибрав три каструлі з нержавійки, одну таку ж сковороду і ще чавунну сковорідку спеціально для смачних млинців. Чавун настійно рекомендую: виходить набагато смачніше, ніж в металі. Уже третій рік як жодні предмет не підвів. На режимі плити «Турбо» вода закипає хвилини за три у великій каструлі.

Ольга

Дуже сподобалися каструлі виробництва «Гурман». Товсті ручки зовсім не нагріваються під час приготування, хоча я дуже боялася, що індукція буде і на них діяти теж. Жодна кришка ще не розбилася, хоча роняю я їх досить часто. Любителям здорової їжі можу порадити купити низький, але широкий сотейник. У ньому все готується дуже швидко без краплі олії.

Посуд для індукційної плити повинна відповідати цілому ряду вимог: особливий матеріал, ідеально рівне дно, відповідні розміри. Тому економити на придбанні комплекту базових ємностей не варто. Якісний посуд дозволить повною мірою оцінити переваги і відмінності індукційної плити.